AMULIANI – OSTRVO ZA UŽIVANJE

by Sanja
2 Komentari

amuliani

Amuliani, ostrvce od 4,5 kvadratnih kilometara sa prelepim plažama. poslednjih godina je pravo otkrovenje. Nalazi se na oko 130 kilometara od prestonice severne Grčke, Soluna i jedino je naseljeno ostrvo centralne Makedonije koje broji oko 600 stalnih stanovnika. Smešteno u zalivu Svete Gore, svake godine privlači radoznale turiste koji još nisu otkrili ovaj mali raj za odmor.


Amuliani Halkidiki

Do 1925. godine, Amuliani je bio u vlasništvu Manastira Vatoped sa Svete Gore. Na ovom malom ostrvu živela su tri monaha koji su se, sa oko dvadesetak pomoćnika iz okolnih mesta, bavili poljoprivredom. Glavna preokupacija je bila branje maslina i ribolov.

Početkom 1925. godine ostrvo je dato izbeglicama iz Male Azije koji su izbegli iz okoline Konstantinopolja, tačnije sa ostrva Propondidos. Naseljavajući ostrvo sa sobom su doneli i svoje običaje i kulturu. kako su bili vrsni poznavaoci mora, bavili su se ribolovom i za vrlo kratko vreme ovu oblast pretvorili u naširoko poznato mesto.

Kako do Amulianija

Malo pre Uranopolisa, nalazi se mesto Tripiti, odakle postoje redovne morske linije do ovog malog raja. Vožnja trajektom traje oko 20-ak minuta.

Karta košta 3,50 evra po osobi za odrasle, dok se deca do pet godina starosti voze besplatno. Ako idete svojim automobilom treba da izdvojite još 10,10 evra, dok se cena za motocikle kreće od 4-6 evra u zavisnosti od kubikaže. Cene za ostale kategorije možete pogledati ovde.

Ukoliko ne idete automobilom, na ostrvu od luke postoji opcija kombi prevoza do plaža, a pošto je ostrvo malo, možete ih obići i pešice i uživati u prelepim krajolicima.

PEFKOHORI – VAROŠ KOJOJ SE UVEK RADO VRAĆAMO

Amuliani – Plaže

Na povrđini od samo 4,5 kvadratna kilometra, prepunom zelenila i maslinjaka, nalaze se i predivne plaže koje svojom lepotom prosto mame da ostanete ceo dan na njima.

Iako je poslednjih godina ovo ostrvo popularno kod mnogih turista iz raznih zemalja, još uvek nije podleglo masovnom turizmu i boravak na njemu je pravo uživanje i odmor.

Na 2 kilometra od naselja Amuliani, nalazi se šarmantni zaliv i plaža Karagacija. Peščana plaža sa plavo-zelenom bojom mora pravo je mesto da provedete bar jedan dan daleko od gužve. Na plaži postoje ležaljke i kantina gde možete popiti kafu i nešto pojesti.

Plaža Agios Georgios je tačno preko puta Uranopolisa. Od grada do ove plaže usput postoje i manje,, dobro skrivene uvale do kojih je moguće samo doći lokalnim brodićima. Do plaže postoji put, čiji jedan deo nije asfaltiran, ali ne predstavlja problem da se do nje dođe. Najčešće je biraju porodice sa decom zbog dužine plićaka. Nema gužve, a plaža ima na dva mesta i ležaljke i suncobrane.

NEA FLOGITA NA HALKIDIKIJU – MALO MESTO VELIKOG SRCA

Alikes je najpoznatija i najposećenija plaža na ostrvu. Obično je uvek gužva, ali je pravi raj za malu decu. Peščana i sa dugim plićakom pruža odlično mesto za uživanje mališana. Organizovana je, tako da ćete na njoj naći i suncobrane i ležaljke. Postoji mnoštvo barova na plaži, pa ako vam smeta glasna muzika onda možda da izaberete neku mirniju.

Ostale plaže su Turkolimano, Megali Amos, Kalopigado, Musiu, Caska…. I sve ih vredi posetiti.

Drenia – nestvarna lepota u malom

Istočno od Amulianija nalazi se skup malih ostrva Drenia, ili kako ih lokalno stanovništvo zove Gaiduronisja (Magareća ostrva). Do ovog raja (ali u bukvalnom smislu te reči) možete brodićem iz Uranopolisa ili Amulijanija, a povratna karta je 7 evra po osobi.

Amuliani smeštaj

Kako se poslednjih godina na ostrvu razvio turizam, postoje mnogi hoteli i apartmani.

Pored klasičnog smeštaja tu je i kamp Alikes, za one koji su avanturističkog duha. Cene u kampu možete pogkledati ovde.Ako nije vaša krajnja destinacija, Amulijani može biti odličan izlet ako ste u blizini. Sigurno se nećete pokajati ako posetite ovaj mali raj, a možda i odlučite da sledećeg leta bude i vaše mesto za uživanje.

You may also like

2 Komentari

Dejan 07/06/2018 - 21:46

Kolko za nedelju dana ću uvideti da li adekvatno opisana lepota kojom Amuljani odiše. 🙂

Odgovor
Sanja 08/06/2018 - 08:26

Dejane, čekamo utiske iz prve ruke! 🙂

Odgovor

Ostavi komentar

two × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići