AGIOS PETROS – MESTO IZ BAJKE ZA LJUBITELJE PRIRODE

by Tijana
0 Komentar

agios petros grčko selo

Planirate da uskoro posetite Peloponez i želite da vidite što više turističkih atrakcija? Naš savet je da bar jedan dan odvojite za mesto koje je nepoznato većini turista, a u čijoj planinskoj lepoti ćete sigurno uživati. Reč je o selu Agios Petros.agios petros

Crkva Svetog Petra nalazi se u samom centru sela

Leonidio – Jedan od bisera Peloponeza

Agios Petros ili Sveti Petar je grčko planinsko selo koje se nalazi u oblasti Arkadija na Peloponezu. Udaljeno je oko 35 km od Tripolija i svojom lepotom “kupi” svakoga ko ga obiđe.

agios petros

Pogled iz sela

Nalazi se na 950 m nadmorske visine na planini Parnon ili Parnonas. Ovo je inače najviša planina na poluostrvu Peloponez.

agios petros

Iako je selo modernizovano, centralni deo Agios Petrosa odoleva vremenu

Ovo malo selo sa oko 1.000 stanovnika na svom lepom trgu ima i više taverni koje će vam ponuditi poznate grčke specijalitete od svežih namirnica. Tu na trgu se nalazi i prodavnica domaće radinosti u kojoj možete kupiti sve vrste domaćih makarona, više vrsta meda i čaja, suvenire vezane za Peloponez i Grčku, ali i mnoge proizvode od kestena i oraha po kojem je ovo selo i poznato.

Peloponez tour – Tiros

agios petros

Taverne u selu

Agios Petros je inače veoma bitna destinacija za vernike Grčke pravoslavne crkve. Naime, u neposrednoj blizini nalazi se manastir posvećen Bogorodici Malevi iz 1616. godine. Sada se sigurno pitate zašto Malevi? Odgovor je jednostavan – Parnonas se nekada zvao Malevos.

Agios Petros

Manastir posvećen Bogorodici

Ako ste ljubitelj planinarenja onda će vas obradovati informacija da iz sela ima tura koja vodi do vrha planine Parnonas – Megali Turla ili Kronio, odnosno do 1936 m nadmorske visine. Pa čak i ako niste ljubitelj vredi prošetati ovom stazom, jer morate priznati da je lep osećaj da znate da ste na vrhu Peloponeza.

Karibi na Peloponezu

Agios Petros

Seoski trg

Pošto se Agios Petros nalazi na planinskoj padini onda ne treba posebno da vam objašnjavamo da širom sela ima prelepih vidikovaca na panorame koju ćete dugo pamtiti. Naravno, nećete videti guste šume kao kod nas, ali ćete zato uživati u nama različitoj lepoti planinske lepote. Inače, na stazi se nalazi i planinarski dom (25 km od sela) u kojem je moguće prenoćiti.

Agios Petros

Još jedna crkva u selu

Lepo je prošetati malobrojnim ulicama Agios Petrosa i doživeti makar na tren deo svakodnevnice jednog grčkog planinskog seljaka. Ulice su uske, kuće su jedna do druge, dok se imanja nalaze u blizini sela.

Agios Petros

Duh prošlosti će vas okružiti u ovom selu

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da izdvojite makar jedan dan tokom svog boravka na Peloponezu i posetite ovo mirno malo selo koje će vam pružiti toplu dobrodošlicu.Booking.com

You may also like

Ostavi komentar

two × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići