SPINALONGA – GRČKO OSTRVO PATNJE

by Sanja
0 Komentar

spinalonga

Spinalonga, malo nenaseljeno ostrvo kod mesta Elunda na istočnom delu ostrva Krit, u davna vremena bilo je jedno od strašnih mesta u Grčkoj. Danas je jedna od najposećenijih atrakcija najvećeg grčkog ostrva, baš zahvaljujući svojoj, ne baš tako lepoj istoriji.


Spinalonga Krit

Antičko ime Spinalonge bilo je Kalidonia, a postoji više verzija kako je dobila ime Spinalonga. Prema jednoj verziji ime su joj dali Mlečani od reči Spina (trn) i Longa (dugačak). Druga verzija kaže da su takođe Mlečani, zbog nepoznavanja grčkog jezika, pogrešno izgovarali frazu Stin Elunda (u Elundi), dok se treća verzija vezuje za lepu ćerku brodovlasnika koja se zvala Longa i živela je u trvđavi na ostrvu.

Ovo ostrvce, najposećenije mesto na Kritu odmah posle palate Knosos, u letnjim mesecima dnevno poseti oko 1500 turista. Do njega možete brodićem iz luke Agios Nikolaos, Elunda ili Plaka. Kako se Plaka nalazi tačno preko puta Spinalonge, iz ove luke vam treba oko 7 minuta do odredišta, a koštaće vas 8 evra.

HANJA- PONOSNA LEPOTICA OSTRVA KRIT

Iz luke Elunda tokom celog leta, svakih pola sata kreću brodići do Spinalonge. Cena za odrasle je 10 evra, a za decu od 5 do11 godina 5 evra. Put traje oko 20 minuta, i u ovu cenu je uračunat i obilazak oko susednog ostrva Kolokitha.

Iako najskuplji, možda je i najzanimljiviji put do Spinalonge iz Agios Nikolaosa. U cenu od 25 evra po osobi uračunat je i obrok na brodu, kao i posete usputnim plažama i kratak boravak na istim. Povratak je u popodnevnim časovima.

U ove cene nije uračunat ulazak u tvrđavu koji košta 8 evra. Ako se zadesite slučajno u zimskom periodu na Kritu i želite da vidite Spinalongu, mogu vam izaći u susret lokalni ribari kojih ima najviše u Plaki. Računajte da van sezone nema vodiča i turističkih radnika, tako da ostrvo obilazite na svoju ruku.

spinalonga

Spinalonga lepra

Iako ima bogatu istoriju, Spinalonga je najpoznatija kao ostrvo obolelih od lepre. Naime, 1903 godine država je okupila sve obolele i smestila ih na Spinalongu koja je postala „bolnica“ za obolele od Hensenove bolesti, poznatije kao lepra. Prvobitno su dovođeni oboleli sa Krita, a kasnije iz cele Grčke.

Ubrzo je Spinalonga postala ostrvo bez nade, puno bola. Ljudi su na istom živeli bez lekarske pomoći i lekova, a umirali su u najstrašnijim mukama od infekcija.

SKRIVENI RAJ KRITA – MAGAREĆE OSTRVO

Spinalonga ostrvo gubavaca

Ubrzo je ostrvo dobilo epitet „kolonija gubavaca“ jer na njemu, osim obolelih od lepre nije bilo drugih stanovnika. Kako se broj obolelih povećavao bilo je potrebe iza lekarskim osobljem. Tako je Spinalonga počela polako da postaje sanatorijum sa svim potrebnim osobljem, od lekara do čistačica.Veliki delovi venecijanskog zida su srušeni 1939. godine kako bi se otvorio put koji i danas postoji na ostrvu. Posle izgradnje sanatorijuma, stanovnici u okolini plaže Plaka, izgradili su današnje istoimeno naselje, kako bi pomogli obolelima od lepre.

Konačno 1957. godine, otkrivanjem antibiotika za lečenje lepre, sanatorijum je zatvoren i ostrvo je napušteno. Sve do 1962. godine na Spinalongi je živeo samo jedan sveštenik koji je redovno održavao pomene preminulima od lepre.

spinalonga

Spinalonga ostrvo

Posle 1957. godine, ostrvo je više od decenije bilo neiskorišćeno. Zbog sve većeg interesovanja turista, sedamdesetih godina prošlog veka, počela je sistemska obnova i popravka starih zgrada.

Danas je tvrđava u relativno dobrom stanju i odmah posle palate Knosos, najposećeniji objekat na Kritu. Poslednjih godina lokalne vlasti pokušavaju da uvrste Spinalongu u spomenike koji su pod zaštitom UNESKO-a.

Godine 2005., britanska književnica Viktorija Hislop, inspirisana pričom o Spinalongi, napisala je bestseler „Ostrvo“. Po njemu je snimljena istoimena serija koju ste imali prilike gledati na TV Pink-u, sada već davne 2012. godine.

Veruje se da je serija „Ostrvo“ najskuplja grčka serija ikada snimljena sa budžetom od 4 miliona evra.


You may also like

Ostavi komentar

10 + 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići