KRIT – ČAROBNO OSTRVO

by Tijana
0 Komentar
krit Hersonisos

Krit, jedno od najlepših grčkih ostrva, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Tako je bilo i sa Marijom Rajak, pa je shodno tome rešila da svoje utiske podeli sa svima vama.

Krit – istočna obala

krit Hersonisos

Moje letovanje na ostrvu Krit sam podelila  na dva dela. Prvi deo sam izabrala istočnu obalu u gradu Hersonisos koje je jedno od najpopularnijih turističkih mesta na Kritu. Ovde ćete naći šta god želite. Tokom dana možete uživati u lepim plažama ili vodenim parkovima(gde se održavaju žurke kako danju tako i noću). Možete obilaziti lokalna arheološka nalazišta , ili šetati selima Ano Hersonisos, Poskopiano i Kutulufari (Koutouloufari).

krit

Slično tome, tokom noći izbor za zabavu je i previše. Najveći noćni klubovi  na Kritu se nalaze baš u Hersonisosu. Preporučujem Palm beach bar i Scorpio koji imaju odlične koktele. 

Voulisma beach

Naš smeštaj se  nalazio pored čuvenog hotela Star beach village & water park, koji pored nekoliko bazena poseduje i svoju plažu. Ležaljke oko bazena koštaju 15 evra, a uz ležaljku dobijate 2l vode i 1l vina. Na plaži ležaljke koštaju 12 evra.Ko voli hedonizam (kao ja😁 ) uživaće za sve pare.

krit

Blizu Hersonisosa nalazi se grad Malia poznat širom Grčke zbog ukusnih banana koje se  uzgajaju u staklenicima na tom području. Pored banana poznat je po divljem noćnom životu, tako da kome smetaju mladi i pijani ovo mesto ne preporučujem za letovnje (meni lično nije smetalo).

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos je grad srednje veličine sa dušom malog grada, koji ima mnogo toga da ponudi. Zaštitni znak grada je slikovito jezero Vulismeni, mala laguna u centru grada, koje se koristi kao luka u kojoj se zaustavljaju ribarski brodovi. Više legendi je povezano s ovim jezerom, a najpoznatija je da su se u njemu kupali Atina i Artemis.

Agios Nikolaos krit

Dvanest kilometara istočno od Nikolaosa se nalazi prelepa plaža, Vulisma, sa beli peskom i neverevatnom tirkiznom vodom.

Krit – zapadna obala

Elafonisi krit

Drugi deo letovanja pao je na zapadni deo Krita i na malo mesto Stavros koji se od Hanje nalazi oko 15 km.

Smešten na najsevernijem rubu rta Akrotira. Ima dve plaže, a jedna od njih je poznata iz filma Grk Zorba na kojoj je plesao glumac Anthony Quinn čuveni Sirtaki ples 1964. godine.

U Stavrosu možete videti ostatke drevnog kameneloma koji se koristio za vađenje krečnjaka za izgradnju zidova Hanje tokom venecijanske ere.

Hanja Krit

Hanja  je prelepi grad sa lukom, starim zgradama, muzejima, crkavama i zanatskim radnjama.U okolini ovog divnog grada ima puno lepih plaža, koje je nemoguce obići za jedno letovanje.

Mi smo obišli dve manje poznate plaže Morati i Lutraki, a od poznatijih Balos i Elafonisi.

krit

Balos je predivna laguna sa tirkiznim morem i belim peskom.

krit

Elafonisi  plaža se sastoji od velikog broja kamenih i peščanih sprudova odvojenih plitkom vodom. Iako gleda na otvoreno more voda je čista i mirna, bez velikih talasa. Plaža poseduje beli pesak koji daje kristalno bistroj vodi razne lepe boje, a na nekim mestima pesak ima neverovatno roze nijansu.


Definitivno ću se nekada vratiti na Krit.❤

You may also like

Ostavi komentar

15 + 13 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići