DAKOS – JEDNOSTAVAN I ZDRAV OBROK SA OSTRVA KRIT

by Sanja
0 Komentar
dakos krit zdrav obrok

Ako ste bili na Kritu sigurno ste ga probali dakos, obrok salatu neizostavnu na meniju drage nam Grčke. Ako niste onda ste mnogo propustili. Nije da ga nema i u ostalim delovima Grčke, garant ste ga videli kako u restoranima u nekom od menija tako i u marketima. Doduše osnovu tj. tvrde kriške hleba koje su osnova za pravljenje dakosa.

Dakos – Krit

Dakos je poznat još od antičkih vremena, a prvobitno se zvao jednostavno dvopek iz razloga što je dva puta pečen kako bi bio tvrd. Kasnije ovaj naziv zamenjen nazivom Paksama, zatim paksamiti, da bi se konačno “zaustavio” na danas poznatom nazivu paksimadi koje duguje gastronomskom novinaru rimskog doba koji se zvao Paksamo.

Dakos se smatrao hlebom siromašnih porodica koje nisu imale mogućnost da svakodnevno peku hleb. Tako su ostatke hleba pekli na niskim temperaturama kako bi iz njega eliminisali vlagu i tako ga duže zadržati.

S obzirom da su na ostrvu Krit glavna zanimanja bila mornari, pastiri i farmeri, on je bio njihova glavna hrana iz razloga što je to bila jedina namirnica koja se nije kvarila mesecima, pa čak i godinama.

Ovaj hrskavi hleb je jedan od najkarakterističnijih prehrambenih proizvoda na Kritu.

Vrste Dakosa

Nemojte se začuditi ako vas pitaju na Kritu da li želite Kukuvaja (na grčkom znači sova). To je jedan od nadimaka ovog čuvenog proizvoda. Iako je osnova ista, poznavaoci kritske kuhinje rećiće vam da postoje tri vrste ovog, da ga tako nazovemo, hleba.

Klasični dakos, najzastupljeniji, oblika je duguljaste i debele kriške hleba.

Kulura je okruglo parče hleba, kao lepinja, sa rupom u sredini kao recimo đevrek, samo deblji. Seče se po sredini tako da dobijete donji i gornji deo koje krićani nazivaju katokavalo (donji deo) i panokavalo (gornji deo).

Tabakiera je ista kao i kulura, samo nema rupu na sredini. Takođe je podeljena na dva dela i podseća na lepinju (npr. užičku 🙂 ), samo tvrdu.

dakos krit zdrav obrok

Od čega se sastoji paksimadi

Tradicionalni kritski paksimadi (iliti dakos) pravi se od mešavine ječma i pšenice, i to 90 % ječma i 10 % pšenice.

Što se tiče hranljivih sastojaka, on sadrži folnu kiselinu, vitamin B6, vlakna, antioksidante, magnezijum i fosfor. S obzirom da sadrži manje glutena od hleba, lakše se vari.

Međutim, iako vam možda liči na zalogaje koji nemaju neku kalorijsku vrednost, prevarili ste se. Rećićemo vam samo da jedna kriška dakosa ima hranljivu vrednost kao tri kriške običnog hleba, a ako na to dodate još fetu i paradajz, onda je rezultat sasvim jasan. Ali neka ide život, dakos morate probati definitivno!

Da ga sami napravite nije teško. Možete kupiti osnovu, dakle dakose u supermarketu Vero, a ako nemate tu mogućnost, pogledajte video naše drage Marije Todorović Doumouchtsis kako bi videli čime možete zameniti paksimadia.

You may also like

Ostavi komentar

twenty − 15 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići