autobusom u grčkoj red vožnje i kupovina karata

Da odmah na početku razjasnimo – ne autobusom do Grčke, već autobusom u Grčkoj.Za vas koji u Grčku dolazite organizovano ili individulno, a želite da vidite nesto više, uvek možete sami da organizujete obilazak mesta koja vas interesuju.

Vec smo pisale o načinima na koje Grčku možete obići brodom OVDE ili avionom OVDE, a sada smo za vas pokušale da nađemo sajtove koji će vam pomoći da to učinite autobusom u Grčkoj.

Glavna stranica za autobuski prevoz razlikuje se od regije do regije. Pošto naši turisti većinom posećuju severnu Grčku i neka ostrva, pokušale smo da nađemo korisne linkove o tome kako možete da se najlakše snađete i da što više obiđete autobusom u Grčkoj. Naravno, nismo zaboravile ni dva velika grada Atinu i Solun i kako se možete prevesti autobusom između ova dva grada.

Atina – glavna autobuska stanica, kako do nje i kuda od nje

Glavna autobuska stanica nalazi se u centralnom delu Atine – Kifisos, pa se tako i zove. Do nje se može doći lako sa aerodroma (autobus X93), sa centralnog trga Omonia autobusom broj 51 ili crvenom linijom metroa (najbliža stanica je Eleonas, ali računajte da vam do glavne autobuske stanice treba još nekih 15-ak minuta hoda).

Karte se kupuju na šalteru svakog od prevoznika. Online kupovina karata je praktično nemoguća, pa je bolje da na stanicu dođete recimo pola sata pre i kupite karte.Na glavnoj stanici postoji terminal A i terminal B. U zavisnosti od konačnog odredišta, jedan od ova dva terminala biće vaša početna stanica.

Terminal A ćete odabrati u slučaju da idete u Solun, na jonska ostrva, na Peloponez (recimo Lutraki, Nafplio, Korint, Epidaurus, Patra, ali i sva ostala mesta), Prevezu, Igumenicu, Janenu…

EPIDAURUS – NAJSAVRŠENIJE POZORIŠTE I DANAS

U slučaju da je vaše odredište Evija, Delfi, Galaksidi, Kamena Vurla, Kardica, Lamia, Larisa…krećete sa terminala B.

Ukoliko ćete autobus koristiti za regiju Atika, u kojoj se nalazi Atina i predgrađa, cene karata možete da pogledate ovde, a vreme polaska klikom na isti sajt, na tab Timetable.Polaske iz Atine za Solun možete da pronađete ovde. Takođe, možete da pronađete informaciju o tome da li su i u kojim vozilima dozvoljeni i kućni ljubimci. U nekim autobusima postoji i besplatan wi-fi.

Solun – autobusom u Grčkoj do važnih odredišta

Informacije o polascima iz Soluna možete potražiti ovde. Informacije o tome kako da autobusom dođete do nekih turistički važnih odredišta, možete da potražite ovde.

Polaske iz Soluna za Atinu možete da pogledate ovde.Halkidiki i kao da ga obiđete autobusom

Informacije o polascima do Halkidikija možete pogledati ovde.

Evija

Informacije o Eviji možete da pronađete ovde. Sajt je na grčkom, ali ćete uspeti da se snađete.

Tasos

Informacije o prevozu na Tasosu možete da pronađete ovde.

Skijatos

Informacije o prevozu na Skiatosu možete da pronađete ovde.

SVE ŠTO VAS INTERESUJE O OSTRVU SKIJATOS

Zakintos

Informacije o prevozu na Zakintosu možete da pronađete ovde.

Krf

Informacije o prevozu na Krfu možete da pronađete ovde.

Lefkada

Informacije o prevozu na Lefkadi možete da pronađete ovde.

Krit

Informacije o prevozu na Kritu pogledajte ovde ili ovde. Oba sajta daju i mogućnost online rezervacija (nismo probale, pa ne možemo da kažemo da li funkcioniše, svakako možete da probate).

OD 10 NAJGORIH AERODROMA 3 SU U GRČKOJ – EVO KOJI!

Rodos

Informacije o prevozu na Rodosu možete da pronađete ovde.

Peloponez

Informacije postoje na nekoliko sajtova u zavisnosti od delova Peloponeza koje želite da posetite.

Mesinia (Pilos, koroni, Kalamata…)

Agrolida (Nafplio, Tolo, Epidaurus…)

Korint (Korint, Lutrali – na grčkom)

Lakonia (Sparta, Gitio, Monemvasija…).

Još neki saveti za putovanje autobusom u Grčkoj

Autobusi u Grčkoj su klimatizovani, moderni i udobni. Zbog upotrebe klime u letnjim mesecima, zna da bude prilično hladno, pa uvek imajte kod sebe nešto da ogrnete.

Kao i kod nas, prtljag će uzeti vozač i staviti u prtljažnik, ili će vam pokazati kako da ga sami stavite. U prtljažniku se može prevesti većina stvari.

Ako autobusom putujete na neko od ostrva, u cenu autobuske karte uračunata je i karta za trajekt.Povratna karta koštaće vas oko 20% manje nego da kartu kupujete pojedinačno po pravcu. Važnost povratne karte, u zavisnosti od mesta putovanja, može da bude 30, 60 ili 90 dana, pa obavezno proverite na stanici kolika je važnost povratne karte koju ste kupili.

Letnji raspored vožnje uglavnom se odnosi na period april-oktobar, dok se zimski red vožnje primenjuje na period novembar-mart.

Ako rešite da se upustite u ovakvu vrstu putešestvija po Grčkoj, čekamo da vaša iskustva podelite sa nama! Srećan put!