PARGA – LEPOTICA JONSKOG MORA

by Sanja
0 Komentar

parga

Parga, kao jedan od manjih primorskih gradova, svojom šarmantnošću osvaja svakoga. Na obali Jonskog mora  sa svojim skrivenim uvalama, tradicionalnim selima jedinstvene arhitekture i prelepim plažama, odavno je jedno od letnjih odredišta naših ljudi.

U vreme Ptolomeja, Parga se zvala Torini i nalazila se na mestu današnjeg starog grada. Od Mikenskog doba pa sve do dana kada je konačno postao deo Grčke, ovaj šarmantni gradić bio je stalno pod stranom dominacijom. Vizantijski istoričar, Janis Katakuzinos, govorio je da je Parga bila jedan od najvećih utvrđenih gradova Epira.

Na brdu Pezovolos nalaze se ostaci grada koje stanovništvo jednostavno zove Paleoparga (Stara Parga).

Grčki Karibi – Paksos i Antipaksos

Šta posetiti ako ste u Pargi

  • Venecijanski zamak

Da bi svoj grad sačuvali od najezde Pirata i Turaka u XI veku. stanovnici Parge su sagradili zamak. Ostaci ovog zamka nalaze se na brdu iznad Parge odakle se pruža fantastičan pogled na grad. Morate biti jako oprezni pošto zamak nije baš u dobrom stanju i penjete se na sopstvenu odgovornost (postoji i tabela na kojoj isto piše).


  • Nekromantio

Blizu mesta Mesopotamos nalazi se Nekromantio. Predstavlja ostatke svetilišta posvećene Bogu Hadu, Bogu podzemnog sveta. Stanovništvo je verovalo da se na ovom mestu može komunicirati sa mrtvima, pa su hrlili u nadi da će uspeti kontaktirati svoje najmilije koji više nisu u životu. Kako izgleda ovo svetilište pogledajte u videu:

  • Izvor Aheronda

Ako ste ljubitelj prirode nemojte propustiti da uživate u predivnim pejzažima koje ova reka stvara, od izvora do samog ušća. Dovoljno je da pogledate video i znaćete na šta smo mislili…

  • Zalongo (Ζάλογγο)

1803 godine, nakon pada mesta Suli u ruke Ali-Paše, čitave porodice, na čelu sa ženama ovog mesta, bacilo se sa litice u smrt da ne bi nastavili život porobljeni. Žene su prvo bacale svoju decu, a onda su i same, držeći se za ruke i igrajući, padale u bezdan, jedna po jedna. Otuda je i nastala igra Zaloggo.

Od crkve Svetog Dimitrija pa do spomenika vodi 410 stepenika. Ako niste od onih koji se brzo umaraju onda vredi popeti se. Spomenik podseća na žene koje se drže za ruke nad ambisom i igraju.

https://youtu.be/W533IgEgeGU

Plaže u okolini Parge

Pored već dobro poznatih plaža kao što su Valtos, Krioneri, Sarakiniko, Lihnos, spomenućemo i one možda manje poznate.

Jedna od njih je Agios Giannakis. Nalazi se 6 kilometra od Parge prema Prevezi. Plaža je lepo organizovana, sa dosta sportskih aktivnosti i jedna je od najčistijih.

Agios Sostis je, nasuprot prethodno pomenute plaže, totalno divlja plaža. Pa ako ne volite buku i gužvu onda je pravi izbor za vas. Problem je stići do nje jer nije dostupna kolima, pa je možda bolji izbor morski put iliti brodić koji vozi do nje.

Sivota – Najlepše plaže

Između plaža Krioneri i Lihnos ima dosta manjih plaža kao što su Pagonia Pargas, Mikri Pagonia Pargas, Aspros Gremos Pargas…

Ako krenete ka Sarakiniko plaži,usput možete istražiti i Monastiriplažu, Plakero, Spartila, Frangopidima…


Iz Parge je lako stići i do Paksosa i Antipaksosa. Do ovih rajskih ostrvaca redovno voze brodići, pa je šteta, ako ste u Pargi propustiti. Sigurno ćete se vratiti puni utisaka…

 Booking.com

You may also like

Ostavi komentar

one × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići