ČISTI PONEDELJAK – DAN KOME SE RADUJU DECA, A EVO I ZAŠTO

by Tijana
2 Komentari

Danas je Čisti ponedeljak i u nama dragoj zemlji masline je poseban dan. Pre svega jer su porodice na okupu, a mališani ovaj praznik vole zbog njima jednog od omiljenih običaja.

Kada je Čisti ponedeljak…

Čisti ponedeljak označava kraj Poklada i početak Vaskršnjeg posta iliti Velikog posta. Tog dana ne radi nijedan restoran brze hrane koji prodaje giros, burgere ili bilo šta mrsno, baš kao ni mrsne taverne. Dan je neradan i prema tome deca ne idu u školu ili bolje rečeno – početak Uskršnjeg posta je u Grčkoj nacionalni praznik.

Čisti ponedeljak običaji

Kao i za svaki praznik, tako je i za ovaj braći Grcima najbitnija trpeza. Domaćice sa radošću i ljubavlju spremaju mnoštvo jela i priloga za svoje najmilije. Obavezan je bezkvasni hleb, koji se isključivo pravi na ovaj dan. Tu je još mnoštvo povrća kao priloga, a među glavnim zvezdama današnje grčke trpeze su morski plodovi i namaz od osušene riblje ikre.

Iako je kraj karnevala bio poslednjeg dana Poklada, u mnogim mestima se i na današnji dan pleše i zabavlja. To je takozvana Kuluma koja se proslavljala još u vizantijskom dobu, a mnogi istoričari smatraju da je taj običaj potekao iz antičkih vremena. Uvek se proslavlja na nekom uzvišenom delu grada ili mesta, kao što je recimo neko brdo. Međutim, nećemo sada puno o tome, već ćemo tu temu obraditi u nekim od  budućih tekstova.

Nama najmiliji grčki običaj tokom prvog dana Velikog posta je…

čisti ponedeljak

Čisti ponedeljak i Puštanje zmaja

Inače se Čist ponedeljak provodi u prirodi i običaj je da se puštaju zmajevi. Naravno, ova tradicija ulepša praznik i mladima i starima, ali opet nam se čini da joj se oni najmlađi najviše i raduju.

Mnogi od vas se sada sigurno pitaju kakva je simbolika puštanja zmaja na današnji dan? Verovali ili ne, sve je povezano sa Biblijom, tačnije sa Starim Zavetom.

Naime, tokom Poklada se pevaju tri pesme iz knjige Triode, koje nam između ostalog pričaju priču o neposlušnosti Adama i Eve i njihovom progonu iz Raja, tačnije o prvom grehu. Poklade su priprema duše i tela za čišćenje, koje će se uslediti tokom Vaskršnjeg posta.

Baš zbog želje da se čovek kao grešno biće vrati u raj, Grci Čisti ponedeljak provode u prirodi. Tim činom oni se vraćaju najbitnijem delu naše planete, odnosno upravo onome koji nam je Bog podario, ne bi li na taj način tražili iskupljenje za čovečanstvo zbog tzv. Prvorodnog greha.

Pretpostavljamo da vam tek sada nije jasno kakve veze ima Prvorodni greh i papirni zmaj? Naime, zmaj u ovom slučaju predstavlja dušu čoveka koja leti visoko u nebesa, ne bi li tako bila bliže Bogu.

Telo zmaja i rep simbolizuju telo i dušu čoveka, odnosno da mora da postoji ravnoteža između njih. Zbog toga nije ni slučajno što je puštanje zmaja vezano za današnji praznik, jer svrha posta nije samo da prestanemo da jedemo mrsno, već i da svoj duh i telo izjednačimo tokom čišćenja u narednih sedam nedelja. Prema tome, ne treba samo da se suzdržavamo u hrani, nego i u lošim mislima i delima, jer jedino ako tako postupimo, Vaskršnji post će imati smisao za naše biće.


You may also like

2 Komentari

Kricanin 14/03/2021 - 22:10

Nije istina da ne rade brza hrana sa girosom i suvlakijima. Ne poste svi i taverne rade normalno i sluze meso

Odgovor
Sanja 14/03/2021 - 23:24

Zavisi od mesta do mesta, ali u većini slučajeva ne rade

Odgovor

Ostavi komentar

three × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići