GAVDOS – OSTRVO SNOVA I NAJJUŽNIJA TAČKA EVROPE

by Sanja
0 Komentargavdos

Plaža Agios Ioannis                                                                          Printscreen/Youtube-DimitrisPaterakis

Gavdos… Rajsko ostrvce u “zagrljaju” Libijskog mora, se smatra geografski najjužnijom tačkom Grčke. I ne samo Grčke, već i cele Evrope. Predivne peščane plaže sa kristalno čistim morem, predstavljaju jedinstveni pejzaž ove skoro netaknute prirode.

Gavdos Grčka

Gavdos pripada Kritu, tačnije opštini Hanja. Mesto Sfakia na Kritu je najbliže ovom ostrvu i od Gavdosa je udaljeno oko 50 kilometara. Legenda kaže da je baš na ovom ostrvcetu Kalipso držala Odiseja šest godina u zatočeništvu.

Na površini od 30 kvadratnih kilometara stalno živi svega 50 – ak ljudi. Međutim, preko leta ostrvo broji i preko 3 500 duša, od kojih su većina kamperi.

Turistička ponuda na ostrvu je oskudna, tako da ćete uživati samo ako ste avanturista ili strastveni kamper. Za beg od gužve i pravi doživljaj prirode, Gavdos je prava stvar.

gavdos

Gavdos ostrvo

Na ostrvu postoji svega pet naselja. Glavni grad ostrva je Kastri, dok je najjužnije mesto na Gavdosu Vatsiana, sa svega 25 stanovnika. Samim tim Vatsiana je neformalno najjužnije naseljeno mesto u Grčkoj i u Evropi. Ostala mesta su Gavdopula, Fokia, Ampelos i luka Karave.

HANJA – PONOSNA LEPOTICA KRITA

Gavdos je bio naseljen još od neolita. Arheološka istraživanja su potvrdila da su i Rimljani bili prisutni na ovom ostrvu. Ostrvo je promenilo mnogo naziva kroz svoju istoriju. Goigija, Klavdos, Gavgija, Gondi samo su neka od imena koje je nosilo, a za vreme Otomanske vladavine bilo je poznato kao Gozo.

Plaže na Gavdosu

Svakako najpoznatija je plaža Tripiti. Nalazi se na južnom delu ostrva, tačnije predstavlja najjužniju plažu Evrope. Na steni pored same plaže se nalazi stolica, kao simbol najjužnijeg mesta u Evropi, a sa koje možete uživati u prelepom pogledu na Libijsko more. Do ove plaže možete samo pešice ili čamcem. Na njoj ćete uživati i u sitnom pesku i u šljunku, ali i na stenama. Definitivno pravi miks za uživanje.

gavdos

Printscreen/Youtube-PlataniasNews

Plaža Agios Ioannis svojom lepotom ostavlja bez daha. Bez preterivanja. Nije je slučajno Discovery kanal izabrao za drugu najlepšu plažu na svetu, odmah posle plaže na Havajima. Divlja lepota i beskrajno plavetnilo mora više podseća na Afriku, nego na Evropu. Iako je neorganizovana, na njoj postoji taverna, u kojoj se možete okrepiti i prezalogajiti.Na samo kilometar i po od luke nalazi se plaža Sarakiniko. Do nje možete ili autobusom iz luke ili peške. Na ovoj plaži postoje i sobe za iznajmljivanje, minimarket, par taverni i mesto gde možete iznajmiti automobil.

SKRIVENI RAJ KRITA – MAGAREĆE OSTRVO

Plaža Lavrakas je jedna od najizolovanijih na ostrvu. Nalazi se na oko 3 km zapadno od Agios Ioannisa, a do nje možete ili peške, za šta će vam biti potrebno oko pola sata ili autobusom. Nije organizovana i potrebno je da ponesete sve potrepštine, ako se zaputite na istu.

Ostale plaže na ostrvu su Pirgos, Potamos, Korfos, Lakudi, Dajana…

gavdos

Još po neka informacija…

Kako je ostrvo pretežno nenaseljeno, na njemu sem netaknute prirode nema baš mnogo za videti. Ono što je svakako zanimljivo, jeste stari svetionik, izgrađen 1880. godine, a nalazi se na uzvišenju od 350 metara. Uočavao se na razdaljini od 40 milja, što je u to vreme bilo dovoljno da bude prvi na svetu. Bombardovan je od strane Nemaca 1942. godine.

SPINALONGA – GRČKO OSTRVO PATNJE

Možda vam se učini nemogućim, ali na ostrvu postoji i mali Etnografski muzej u mestu Vatsiana. Gavdos krasi i 17 malih crkava. Ono što je takođe bitno napomenuti je i to da na ovom ostrvu kiša retko pada, tako da je pijaća voda slabo dostupna. Ako je veća suša, onda nema vode ni na tuševima. Plaže su slobodne i za nudiste, pa ako imate nameru da se oprobate i u ovoj vrsti turizma, možda je odlična prilika da krenete od Gavdosa. Što se tiče želje za potpunim stapanjem sa prirodom, sigurno nećete pogrešiti ako izaberete tom prilikom baš ovo ostrvo, jer sigurno nećete pogrešiti.


You may also like

Ostavi komentar

three × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići