DA LI JE BOŽIĆ U GRČKOJ POSEBAN?

by Tijana
0 Komentar

bozic u grckojDa li je Božić u Grčkoj poseban? Kako je ovo jedan od omiljenih praznika u Grčkoj, a da vam ne napišemo tekst o predprazničnoj “euforiji” na Atici. Neki od vas će se iznenaditi, a neki koji su proslavili bar jedan Božić na pomenutoj teritoriji i neće.Pre svega treba da znate da Grci nisu toliko “očarani” Božićem kao mi Srbi. Tačnije rečeno, dok su kod nas glavni verski praznici Uskrs i Božić kod Grka je situacija drugačija. Uskrs drži počasno mesto, a tik uz njega je tzv. Mali Uskrs iliti Velika Gospojina.

BOGOJAVLJENJE – JOŠ JEDAN VELIKI PRAZNIK U GRČKOJ

Baš zbog toga gore navedenog, Božić u Grčkoj, nama dragoj bratskoj zemlji, više nalikuje na Božić u SAD. Naime, trgovci kao i svuda koriste ovaj praznik ne bi li dobrim marketingom svoju robu prodali u što većoj količni, pa se svaka radnja kiti već zadnjih nedelja jedanaestog meseca i svuda se čuju popularne praznične pesme na engleskom jeziku. Što ne možemo reći da nije i kod nas, a pogotovo u Vojvodini gde ima veliki broj Katolika.Zanimljivo je da za Božić u Grčkoj nema “dočeka” ispred svetih hrišćanskih hramova, pa čak ni ponoćne liturgije, već je sve “pomereno” za Božićnu jutarnju liturgiju. Dok ćete na “dočeku” Uskrsa skoro u svakoj opštini u zemlji masline gledati veličanstvene vatromete.

Elem, ovo ne važi za sve i sigurne smo da ima ljudi koji poste pred Božić, ali većina Grka to ne praktikuje. Nemojte se začuditi da vas neko na Badnje veče pozove da izadjete i to ni manje ni više nego na večericu uz živu muziku. I najmanje je tu bitna muzika, već meni koji je skoro uvek i više nego mesnat. (Ako se pitate kako to podnosimo mi grčke snajke, pa rećićemo vam da je lako. Jer nama je kao i vama pravi Božić 7. januara, a ovaj poštujemo koliko i naše grčke porodice.

Božić u Grčkoj – Božićna trpeza


Božić u Grčkoj ne može bez hrane. Čak se ni Božićna trpeza ne razlikuje u mnogo čemu od onih kada se familija skupi tokom nedeljnog ručka, sem što će se na stolu uglavnom naći i božićna pogača. Grci kao i mi jedu prasetinu/jagnjetinu za Božić, ali verovali ili ne ima i onih koji na taj dan jedu ćurku (nećemo biti zlobni pa reći da su i to pokupili sa zapada).

Međutim, ima i onih kojima je ovaj praznik “lepši” od Uskrsa i shodno tome se trude da iako uglavnom nema snega dočaraju prazničnu euforiju u svojim domovima. Tako jedna moja draga drugarica Grkinja pozove svake godine nekoliko bliskih prijatelja ne bili zajedno okitili njenu jelku uz smeh i muziku (naravno slušamo praznične pesmice na engleskom jeziku).

GRCI PO TRADICIJI NE BI TREBALI DA KITE JELKU, VEĆ…

Nemojte misliti da braća Grci nemaju baš ni jedan običaj za ovaj sveti praznik, ali o njima vam nećemo pisati sada već u nekim od narednih tekstova.

You may also like

Ostavi komentar

5 × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići