MAGAREĆE OSTRVO – SKRIVENI RAJ KRITA

by Sanja
0 Komentar
magareće ostrvo

Okolina Krita obiluje malim, nenaseljinim ostrvima. Jedno od 80-ak takvih je i Hrisi (grč. Χρυσή – zlatna), poznato i kao Gaiduronisi (grč. Γαϊδουρι – magarac), što bi u prevodu značilo Magareće ostrvo.

Magareće ostrvo

Najbliže mesto je Ierapetra od koje je udaljeno otprilike 20 kilometara, a meštani ga jednostavno zovu Nisi (grč. Νησί – ostrvo).Ovaj raj na zemlji je netaknuta priroda u pravom smislu te reči. Samim tim što je ostrvo nenaseljeno, nije se mnogo promenilo od kada je nastalo.

Prelepe plaže sa zlatnim i belim peskom, tirkizno plava voda, stabla kedra stara preko 200 godina i neopisivo veliki broj školjki ovom ostrvu daju posebnu draž. Na zapadnoj strani ostrva postoji crkva Sv. Nikole koja je, kako se veruje, sagrađena u XIII veku.

magareće ostrvo hrisi

Ostrvo “oživi” u toku sezone. Od maja do oktobra do ostrva saobraćaju brodići iz luke u Ierapetra. Prvi polazak je u 10:30 h, plovidba traje oko sat vremena, a na ostrvu se boravi 6 sati. Za ovo iskustvo morate odvojiti oko 25 eura. Kako nije veliko imate dovoljno vremena da ga obiđete, ali morate poštovati određena pravila. Na ostrvu je strogo zabranjeno bacanje đubreta, kao i sakupljanje školjki koje su karakteristične za ovo mesto. Isto tako ne smete sami lutati po ostrvu tj. odvajati se od ostalih turista.

Pored malog restorana i jednog bara na ostrvu ne postoje drugi objekti, pa ako niste u mogućnosti potrošiti previše novca, pre nego što krenete posetite neki supermarket u Ierapetra. I obavezno ponesite vodu!

Poseta ovom raju je nezaboravno iskustvo, zato nemojte propustiti priliku ako ste na Kritu. Sigurno ćete poželeti da se bar još jednom vratite.

magareće ostrvo hrisi

You may also like

Ostavi komentar

10 − nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići