nkeretnine u grckoj

Kupovina nekretnine u Grčkoj je postala sve popularnija među našim građanima. Mediji vas bombarduju o jeftinim nekretninama u Grčkoj, a neke banke u Srbiji su u svojim uslugama ponudile i kredite za kupovinu imovine u zemlji masline. Zato vam mi predstavljamo najbolje sajtove za kupovinu nekretnina u Grčkoj i neke savete koji vam mogu koristiti ukoliko se odlučite za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine u ovoj zemlji.

Pre nego što vam kažemo gde možete pogledati ponudu stanova i kuća u Grčkoj, hteli bi da vam odamo neke “tajne” koje su nama posle višegodišnjeg života ovde otkrivene. Naime, retko ćete u Grčkoj naći garsonjeru, pre će to biti studio ili apartman koji su nekada služili za iznajmljivanje, a veliki porezi su vlasnike istih naterali da ih prodaju.

Telefoni koje morate imati u imeniku dok ste na letovanju

Grci vole prostranstvo. Dnevna soba kod njih u 99% slučajeva ne služi uveče kao spavaća. To je kod njih prosto neprihvatljivo. Skoro u svakoj kući ili stanu naići ćete na kamin. Do skoro su se redovno i drva kupovala ne bi li se u “hladnim” danima dočarala zimska idila, ali sada se mogu naći i magična drva koja kad zapalite gore više dana. Skoro da nema Grka koji je boravio kod nekog druga u Srbiji, a da nije bio iznenađen uskim prostorom stanovanja pa se nemojte iznenaditi jer kupovina nekretnine u Grčkoj za njih znači bar nekoliko spavaćih soba.

Udarom ekonomske krize gore navedene stvari se i nisu mnogo izmenile u najjužnijoj balkanskoj zemlji. Naravno, postoje i oni koji nisu mogli da trpe porez na više nekretnina, pa su rešili da ih prodaju. Ako neki Grk ima u centru Atine ili Soluna manji stan (npr. do 40 kvadrata), to je služilo dok su živeli kao samci ili za iznajmljivanje turistima i studentima. Kada je taj period prošao, kupovina nekretnine u Grčkoj za njih je obično značila stan od više od 100 kvadrata na periferiji gradova, jer u centru retko ko od njih živi.

Vozom za Grčku

Kupovina nekretnine u Grčkoj – koja mesta su najbolja investicija

Mesta koja su najbolja za kupovinu nekretnine u Grčkoj su naravno u okolini bilo kog aerodroma, ali najpre u blizini Atine ili Soluna. Do ove računice smo došli jer smo gledali gde naša avio kompanija AirSerbia ima redovne linije. I dok naši građani uglavnom znaju sva mesta pored obale koja se nalaze u blizini solunskog aerodroma, mi ćemo vam reći nekoliko u blizini atinskog koja izlaze na obalu. To su: Porto Rafti, Luca, Lagonisi, RafinaNeo Makri i mnoga druga. Sva ova mesta su najviše udaljena 40 minuta vožnje od Aerodroma Elefterios Venizelos. Zato su i veoma praktična, toliko praktična da i vikendom možete skoknuti na obalu mora i svoje vreme iskoristiti maksimalno, jer ga nećete gubiti u transportu. Ukoliko ste pak zainteresovani da kupite nekretninu na ostrvima, tekst o tome možete pročitati OVDE.

Kupovina nekretnine u Grčkoj – gde ih pronaći

Dole navedeni sajtovi su najbolji za traženje i kupovinu nekretnine u Grčkoj, ali i za iznajmljivanje stanova ili kuća u slučaju da zbog posla ili školovanja dođete put juga. Sva tri sajta imaju verziju i na engleskom, a treći sajt je nedavno redizajniran i izgleda zaista pregledno, pa nekretnine možete videti i na mapi, koja se nalazi na desnom delu stranice i zauzima prilično veliku površinu.

  1. www.homegreekhome.com
  2. www.tospitimou.gr
  3. www.spiti24.gr/ 
  4. www.xe.gr

Kupovina nekretnine u Grčkoj – procedura

Ukoliko niste državljanin Grčke i nemate 250.000 evra (jer u tom slučaju dobijate i takozvanu golden vizu), kupovina nekretnine u Grčkoj zna da bude komplikovana zbog cele procedure, pa je preporuka da angažujete advokata koji će vam objasniti sve što treba da znate o kupovini nekrenine u Grčkoj. Papirologija zna da bude obimna, procedura zna da potraje, pa je lokalni poznavalac važna karika da sve prođe kako treba. Ukoliko možemo da pomognemo, kontaktirajte nas, jer možemo da obezbedimo sve što Vam je potrebno za kupovinu nekretnine u Grčkoj.