VRELO LETNJE POPODNE…EVO BEZ ČEGA GRCI NE MOGU!

by Ivana
0 Komentar

popodnevna dremka grcka grci

Bez čega Grci ne mogu? Pitanje svih pitanja, naročito ako želite da svom partneru ugodite.

Jedna od onih stvari sa kojom se sigurno jako dobro upoznala svaka grčka snajka. Stvar bez koje vaš voljeni dečko ili muž Grk ne može – tanananaaaaa – popodnevna dremka.
Ok, svi mi volimo da napravimo predah, da se odmorimo, da dođemo kući, uključimo TV i ne radimo ništa. Eventualno kad smo baš umorni malo i odspavamo. Ali veću ljubav prema popodnevnij dremki od Grka nisam videla! To je ona mala rutina koja se nekako podrazumeva posle ručka, a naročito je slatka vikendom. A još ako je vrućina napolju i nema ni daška vetra – ništa bolje od klimom ohladjene prostorije i udobnog kreveta. To će Vam svaki Grk pre ili kasnije reći.

Sećam se kad sam bila mala da su i moji roditelji voleli taj popodnevni odmor. Znalo se da u nekom trenutku samo nestanu, nešto čavrljaju među sobom, ponekad dremnu i to je to. Dakle, već dolazim iz okruženja gde popodnevni odmor nije nepoznanica. Ali taj osmeh kada mužu posle ručka vikendom kažem: ”Ideš da malo dremneš?”, a on sa širokim osmehom kaže “Ennoeitai” (naravno) nisam videla.

KAKO NA PLAŽI PREPOZNATI GRKA?

I zaista, popodnevna dremka je nešto što se u većini slučajeva u Grčkoj podrazumeva. čućete često da i Grkinje vole po nekad da dremnu, ali ne kao Grci. Za njih je to obavezna rutina koja se podrazumeva. Izgleda da južnjaci to imaju u krvi: Španci imaju svoju siestu, a Italijani svoju – 2 ili 3 sata popodne kada ne rade ništa ili nema nigde nikoga na ulici. Svi dobro znamo gde su :). Da li je zbog vrućine ili nečeg drugog, ko bi ga znao, tek kada pričate s njima i kažete da nikad niste spavali popodne znaju da vas čudno pogledaju.Sećam se da je jedne godine moja drugarica bila gost kod svoje drugarice – grčke snajke u jednom poznatom letovalištu u Olimpskoj regiji. Drugarica i njen muž radili su u prodavnici koju je muževljeva porodica imala već godinama. Jedno popodne, vratila se s plaže posle ručka. Kaže samo su počeli jedan po jedan redom da ulaze – drugaricin muž, njegov brat, pa otac. Od tada, pa naredna 2 sata, u kući se ništa nije čulo. Prodavnicu su zatvorili, a oni otišli na uobičajenu dremku.

U retkim slučajevima tokom leta, kada kao i svaka snajka zabidžim da hoću na plažu, dremka se preskače. Čuje se ono mrmljanje i negodovanje, ali ok neka je žena srećna. To traje sve do momenta kada se mužijak ispruži na ležaljci ili u nekoj hladovini, uzme telefon da malo pročita novine i posle nepunih 15 minuta ga uhvati san. Nema tog sunca, te galame, neudobne ležaljke ili kamenčića na plaži koji mogu da ga probude!

ZAŠTO MISLIMO DA SU GRCI LENJI I DEBELI?

Popodnevna dremka nekada zna da potraje i dobra 2 sata. Nakon toga je sve dozvoljeno, svaka ideja dobrodošla. Tada se lakše pristaje na šoping, odmorno se ide na piće ili u bioskop. Pustiš čoveka da se lepo odmori i onda sve može. Samo što se u nekom trenutku meni prispava, pa baš i ne mogu da izdržim do jutra, a onda sam penzionerka i ona koja samo priča, a kad treba da se izađe sve pada u vodu.

Evo, ni posle toliko godina života u Grčkoj, neke stvari se ne menjaju…

You may also like

Ostavi komentar

five + 16 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići