BEZ OVOGA GRCI NE MOGU NI LETI NI ZIMI

by Tijana
0 Komentar

led

Grci ne bi bili Grci kada se ne bi razlikovali od većine balkanskih zemalja, pa slobodno možemo reći i mnogih evropskih, da nemaju neka samo njima jasna pravila. Ovoga puta pričamo vam o grčkom konzumiranju raznih napitaka.Dok ga mi zimi uglavnom koristimo uz žestinu ili razne koktele, Grci ga stavljaju u sve i plus ne mare za godišnje doba. Možemo slobodno reći da postoji neka tajna veza između Grka i leda.

ENA FRAPE PARAKALO

Led i kafa

Svima nama prija da na letovanju u nama dragoj Grčkoj, dok ležimo na plaži, pijuckamo kafu s ledom – fredo kapućino. Ta kafa na koju je kao svoj “brend” ponosno većina Grka je možemo reći i jedan od zaštitnih znakova zemlje masline. I moramo priznati da i više nego prija tokom letnje žege.

Međutim, da li ste znali da Grci svoj omiljeni napitak od kofeina znaju često da konzumiraju i tokom hladnijih dana. I odmah da razjasnimo, da ne mislimo hladnijih dana kada je temperatura +10 i više, nego na one niže stepene Celzijusa. Možda zato što pomenuta kafa nije ista ako se pije s ledom ili bez, pa bez obzira na godišnje doba Grci će je piti u “originalu”.

Svom srećom ne moramo u kafićima da se čudimo svima koji konzumiraju fredo kapucino tokom zimskih dana, jer ima u velikom broju i onih koji će piti običan topli kapućino.

EVO KAKO DA U GRČKOJ NARUČITE GORKU/SREDNJU/SLATKU KAFU

Sokovi, voda i led

Svi koji posećuju Grčku znaju da ovdašnji domaćini pre vaše narudžbine pića, uslužuju goste vodom. Naravno, voda nije voda ako nije hladna, pa se tako tu često opet nađe i led. Ruku na srce, nije ovo slučaj u svim lokalima, ali u većini jeste. Kada smo već kod vode, da napomenemo da ćete isti napitak i u trafici/restoranima brze hrane uglavnom dobiti iz frižidera, bez obzira da li je stepeni nula ili trideset.Ako naručujete sok, bilo običan ili gazirani, opet obavezno treba da naglasite da hoćete bez leda, jer je stavljanje “kristalnih kockica” u isti sasvim normalna stvar. Čak i ako naručujete za dete, obavezno naglasite da nećete led ili hladan sok.

UZO JE ZA GRKE MNOGO VIŠE OD PIĆA

Znamo da je većini vas palo na pamet da ima i luđih naroda od Grka iliti većih obožavalaca leda, pre svega mislimo na severnu slovensku braću, ali među Balkancima Grci su jedinstveni po obožavanju istog.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići