ATINA GRČKA 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH NE TREBA DA ŽIVITE U NJOJ

by Tijana
7 Komentari

atina grcka zivot u prestoniciAtina Grčka. Naš novi dom.Divan grad. Savršen u svoj nesavršenosti, baš kao i čitava Grčka. Uprkos svim njenim manama ne možete da je ne zavolite. Međutim, postoje neke stvari koje vam svakodnevno “skaču po živcima” i pitate se kako je moguće da se to dešava u jednoj od najstarijih prestonica sveta i Evrope…

(NE)KULTURNI GRCI

Traženje parkinga u Atini podseća na potragu za Svetim gralom

Kada je jedan grad planski pravljen za dva miliona stanovnika, a sada u njemu živi više od četriri, onda ne treba da vas čudi što se parking teško nalazi. Znamo, sada ćete reći pa i kod nas je isto, ali verujte nam nije. Ako krenete u neki poznatiji deo, gde Atinjani vole da sede i uživaju dok pijuckaju kafu, imaćete sreće jer se u blizini sigurno nalazi privatan parking lokala ili samo privatan parking ili garaža.

Kada smo već kod svih ovih parkinga, da napomenem da ako planirate biznis u Atini – onda su privatni parking ili garaža prava stvar. Investicija koja sigurno neće propasti… Dok smo još kod parkinga da ne zaboravimo da vam kažemo da ako krenete u goste kod nekog ko živi dalje od vas, razmislite dobro da li ćete da krenete automobilom, jer ćete u nekim gradskim opštinama i po više od pola sata tražiti slobodno mesto da parkirate vašeg četvorotočkaša.


Gužva u saobraćaju je svakodnevna

Sada je red da pomenemo i saobraćaj. Atina Grčka je poznata po njemu. Gužve su svakodnevne, sem u letnjim mesecima, a pogotovo je nema u avgustu mesecu kada je u zemlji masline na snazi kolektivni godišnji odmor. Međutim, ostalim mesecima vam se više isplati da koristite metro ili neki drugi gradski prevoz, nego automobil.

Možda vam se dopadne

Kada smo već kod gužve, ako ste pristalica kulture u vožnji, odmah da vam kažemo da Grčka definitivno nije vaša zemlja. Ovde ćete prvi put videti da neko zastaje u kružnom toku, parkira automobil na putu naspram štanda za kafu i kod istog se zadrži više od pola sata, skoro sve uže ulice su prepune automobila koji su parkarina tik uz trotoar, a uzak put naprave još užim… Usput, teško ćete naći vozača u Grčkoj koji dok vozi neizgovori bujicu psovki.

GRČKA – ZEMLJA KOLEKTIVNOG GODIŠNJEG ODMORA

Atina Grčka i trotoar

Trotoar u Atini je skoro samo misaona imenica i ništa više, jedino ako u isti ne računate neku stazicu koja je širine pola metra i onda jos na sred iste možete naleteti na drvo. E sada, lako je to drvo zaobići ako ste sami, ali ako gurate kolica sa svojim čedom, onda za to treba stvarno da budete dobro obučeni, pogotovo ako je tu odmah uz ivičnjak parkiran i nečiji automobil. Ruku na srce, ima i gradskih opština koje zaista imaju lep trotoar, pa čak i stazu za bicikliste, ali su u manjem broju od ovih koje nemaju. Dakle Atina Grčka s bebom je skoro kao noćna mora za svaku majku.


Velike razdraljine

Atina Grčka je ogroman grad i to bez imalo preterivanja. Pošto mnogi i njena poznata predgrađa uključuju i njen sastav, treba da znate da doći od jednog sa severa do jednog do juga, nije ni malo laka stvar.

Bez automobila, iako je gužva u saobraćaju nepodnošljiva, ne možete da funkcionišete… ili ipak možete. Možete tako što ćete ograničiti kretanje na svoju opštinu ili evenutalno one u okolini vas do kojih vam je prevoz lepo organizovan. Ovo pravilo ne važi samo u traženju posla, jer ako živite daleko i nemate svoj automobil, nekada vam da posla treba i više od sat i po vremena u jednom pravcu, već i ako upoznate nekog ko vam se sviđa. I taman kada pomislite da ste pronašli svoju srodnu dušu, shvatite da ste vi iz Pireja (južnog predgrađa), a ona iz Kifisja (severnog predgrađa) i da će vam trebati većnost da se vidite.

RAJ ZA VOZAČE, PAKAO ZA PEŠAKE

Uređenje zelenih površina? Šta to beše?

Volite kada je sve pod konac. Razumemo vas! Koliko god kukali na naše gradsko zelenilo, morate priznati da su parkovi lepo pokošeni i da se koliko toliko brine o zelenilu koje se nalazi duž ulica i trotoara.

U Grčkoj ovo pravilo ne važi…

Mnoge opštine su lenje po ovom pitanju. Dakle Atina Grčka zna da bude poprilično prljava i zapuštena, narošito neki njeni delovi. Ali svom srećom ima i izuzetaka, pa ćete tako često videti, ne samo u prestonici već i širom najjužnije balkanskse zemlje, prelepa dvorišta stambenih zgrada i kuća, koja su uređena divno. Isto važi i za razne firme i ugostiteljske objekte.

Međutim, oni sređuju striktno svoje, sve što je pored njih – to ih ne zanima. Tako da vas ne začudi ne ošišana trava ili ne sređeno žbunje pored neke fensi kuće ili lokala, jer baš briga ponosnog gazdu da sređuje nešto što nije u njegovom vlasništvu, pa makar isto naružilo njegov posed.

Bonton u kulturnim institucijama

Pomislite, napokon živim tamo gde je evropska kultura rođena, ali onda ubrzo shvatite da je tu samo rođena i odavno otišla sa ovih prostora 😀 . Atina Grčka u državnim institucijama vam je ono: “pobeđuje najglasniji”.

Ako ste ljubitelj pozorišta, opera, baleta i raznih koncerta ozbiljnije muzike, Atina može da vam pruži repertoar kao u drugim svetskim prestonicama, ali… Uvek postoji to ali koje sve kvari – kako se sami Atinjani ponašaju dok uživaju u nekom od pomenutih kulturnih događaja, već smo vam pisali, a o tome možete više saznati OVDE.

DA LI JE GRČKA DOBRA DESTINACIJA ZA ŽIVOT?Atina Grčka i psi i mačke lutalice 

Atina Grčka je kao uostalom i cela zemlja poznata po tome da na ulicama ima puno mačaka. Ima i pasa, doduše ne toliko kao kod nas, ruku na srce ima i azila za iste životinje, ali po svemu sudeći ne dovoljno. Skoro da je nemoguće preći tri ulčice, a ne na leteti na kucu ili macu. Srećom, uglavnom su isti veoma umiljati i nisu besni, pa retko kada dođe do većeg incidenta. Međutim, morate biti na oprezu, jer nikada ne znate da li ćete naletiti na neku kucu ili macu koja baš i nije prijateljski nastrojena. Nemojte zaboraviti da su grčke mačke, uglavnom mnogo veće od naših, ne znamO zašto je to tako, ali su stvarno ogromne.

LETOVANJE VS ŽIVOT U GRČKOJ

You may also like

7 Komentari

Gianna 03/01/2021 - 18:08

Ako možete sebi da priuštite nešto bolje najpametnije bi vam bilo da Atinu elegantno zaobiđete.

Odgovor
Sanja 04/01/2021 - 20:10

Ne, nikako… Verovatno niste lepo razumeli tekst draga Gianna. :-*

Odgovor
Gianna 04/01/2021 - 22:14

Ίσως δεν σας κατάλαβα ,έχετε δίκαιο.
Πρεπει να συνεχίσετε με Ελληνικό ιστορία σας ,για τουρίστες να βρουν πληροφορίες όταν θα αποφασίσουν να κάνουν ταξίδια τους .Να είστε καλά και καλή χρονιά !

Odgovor
MN 17/05/2018 - 00:42

Meni je Atina toliko savrsena u svojoj ‘nesavrsenosti’ da pored Beograda jedino dugorocno mogu sebe ovde da zamislim da zivim. Ne smeta mi nista, uzivam u zivotu 200 na sat. Ako postoji bilo koja zamerka, to je sto je jedino tesko naci dobar stan. Ko to resi, taj je resio 90% svih problema.

Odgovor
Александар 16/05/2018 - 09:40

Мени највише смета непрегледна маса имиграната који су направили бувљак од центра Атине. Као да се цела западна Африка искрцала у Пиреј

Odgovor
Biljana 16/05/2018 - 13:40

Aleksandre, saglasna sam s Vama! Za 5 dana koliko sam provela tamo, to mi je apsolutno najjnegativniji utisak. Dio oko Omonije i Larisa stanice je strava, potpuno sam sokirana koliko tu ima kojekakvih cudnih faca, prosjaka, beskucnika, smeca, sve je isarano i prljavo. Ali, sve to pada u drugi plan kad obidjes neke druge lokacije i vidis stvari jedinstvene u svijetu.

Odgovor
Ivana 20/05/2018 - 09:11

Da bas tako…

Odgovor

Ostavi komentar

18 + 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići