OSTRVO MASTIKE – HIOS

by Sanja
0 Komentar

hios

Ostrvo mastike, nama poznato kao Hios, jedno je od mesta izuzetne prirodne lepote. Pored prelepog mora na ostrvu ima jako puno istorijskih spomenika koji će vas “odvesti” na putovanje kroz neko drugo vreme.Udaljeno samo 7 km od obala Turske, Hios je idealno mesto gde možete za kratko vreme posetiti dve zemlje. Naime ostrvo je povezano sa lukom Češme u Turskoj gde svakodnevno saobraćaju feriboti. Već smo pisali o tome da je Hios jedino mesto gde uspeva čuvena mastika, ali ovo ostrvo ima još mnogo toga da ponudi. Pre svega divan i nezaboravan odmor, a to je ono što nas najviše zanima.

Grčka je prva po proizvodnji i kvalitetu mastike

Šta videti na Hiosu

Pre svega preporučili bi smo vam da obiđete okolna mesta. Za razliku od već svima dobro poznatih plavo-belih kuća, na Hiosu ćete uživati u jedinstvenoj arhitekturi koja građevine čini da podsećaju na srednjevekovne tvrđave. Obično preovlađuju crno-bele šare pravilnog geometrijskog oblika koje daju jedinstveni šarm ovom ostrvu.

Najpoznatija slikovita mesta na ostrvu su Pirgi i Olimpi, na jugozapadnom delu ostrva, i upravo su u okolini ovih mesta neki od najlepših smeštajnih objekata. Tradicionalne kuće od kamena su pravo uživanje dok je okolina prepuna stabala mastike, koja je glavni finansijski izvor ostrva.

Možda vam se dopadne

Pored ovih slikovitih mesta pomenućemo i jedan od najstarijih manastira Grčke koji se nalazi baš na Hiosu. Nea Moni se nalazi u mestu Karies, 6 km istočno od grada Hios u samom srcu ostrva. Datira iz XI veka i izgradio ga je vizantijski car Konstantin IX Monomah sa svojom suprugom Zoe.Osnivanje manastira se vezuje za monaško predanje koje kaže da je glavna crkva manastira izgrađena je na mestu gde su tri monaha pronašla ikonu Bogorodice. Tri isposnika su prorekli da će, tadašnji izgnanik na Lezvosu, Konstantin Monomah postati car Konstantinopolja. Budući car im je, za uzvrat za proročanstvo,obećao izgradnju manastira. Posle ustoličenja Ispunio je obećanje i podignuta je crkva koja je kasnije ukrašena mozaicima. Ovaj manastirski kompleks je od 1990 godine pod zaštitom Unesk-a.

Plaže na ostrvu

Mavros Gialos, poznatija kao Mavra Volia (Crna stena), je jedna od najposećenijih plaža na ostrvu. Što zbog prirodne lepote, kristalno čiste vode i činjenice da turistima pruža maksimalno uživanje. Jedinstvenost duguje crnoj boji šljunka i peska koja potiče od neaktivnog vulkana.

Kupanje na ovoj plaži je za one koji vole pravo osveženje u vrelim letnjim danima jer je voda malo hladnija. Ko se kupao u Paleokastrici na Krfu znaće na šta mislimo. 🙂 Jedina razlika je što nema puno zelenila jer je okružena stenama. Na plaži nema ležaljki i suncobrana, ali to nije prepreka da bude jedna od najposećenijih na ostrvu. Nalazi se oko 30 km zapadno od grada Hiosa.

Karfas se nalazi na oko 5 km južno od grada Hiosa i najveće je turističko naselje na ostrvu. Sitan pesak, čista voda, ležajke, suncobrani i sportovi na vodi pružiće vam totalno uživanje. Za “noćne ptice” tu su barovi, kafići, noćni klubovi i restorani.

Agia Fotini je plaža za porodice. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke, a nemojte propustiti da probate ribu u nekom od restorana duž obale. Naćićete je ako krenete južno od glavnog grada na 15 kilometru.

Pored već nabrojanih plaža tu su i Trahili, Didima, Vrondados, Agia Irini, a ako želite potpunu izolaciju i opuštanje svih čula onda pravac na plažu Apothyka ili Papalia.

Kampovanje u Grčkoj

Ako imate prilike provozajte se po ostrvu i uživačete u autentičnoj lepoti. Nabasaćete na divne, divlje plaže. Na ostrvu postoje i ronilački centri, pa ako ste za ovakvu vrstu avanture onda je to pravi izbor. Sa iskusnim roniocima možete roniti i noću što je, složićete se sa nama, pravi izazov.

Još niste odlučili gde ćete ovoga leta? Idemo na Hios da uživamo! Nećete se pokajati, verujte!


You may also like

Ostavi komentar

three × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići