BUZUKI – PROVOD NAD PROVODIMA

by Ivana
0 Komentar

buzuki

Sigurno ste čuli da se na najbolji provod u Grčkoj odlazi na buzuki. To je poseban doživljaj, pa ukoliko ste u prilici trebalo bi bar jednom da se provedete kao Grk i odete na buzuki.

Ukoliko bi trebalo da se najprostije moguće opiše kakav je provod buzuki, rekli bismo da je to naziv za venčernji izlazak u klubove u kojima nastupaju poznati grčki pevači. U Grčkoj poznati pevači retko prave velike koncerte, već nastupaju svakog vikenda u nekom klubu. Dakle, ne morate da čekate da svog omiljenog izvođača uživo čujete jednom u dve godine. On će vas rado dočekati na buzukiju.Klubovi u kojima se održava buzuki su veliki, je su ovi izlasci veoma popularni među Grcima. Ipak, atmosfera će vas pomalo iznenaditi. Iako muzika obećava odličan provod, većina Grka – sedi.

Kako je nasastao sirtaki

Naime, na ovakvim mestima rezervišu se stolovi, a za neke koji bi da možda zaigraju nije ostavljeno mnogo mesta. Klubovi na rezervacijama u stvari zarađuju, a veliki stolovi potrebni su im jer na ovakvim događajima služi hrana. Što je sto bliži bini – to je rezervacija skuplja. Cena po osobi može da iznosi i do 200 evra. I udaljeni stolovi su namenjeni za sedenje, ali tu hrana nije obavezna, već samo flaše pića. Mesto za ovim stolom po osobi košta 50 evra. Za one koji bi nešto ekonomičnije, postoji bar koji je najudaljeniji od bine. Odavde nećete videti skoro ništa, ali ćete bar da čujete i uštedite – platićete oko 15 evra i imaćete možda i jedno piće za taj novac. Oko bara zna da bude poprilično gužva, pa je zato preporučljivo da se dođe što ranije.

U ovim mestima u Grčkoj žurka nikada ne prestaje

Buzuki je zabava za noćne ptice. Program ne počinje pre ponoći. Osim poznatih muzičara, na sceni se pojavljuju i oni manje afirmisani, koji izlaze prvi. Nekada zna da ih bude više, što često odlaže pojavljivanje glavne zvezde (ili zvezda, jer ponekad nastupaju dva ili tri poznata pevača/pevačice).

buzuki

Čekanje se ipak isplati, pa se oko 1.30h  pojavljuje onaj koga svi željno očekuju. Zvezda večeri obično nastupa u dva bloka – jeda do 2.30h i posle negde oko 3.30h. Šou je zagarantovan, pevanje je naravno uživo uz pravi pravcati živi orkestar, sastavljen od vruhunskih muzičara (preko deset ih je na bini).Kako program odmiče, tako se atmosfera poboljšava, a u nekom trenutku počinje i bacanje latica. Da bi, naime, izrazili svoje zadovoljstvo nastupom, publika na pevača “baca” latice karanfila. Oni se prodaju u klubu, a tanjirić latica košta oko 30 evra. Izgleda interesantno rećićete, ali nije jeftino. Grci kažu da su se nekada na ovaj način udvarali devojkama. Naime, Ukoliko vidi devojku koja im se dopada, latice bacaju na nju, što je znak da je privukla pažnju.

Zašto Grci razbijaju tanjire tokom slavlja

Ako vas ponese atmosfera i baš biste da zaigrate, nećete odmaći daleko od stola ili bara, jer su stolovi toliko gusto namešteni da ćete nekom uvek smetati. Ipak, ako vas pesma baš pogodi, možete bar da ustanete i pored stola se izđuskate za vreme njenog trajanja.

buzuki

Ipak i pevači su samo ljudi. U zavisnosti od njihovog raspoloženja, često se desi da se opuste i pozovu one koji su ostali do negde pred kraj, da se popnu na binu i zapevaju sa njima (to se nama desilo ove večeri sa fotografija kada je pevao Remos).

Sve u svemu, savremeni buzuki je doživljaj. Ranije se više igralo, bacali su se tanjiri, svirale se neke drage pesme, ali je i ovaj današnji buzuki nešto što će vam sigurno ostati u sećanju.

 

 

 

You may also like

Ostavi komentar

one × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići