MECOVO – MESTO ZA SVA ČETIRI GODIŠNJA DOBA

by Sanja
0 Komentar
mecovo

Mecovo – tradicija, prirodne lepote, retka flora i fauna… Mecovo vam nudi još mnogo više. Treba samo da spakujete svoj kofer i krenete put ovog bisera palanine Pindos. Naravno da vaš kofer treba da sadrži topliju odeću, jer je čak i leti u ovde hladnjikavo, što nikako ne umanjuje njegovu lepotu. Čak naprotiv.

Mecovo Grčka

Na obroncima Pindosa, na nadmorskoj visini od 1.160 metara, smestilo se Mecovo. Iako je poslednjih godina postalo stecište turista, ova varoš nije izgubila svoj tradicionalni karakter. Mecovo je odličan spoj starog i novog, te predstavlja jednu od glavnih zimskih destinacija i to ne samo u toku sezone, kada ćete sigurno uživati u snegu, već svako godišnje doba u ovom mestu ima svoju draž.

Postoje razne legende kako je mesto dobilo naziv, a jedna od njih, nama najzanimljivija, kaže da je ime nastalo od slovenske reči Mečka (μετσκα/metska) i –ovo (što bi značilo mesto).

Zbog vremenskih uslova i neprohodnosti puteva zimi, do Mecova se ranije teško dolazilo. Od kada je spojeno sa autoputem Ignatia odos, ovo mesto je postalo jedno od najposećenijih zimskih destinacija Grčke. Od Atine je udaljeno 400 km, od Soluna 220 km, a od Janjine samo 40 kilometara.

Mecovo je od davnina poznato kao sedište Cincara iliti Vlaha, pa je tako glavno stanovništvo upravo vlaškog porekla. Ova varoš broji oko 6 000 stanovnika, koji i danas pričaju vlaški.

Mecovo ski centar

U okolini Mecova možete uživati u zimskim sportovima. Policies se nalazi na 4 kilometara od mesta, na visini od 1.360 do 1.620 metara. Karakterišu ga kratke i lagane staze.

Karakoli se uzdiže na nadmorskoj visini od 1.340 do 1.520 m. Nalazi se na samo kilometar i po od Mecova, a takođe je dobar izbor za početnike. Jedna pista dugačka je 900 metara i spada u kategoriju lakih, dok je druga od 1.100 metara za one koji su baš početnici u skijanju.

Anilio se prostire na visini od 1.680 pa do 1.850 metara. Nalazi se na sedmom kilometru od isključenja Anilio sa autoputa i najnoviji je ski centar u Grčkoj.

Mecovo smeštaj

U ovom planinskom selu uživaćete u tradicionalnom smeštaju u kućama sa kamenim krovom. Nemojte da vas sve to zavara. Sve su odlično opremljene svim potrebnim inventarom. Posebnu draž daje kamin ili peć na drva, koja je prava uživancija u zimskim mesecima.

Cene u Mecovu se ne menjaju drastično pri promeni godišnjeg doba. Za nijansu su skuplje preko zime zbog ski centara i same atmosfere, ali ni letnji period ne zaostaje, što se cena tiče. Sve iz razloga što je ovo mesto aktivno ne samo zimi, već i tokom cele godine.

Šta morate probati u Mecovu

Sa sigurnošću tvrdimo da ćete u ovom planinskom mestu pojesti najkvalitetnije domaće proizvode. Na samom vrhu liste nalaze se nadaleko poznati sirevi Mecovone i Mecovelas, koji su poslednjih godina stekli i međunarodnu reputaciju, a kao jedni od najkvalitetnijih proizvoda.

Nemojte otići iz Mecova a da ne probate tradicionalnu domaću pitu sa sirom, mada je i jagnjetina sa karfilolom (za one koji vole jagnjetinu) takođe jedno od tradicionalnih jela koje je na listi obaveznih  za degustaciju, kao i domaće kobasice.

Nije Mecovo poznato samo po sirevima. Ovde se proizvode i odlična vina. Svakako najpoznatija vinarija Mecova je Averof.

Šta još videti u Mecovu?

Kako oko Mecova izviru tri najbitnije reke skoro cele Grčke, jasno vam je da ova varoš obiluje prirodnim lepotama. Na 15 kilometara od mesta se nalazi veštačko jezero, na nadmorskoj visini od 1.300 metara, a napravljeno je 1987. godine iz jednog razloga – električna energija. Oko jezera se možete provozati biciklom, uživajući u prelepom ambijentu.

Jedan mali raj vas čeka u “bašti” Averof. Slobodno možemo reći “Ceo Pindos u 10 ari”. Ovde ćete naći sve vrste drveća i biljaka, koje rastu na ovoj planini, a tu je i dečije igralište, pa ako ste sa mališanima, odličan je predah na svežem planinskom vazduhu.

Manastiri Svetog Nikole, Bogorodice i Svete Petke takođe su nezaobilazna stanica u poseti Mecovu. Cela okolina mesta obiluje starim vodenicama, a svakako najpoznatija i najočuvanija je Gina, smeštena na reci Arahtos, blizu manastira posvećenog Bogorodici.

Noćni život u Mecovu nije naročito izražen, ali nije ni da ne postoji. Mnoštvo taverni, barova i uzerija izgrađenih u tradicionalnom stilu, gde možete probati tradicionalne specijalitete, pune se čim padne mrak. Preko leta se organizuju lokalni vašari, koji su zaista za uživanciju ako volite i želite da vidite pravu tradiciju Mecova.

Ako nije vaše konačno odredište ova varoš na obroncima Pindosa, odvojite bar dva dana da provedete u istoj. Dajte joj šansu da vam pokaže i drugu stranu Grčke koja će, sigurne smo, da na vas ostavi nezaboravan utisak.

You may also like

Ostavi komentar

2 + 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići