KADA MIT POSTANE STVARNOST – KAKO JE ATINA DOBILA IME

by Tijana
0 Komentar

atinaGrčka jeste zemlja leta sa predivnim plažama i čistim morem, ali je i zemlja gde su mitovi i legende tesno isprepletene sa dugom istorijom. Atina, glavni grad Grčke, je dobio ime po boginji mudrosti, a iza ove činjenice krije se prelepa mitska priča.

Legenda kaže da je osnivač Atine bio Kekrops. On je bio čudno stvorenje, polu čovek polu zmija. Kekrops se smatra prvim atinskim kraljem i on je prvo nadenuo ime gradu po sebi – Kekropia.

Međutim, kada su sa visokog Olimpa bogovi spazili ovaj lepi grad, odmah su poželeli da postanu pokrovitelji tog divnog mesta. Posle bučne rasprave, većina bogova je odustala od ove ideje, ali ne i bog mora Posejdon i boginja mudrosti Atina.

Vrhovni bog Zevs, iz čije glave je rođena Atina, je rešio da svađu između njih prekine tako što im je rekao da oboje ponude neki dar stanovništvu lepog grada, pa neka građani odluče ko će od njih dvoje pobediti.

Legenda kaže, da su tog sudnjeg dana, bogovi s Olimpa sedeli s jedne strane, a građani s druge, dok su na sredini bili Atina i Posejdon. Bog mora je bio prvi koji je pokazao svoj dar građanima. On je svojim teškim trozubcom udario zemlju i tu je odmah potekla voda. Građani su bili oduševljeni, jer to je značilo da nikad više neće imati problema sa sušom. Međutim, kada su prišli bliže i probali vodu, uvideli su da je ona slana. Svi su se razočarali.

Potom je Atina zasadila seme u zemlju i na tom mestu posle par sekundi niče drvo masline. Građanima se odmah svideo ovaj poklon pošto će im obezbediti hranu, ulje i drva za vatru. Svi su odmah glasali za Atinu da postane njihova zaštitnica.

Atinjani su izgradili brojne hramove posvećene svojoj zaštitnici, ali su organizovali i festivale u njenu čast. Kada je počeo da se koristi novac i kada su građani usvojili drahmu za svoju valutu, s jedne strane nalazio se lik Atine, a s druge sova.

Treba napomenuti da u ovom mitu možda ima i malo istine. Naime, oko Atine, u predgrađima, ima mnogo maslinjaka, ali grad se zaista suočava sa problemom suše, naručito u letnjem periodu. Tako da se Atina često snabdeva vodom iz jezera i reka drugih oblasti, a ne Atike gde se grad nalazi.

 

Fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

thirteen − nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići