PET NAJVEĆIH OSTRVA U GRČKOJ

by Sanja
2 Komentari

Sa 227 naseljenih ostrva okruženih kristalno čistim vodama koja nude plaže i pejzaže svetske klase, sasvim je prirodno da je Grčka bila jedna od prvih destinacija za odmor kada je pre nekoliko decenija počeo masovni turizam.

Najprivlačnija su svakako grčka ostrva. Mala, šarmantna, sa uskim uličicama i snežno belim kućama. Neka su toliko mala da vam je dovoljno par sati da ih obiđete, a za neka vam je potrebno par dana, pa čak i nedelja. Evo pet najvećih u Grčkoj…

Krit (8.336 km2)

pet najvećih ostrva

Smešten na južnoj granici Egejskog mora nalazi se prelepo ostrvo Krit. Ne samo da je Krit najveće ostrvo u Grčkoj, već je i peto po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Udaljen je skoro 100 milja od obale kopnene Grčke. Do njega možete avionom ili trajektom (8 i po sati vožnje).

Veruje se da je Krit dom prve napredne evropske civilizacije koja je živela na ostrvu tokom Bronzanog doba. Većina pejzaža Krita su planine, sa nekoliko fascinantnih priobalnih gradova kao što su Heraklion i Hanija na severu ostrva.

Evija (3.655 km2)

pet najvećih ostrva

Svima znana Evija drugo je po veličini ostrvo u zemlji masline.  Takođe je I na drugom mestu po broju stanovnika na ostrvu. Verovalo se da je Evija nekada bila deo kopnene Grčke. Česti zemljotresi su prouzrokovali njeno odvajanje, pa je tako danas jedno od lepših grčkih ostrva.

Celo ostrvo je podeljeno u tri različita regiona. Sever Evije obiluje gustim šumama, centralni deo je  prepun planina i stenovitih litica, dok je južna obala prepuna divljih plaža. Rasuta po ostrvu su slikovita sela, termalni izvori, pa čak i kaskadni vodopadi.

Lezvos (1.630 km2)

Sa skoro 300 kilometara obale, ostrvo Lezbos je treće po veličini ostrvo u Grčkoj. Njegov glavni grad Mitilini osnovan je u XI veku.

Pored dva glavna planinska vrha, Lezbos je uglavnom prekriven maslinovim drvećem, koja pokrivaju skoro 40 % ostrva. Najpoznatiji istorijski stanovnik Lezvosa bila je Sappho.

Rodos (1.398 km2)

Glavni grad ostrva Dodekaneza je Rodos, koji je takođe najveće od svih ostrva u arhipelagu. Nalazi se u južnom Egejskom moru samo nekoliko kilometara od obale Turske.

U obliku koplja, ovo ostrvo je prepuno malih sela, slikovitih brda i gustih šuma. Preko 35 odsto ostrva prekriveno je borovima i čempresima, što ga čini jednim od najzelenijih ostrva u egejskom moru. Na Rodosu živi preko 115.000 stanovnika, od kojih skoro polovina živi u glavnom gradu. Pored glavne prestonice, postoje još 44 grada i prelepa sela rasuta po celom ostrvu.

Hios (842 km2)

Peto po veličini grčko ostrvo je Hios koji se nalazi u Egejskom moru, 6 km od obale Turske. Postoji pet različitih regiona i oblasti. Najnaseljeniji grad je Hios koji većina meštana naziva jednostavno Hora. Prema grčkoj mitologiji, Homer je rođen baš na ovom ostrvu.

You may also like

2 Komentari

Petar 07/02/2021 - 20:27

Nisam znala za Hios da je toliko veliko ostrvo. A i za Eviju sam se iznenadila. Korisne i zanimljive informacije.

Odgovor
Ivana 10/02/2023 - 18:30

Hvala puno Petre!

Odgovor

Ostavi komentar

18 − 8 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići