Giros je brza hrana koju svi mi volimo. Jedan je od najprepoznatljivijih “brendova” Grčke i jedan od omiljenih obroka kako Grcima, tako i svim zaljubljenicima u zemlju masline. Skoro da je nemoguće sećati se letnjih dana na obali jednog od tri mora u najjužnijoj balkanskoj zemlji, a ne setiti se ukusnog girosa.Giros se u originalu pravi od svinjskog mesa, ali kako se svaka brza hrana prilagođava onima koji je konzumiraju, možete ga jesti i sa pilećim, ćurećim ili mlevenim mesom. Sigurno su vam dobro znani svinjski i pileći, ali postoje i druge dve napisane varijante najčešće u tzv. kultnim giros restoranima. Baš kao i dobro znani pileći i svinjski, i giros od ćurećeg ili mlevenog mesa je veoma ukusan.

Giros meso se pravi tako što se komadi mesa slažu uspravno na dugačak bodež i potom se peče tako što se vrti oko svoje ose. Naravno, grejač za pečenje mesa nije svuda oko uspravne šipke, već samo s jedne strane. Verovatno ga zato mi Srbi i volimo, jer smo odavnina navikli na prase ili jagnje na ražnju. E, sada, našim nepcima je manje bitno da li se okreće uspravno ili vodoravno.

Giros meso se stavlja u tzv. pitu zajedno sa krompirićima, namazom i salatom. Upakuje se kao fišek i spreman je za osvajanje svih gurmana.

GIROS NAPRAVLJEN U KUHINJI? DA, MOGUĆE JE

Zanimljivo da veliki broj grčkih domaćinstava ima mini spravu na kojoj se prži giros u kućnoj varijanti.

Giros Grčka

Giros je dobio ime baš po tome što se okreće oko svoje ose. Naime, u grčkom jeziku se kretanje koje ide non stop u krug naziva giro (glagol: γύρω, a iz njega je nastao naziv giros – ο γύρος ). Tako da bi na srpskom ime omiljene nam brze grčke hrane bilo „okret“. O prevodima grčkih imena obećavamo tekst uskoro, verujte nam da će vas pošteno nasmejati.

giros

Po predanju giros je u Grčku došao iz grada Bursa koji se nalazi u Maloj Aziji. U najjužniju balkansku zemlju su ga donele Helenske izbeglice 1922. godine. Naime, ovaj turski gradić ima poznatu gastronomsku istoriju za koju su zaslužni kako Turci tako i Grci, Jermeni i Jevreji, pa prema tome ne treba da nas čudi što je tamo rođen grčki brend.

Giros i kebab razlike

U Bursi je u XVIII veku živeo veliki broj Grka. Tada je i nastao prvobitni oblik girosa koji se naziva „doner kebab“.  Većina nas zna da giros i kebab imaju isti oblik, ali da je razlika pre svega u mesu koje popunjava pitu za giros. Naime, muslimanski kebab se pretežno pravi s jagnjetinom ili govedinom, dok braća Grci više preferiraju s ukusom svinjetine. Treba da napomenemo da je giros ili kebab bio omiljeno jelo svih stanovnika Burse, odnosno Turaka, Grka, Jermena i Jevreja. Vremenom se ovaj brzi specijalitet proširio i na druge otomanske gradove, ali i na arapski svet.Međutim, ako pogledate u dalju istoriju grada Bursa, koji je četvrti po veličini grad u Turskoj, naićićete na podatak da se prvi put spominje u spisima o Filipu V Makedonskom. Istorija kaže da je Filip poklonio grad bitonskom kralju Pursu, pa otuda i naziv grada Burs. Zanimljivo, zar ne? Tako da baš kao što je sa većinom mesta u sadašnjoj Turskoj, tako je i u Bursi uticaj kultura na način života izmešan. Prema tome teško je rasuditi etnički indetitet nekih svima dobro znanih recepata.

TZATZIKI SALATA – BRZO SE SPREMA, JOŠ BRŽE POJEDE

Kad već spominjemo Bursu, moramo da vam kažemo još jedan podatak koji i nije vezan za temu teksta, ali u neku ruku jeste za našu istoriju. Sultan Bajazit I, koji je postao vrhovni vođa Otomanskog carstva nakon smrti sultana Murata na Kosovu i oženio našu Oliveru, je digao najviše spomenika u pomenutom gradu.

Već smo rekli da su giros u sadašnju Grčku donele izbeglice 1922. godine. Iz zemlje masline se zajedno sa grčkim iseljenicima, u drugoj polovini XX veka, šiiri konzumiranje girosa i u drugim svetskim zemljama, pre svega u SAD i Australiji gde živi ogroman broj Helenske dijaspore. U isto vreme se širi i kebab, pre svega u Nemačkoj, gde živi veliki broj Turaka.

giros

Giros dostava

Danas i u većini srpskih gradova možete jesti giros. Što je pre nekoliko decenija bila nemoguća misija. Kako su restorani brze hrane napredovali, više ne moramo ni da izlazimo iz kuće nego ih prosto naručimo na našu adresu i u radnim danima uživamo u zalogajima zemlje omiljene nam za provođenje godišnjeg odmora.

Neki od vas znaju, a neki ne, da isto možete uraditi dok ste i u Grčkoj. Naime, većina giros restorana radi i dostavu. Tako da ako, dok sedite na terasi vašeg apartmana i igrate karte s komšijama, dok slušate šum mora izmešan sa zvucima grčke pesme, znate da ne morate izlaziti do lokalnog giros prodavca, već ga možete naručiti telefonom ili preko interneta, ukoliko restoran ima svoj sajt.

UZO JE ZA GRKE MNOGO VIŠE OD PIĆA

Giros Beograd

U našem najvećem gradu ima i najviše restorana brze hrane gde možete jesti grčki giros. Naime, u preko 22 objekata širom naše prestonice na meni ju je čuveni brzi obrok iz zemlje masline. Giros u Beogradu ne zaostaje za ukusom onim koji su napravljeni u najjužnijoj balkanskoj zemlji.

Giros Beograd restorana mapu možete videti OVDE.

Giros recept

Da, dobro ste pričitali, giros je moguće napraviti i u vašoj kuhinji. Ukusom ne zaostaje za onim iz grčkog restorana, a i znaćete tačno od kojih proizvoda ste ga napravili, pa samim tim nećete morati da razmišljate da li je salatu koju su vam stavili u giros dobro oprana ili da li je meso sveže.

Giros recept smo ranije podelili s vama, a možete ga naći OVDE.