GRČKA SVAKODNEVNICA: SVI SE MEŠAJU U SVE

by Tijana
0 Komentar

Da li vas užasava kad u butiku birate neku majicu, a prodavačica vam kaže da je bolje da uzmete drugu? Ili pak ne volite kad ste u autobusu i onaj ko sedi pored vas krene priču od Kulina bana kao da vas zna ceo život? U slučaju da ste na oba pitanja odgovorili pozitivno onda Grčka nije zemlja za vas, a u daljem tekstu saznajte zašto.

ČUDNI GRCI – BALKANSKI ŠARM ILI PRIMITIVNOST?

Naime, grčka svakodnevnica je da se na primer prodavac meša u vaš odabir, a najzanimljivije je da se to ne smatra drskim niti nepristojnim. Ako krenete u radnju tehnike da kupite novi kompjuter, vi ćete odmah prodavcu reći zašta ćete koristiti taj kompjuter a on će vam reći između kojih da birate. U slučaju da se vama ni jedan od navedenih ne sviđa nego neki jeftiniji e onda se pripremite na dugu prepirku jer prodavac u 90% slučajeva neće popustiti da vas ubedi da uzmete ono što vam je on ponudio.

Situacija neće biti mnogo drugačija i ako se spremate za nečiju svadbu i krenete da kupite haljinu. Pripremite se da odgovorite na pitanja od toga gde će svadba biti do toga čime se mladenci bave jer će prodavačica na osnovu svih tih detalja da vam kaže koju bi haljinu trebali da izaberete. U slučaju da je ne pitate za savet nego izaberete sami ona će vam, ako joj se ne sviđa kako vam stoji, to sama reći. Čak i ako ste sasvim zadovoljni svojim izgledom, ako ona nije neće se libiti da kaže.

EVO ŠTA GRCI NAJČEŠĆE POKLANJAJU KAD IDU U GOSTE

Gradski prevoz (ovde pre svega mislimo na autobus i trolu) vam dođe kao ispovedaonica za sve u Grčkoj. Tu ćete saznati šta će baka preko puta vas da sprema danas za ručak, ali šta je spremala i juče. Da li je gospodin koji sedi pored nje išao na godišnji odmor u inostranstvo ili ne, ali i njegovo mišljenje o imigrantskoj krizi. Kad saznaju da ste stranac pripremite se za maratonski intervju ili izađite na sledećoj stanici i sačekajte sledeći prevoz.

Nije ovakva situacija samo sa nepoznatima već je isto i kada ste okruženi prijateljima. Ako ste se npr. ugojili 2 kg i to rekli društvu velika je verovatnoća da vam drugarica koja sedi pored vas neće dati da u lokalu naručete sendvič (pa čak i ako vam stomak zavija) ili bilo šta od hrane. Grkinjama nemojte spominjati da idete negde i da ne znate šta ćete obući ako zaista ne znate, jer će vam sve u glas objasniti šta bi vam bila najbolja kombinacija.

BELI PUDER, CRVENI KARMIN, NATAPIRANA KOSA? GRKINJA!

Ako se sećate, već smo vam pisali da situacija nije drugačija ni u porodici. Svi su umešani u svačiji život i odluke se donose jednoglasno uglavnom tokom nedeljenog ručka, čak ako je u pitanju i stvar kao što je koji sport treba da trenira vaše dete.

Tako da ako ste rešili da se preselite u Grčku pripremite se da popustite ovakvim pritiscima ili se prosto naoštrite i terajte dobro poznati srpski inat.

Fotografija: Pixabay/klimkin

You may also like

Ostavi komentar

19 − eighteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići