LJUBAV STARA VIŠE OD VEKA – ZAŠTO GRCI VOLE AMERIKANCE

by Tijana
0 Komentar

grciGlavna tema grčkih medija je i danas jučerašnja poseta Baraka Obame. Pošto smo mi skroz apolitični nećemo se baviti prirodom njegove posete, već time zašto Grci (bar većina njih) voli Amerikance.

Grčki Holivud: Glumci koje vode poreklo iz zemlje masline

Grčka pravoslavna crkva deluje na tlu SAD od 1864. godine, međutim u to vreme je počela da deluje i naša crkva pa se sigurno pitate otkud tolika ljubav između Amerikanaca i Grka.

Ne treba da pominjemo da braća Grci imaju ogromnu dijasporu u SAD. Naime, čak tri miliona njih živi u sadašnoj “zemlji Donalda Trampa”. Niko iz dijaspore se ne žali da mu je život “preko bare” loš ili da je diskrimisan zbog toga što potiče iz najjužnije balkanske zemlje, pa samim tim Grci generalno vole tzv. Američki san.

Amerikanci su 1912. godine bili oduševljeni kada je na hiljade američkih Grka spakovalo kofere ne bi li pomogli svojoj pradedovini u borbi protiv Turaka u Balkanskom ratu.

E sada, ovo sigurno nije samo zbog nacista, već su popularni Ameri sigurno mislili dva koraka unapred, pa su navodno 1943. podržali grčki narod u borbi protiv pomenutog neprijatelja izdavanjem dole prikazane markice.

grci

Međutim, naredne godine u zemlji masline je počeo građanski rat koji je trajao sve do 1949. Jednu stranu je podržavalo Ujedinjeno Kraljevstvo (kasnije i SAD), a drugu zemlje Istočnog bloka (jel vam se čini poznata ovakva situacija?). Pobedom vladnih snaga omogućen je put ulaska Grčke u NATO savez. Naravno, to se nije svidelo grčkim komunistima koji su i juče protestovali zbog Obaminog dolaska.

Da braća Grci nisu samo puki posmatrači u politici SAD govori nam i podatak da je 39. podpresednik SAD bio američki Grk – Spiro Egnju. Potom su naša pravoslavna braća zauzimala i mesta guvernera i kongresmena u najjačoj državi novog kontinenta sve do danas. Trampov šef kabineta je Rejns Pribus koji je “ljubi ga majka” Grk po majci.

Grci ne zauzimaju samo dobra mesta u politici SAD već i u tamošnjem biznisu. O tome najbolje govori sledeće: Jedan od glavnih ljudi popularnog kanala HBO je američki Grk, čak i u vrhu popularnog (poslednjih dana omrženog) brenda u Americi New Balance sedi jedan pravoslavni brat, glavni čovek FOX televizije isto potiče sa juga Balkana, a ni vrh popularnog Netfixa ne može bez Grka, itd.

Mnoge zvezde i zvezdice Holivuda su grčkog porekla. O tome više pročitajte OVDE. Tomi Li i Keli Klarkson su samo neki od svetskih pevača koji potiču iz nama bratske Grčke. Naravno, ne treba da zaboravimo da pomenemo i idola našeg Novaka Đokovića, Pita Samprasa, koji je takođe Amerikanac grčkog porekla.

Kada na sve to dodamo da je ove godine skoro milion turista ( koji su ostavili oko 1 milijardu evra) iz SAD posetilo Grčku, onda vam je sigurno jasnije zašto ljubav između Amerike i Grčke ne jenjava.

Grčka himna – Najduža himna na svetu

You may also like

Ostavi komentar

three × 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići