KASTORIJA – JEDAN OD NAJŠARMANTNIJIH GRADOVA GRČKE

by Sanja
0 Komentar

kastorija-grcka-zapadna-makedonija

Na poluostrvu istoimenog jezera, u zapadnoj Grčkoj, nalazi se Kastorija. Ušuškana između planina Vici i Gramos predstavlja jedno od mesta u Grčkoj koje vredi posetiti. Iako je najpoznatija po krznu i proizvodnji odevnih predmeta od istog, ovaj gradić ima mnogo toga da ponudi onima koji ga posete. 

Šetnja oko jezera – Kastorija

Da bi ste osetili pravi duh Kastorije onda je prava stvar šetnja oko jezera. Pored prelepe prirode uživaćete i u labudovima koji su prirodni stanovnici ovog jezera. Pešačka staza pored jezera je dugačka 7 kilometara, asfaltirana i obiluje platanima, koji se nadvijaju nad njom i nad samom obalom jezera. Na samom početku staze, “obešena” na steni, nalazi se crkva Sv. Nikole.

Šetnja semože pretvoriti i u šoping. I to lokalnih, domaćih proizvoda…oraha, turšije, čajeva.


Zagori sela – srce Epira

Zmajeva pećina (Σπήλαιο του Δράκου)

Na severnoj strani grada Kastorija nalazi se Zmajeva pećina. Legenda kaže da je pre mnogo vekova ovo mesto bilo puno zlata, a čuvao ga je zmaj koji je bljuvao vatru i ispuštao otrovnu paru. Pećina obiluje predivnim stalaktitima. Obuhvata sedam podzemnih jezera, deset “soba” i pet tunela. Najveće i najdublje podzemno jezero u pećini, nalazi se u njenom zapadnom delu. Temperatura je standardna u svim godišnjim dobima, od 16-18 C, ali zato vlažnost vazduha dostiže i 90%.

Možda vam se dopadne

Arahova je razlog što i zimi volimo Grčku

U pećini su pronađeni i ostaci pećinskog medveda koji je izumro pre oko 10 000 godina.

Obilazak ove pećine traje oko pola sata.

https://youtu.be/XrPh5V5b7GQ

Kada je najbolje posetiti Kastoriju

Ako ste ljubitelj zime i snega onda svakako trebate biti u Kastoriji za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Meštani Kastorije Novu godinu dočekuju na poseban način. Ragutsarja (grč. Ραγκουτσάρια) je naziv karnevalskih dešavanja u okolini. Počinju 6. januara i traju dva dana u svim okolnim mestima. Jedino je grad Kastorija izuzetak gde ovaj karneval traje tri dana. Igra, pesma i maskembal.Ragucarja počinje na Bogojavljenje okupljanjem manjih grupa od kojih svaka ima svoj “pleh orkestar”. Vino se služi u ogromnim količinama i veselje traje do jutra. Drugog dana karnevala, od podneva pa nadalje, ceo grad igra. Trećeg dana se svi “pleh orkestri” skupjaju u Ulici Mitropoleos, a najbolji od njih dobija nagradu od opštine.

Kartanje za doček Nove godine

Ako ste pak ljubitelj letnih varijanti i avanturizma, onda ne propustite River partymuzički festival koji se svake godine održava u Nestoriju, 30-ak kilometara od grada Kastorija. River party se održava već 38 godina i pored toga što je najstariji muzički festival, dobio je epitet i najposećenijeg jer za vreme ovog spektakla protutnji oko 50 000 ljudi. Pored dobrog provoda uživaćete i u koncertima mnogih grčkih zvezda, a ono što je najzanimljivije jeste to što se manifestacija održava na samoj obali reke u šumi pored Nestorija.

Za kraj ovog teksta (a biće ih još o ovom zanimljivom mestu) ostavili smo obaveznu posetu najvećem slatkovodnom akvarijumu na Balkanu. Na samom ulazu u grad i na površini od 450 kvadratnih metara možete videti mnoge vodene vrste koje žive u jezerima i rekama u Grčkoj.

You may also like

Ostavi komentar

2 + 11 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići