BELO-PLAVA GRČKA NASELJA

by Tijana
0 Komentar
santorini

Pustite neku grčku muziku i zažmurite. Sada zamislite da ste na nekom ostrvu u zemlji masline? Sigurni smo da je više od 90% vas zamislilo Santorini gde dominiraju belo-plave kućice koje još lepše dočaravaju more u blizini. A da li znate zašto Grci (posebno na nekim ostrvima Kiklada) koriste baš ovaj sklop boja?

Uvereni smo da su mnogi od vas pomislili da grčki belo-plavi sklop dolazi iz patriotizma, jer je i grčka zastava istih boja. Verujte da je i nama to bila prva asocijacija. Međutim, sama istina je mnogo praktičnije prirode.

Grčka svakodnevnica: Svi se mešaju u sve

Zašto baš bela?

Naime, nekada su se sve kuće na Santoriniju pravile od tamnog vulkanskog kamena. Iako je kamen odličan izolator, njegova crna boja je izazivala da je u kućama nepodnošljivu vrućinu. Farbanje kuća u belo pomaže da se odbije sunčeva toplota (bar do nekih granica) i čini život podnošljivijim tokom vrele letnje žege u belo-plavim domovima.

Treba da znate da u prošlim vremenima nije bilo lako naći boju za krečenje, kao što se to danas čini. Naime, bela boja za farbanje je počela masovno da se proizvodi u periodu od 1905. do 1915. godine. Zbog toga su se zidovi farbali uglavnom prirodnim krečnjakom, a pošto je onda boja izuzetno svetla i slobodno možemo reći nepodnošljivo bela, Grci su se dosetili da je ublaže plavom bojom. Dobitna kombinacija belo plave boje grčkih kućica na Santoriniju je dobila svoj balans kada su se i krovovi počeli farbati u plavo.

Santorini: Top 10 atrakcija

Zašto baš plava?

U početku su stanovnici prelepog ostrva koristili bilo koju boju ne bi li “ubili” belilo, ali onda se plava pokazala najisplativijom. Naime, zašto plava boja dominira sa belom u skoro svim naseljima ostrva Kiklada, krivac je sredstvo za  čišćenje „Lulaki“. Kada se njegova plava boja spoji sa prirodnim krečom dobije se sada poznata grčko plava boja. Ako tome dodamo da je pomenuto sredstvo imala skoro svaka kuća, a krečenje kuća se radilo (a većina i danas radi) tri puta godišnje, onda vam je jasnije zašto je baš pobedila ova kombinacija boja. Jednostavno, najisplatljivija je.

belo-plava

Međutim, do 1967. godine bilo je dozvoljeno stanovnicima prelepih kikladskih ostrva da umesto plave koriste i druge boje. Vojna diktatura je to promenila. Smatrajući da je plavo bela kombinacija ujedinjena, tadašnja vlada je odlučila da svi građevinski objekti (u većini naselja) na pomenutoj destinaciji moraju biti u tim bojama. Tako je Santorini postao turistički hit šezdesetih godina prošlog veka.

Danas, naravno da u nekim naseljima postoje i druge boje kuća, ali na najpoznatijim lokacijama i dalje dominira belo-plavo kombinacija.

You may also like

Ostavi komentar

3 × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići