popodnevna dremka grcka grci

Jedna od onih stvari sa kojom se sigurno jako dobro upoznala svaka grčka snajka. Stvar bez koje vaš voljeni dečko ili muž Grk ne može – tanananaaaaa – popodnevna dremka.
Ok, svi mi volimo da napravimo predah, da se odmorimo, da dođemo kući, uključimo TV i ne radimo ništa. Eventualno kad smo baš umorni malo i odspavamo. Ali veću ljubav prema popodnevnij dremki od Grka nisam videla! To je ona mala rutina koja se nekako podrazumeva posle ručka, a naročito je slatka vikendom. A još ako je vrućina napolju i nema ni daška vetra – ništa bolje od klimom ohladjene prostorije i udobnog kreveta. To će Vam svaki Grk pre ili kasnije reći.

Sećam se kad sam bila mala da su i moji roditelji voleli taj popodnevni odmor. Znalo se da u nekom trenutku samo nestanu, nešto čavrljaju među sobom, ponekad dremnu i to je to. Dakle, već dolazim iz okruženja gde popodnevni odmor nije nepoznanica. Ali taj osmeh kada mužu posle ručka vikendom kažem: ”Ideš da malo dremneš?”, a on sa širokim osmehom kaže “Ennoeitai” (naravno) nisam videla.

 

KAKO NA PLAŽI PREPOZNATI GRKA?

 

I zaista, popodnevna dremka je nešto što se u većini slučajeva u Grčkoj podrazumeva. čućete često da i Grkinje vole po nekad da dremnu, ali ne kao Grci. Za njih je to obavezna rutina koja se podrazumeva. Izgleda da južnjaci to imaju u krvi: Španci imaju svoju siestu, a Italijani svoju – 2 ili 3 sata popodne kada ne rade ništa ili nema nigde nikoga na ulici. Svi dobro znamo gde su :). Da li je zbog vrućine ili nečeg drugog, ko bi ga znao, tek kada pričate s njima i kažete da nikad niste spavali popodne znaju da vas čudno pogledaju.Sećam se da je jedne godine moja drugarica bila gost kod svoje drugarice – grčke snajke u jednom poznatom letovalištu u Olimpskoj regiji. Drugarica i njen muž radili su u prodavnici koju je muževljeva porodica imala već godinama. Jedno popodne, vratila se s plaže posle ručka. Kaže samo su počeli jedan po jedan redom da ulaze – drugaricin muž, njegov brat, pa otac. Od tada, pa naredna 2 sata, u kući se ništa nije čulo. Prodavnicu su zatvorili, a oni otišli na uobičajenu dremku.

U retkim slučajevima tokom leta, kada kao i svaka snajka zabidžim da hoću na plažu, dremka se preskače. Čuje se ono mrmljanje i negodovanje, ali ok neka je žena srećna. To traje sve do momenta kada se mužijak ispruži na ležaljci ili u nekoj hladovini, uzme telefon da malo pročita novine i posle nepunih 15 minuta ga uhvati san. Nema tog sunca, te galame, neudobne ležaljke ili kamenčića na plaži koji mogu da ga probude!

 

ZAŠTO MISLIMO DA SU GRCI LENJI I DEBELI?

 

Popodnevna dremka nekada zna da potraje i dobra 2 sata. Nakon toga je sve dozvoljeno, svaka ideja dobrodošla. Tada se lakše pristaje na šoping, odmorno se ide na piće ili u bioskop. Pustiš čoveka da se lepo odmori i onda sve može. Samo što se u nekom trenutku meni prispava, pa baš i ne mogu da izdržim do jutra, a onda sam penzionerka i ona koja samo priča, a kad treba da se izađe sve pada u vodu.

Evo, ni posle toliko godina života u Grčkoj, neke stvari se ne menjaju…