ČLANOVI HORA UDRUŽENJA SRPSKO-GRČKOG PRIJATELJSTVA IRIDA NA FESTIVALU U SOLUNU

by Sanja
0 Komentar

 irida

Da muzika ne poznaje granice, članovi hora i instrumentalisti Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva “Irida” iz Sremske Mitrovice su to i dokazali, gostujući na sedmom Međunarodnom Festivalu horske muzike i mjuzikla “Korais” u Solunu.Festival je održan u periodu od 21. do 24. aprila, a članovi ovog Udruženja su dostojanstveno i veoma uspešno predstavili, po prvi put za sedam godina postojanja ove manifestacije, našu Republiku Srbiju na prestižnom festivalu.

Osim Iride kojaje predstavljala našu zemlju, učestvovalo je šest horova iz Grčke, dva hora sa Kipra, horovi iz Švajcarske, Turske, Bugarske i Skoplja.

Festival, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Grčke je u kategoriji svetskih međunarodnih manifestacija i kao takav ima izuzetno visok umetnički kvalitet. Jedinstven je jer se na ovom Festivalu izvode i kompozicije svetskih mjuzikala.

Festival horske muzike i mjuzikla “Korais” nije takmičarskog karaktera, ali umetnička komisija Festivala pravi odabir horova čiji se tonski snimci prethodno preslušavaju i komisija odlučuje o tome ko ima pravo učešća. Svi horovi su nagrađeni statuom zlatne maslinove grančice, simbolom mira, a svaki učesnik je dobio i zahvalnicu za učešće.Naša Irida se predstavila srpsko-grčkim repertoarom, naglašavajući kompozicije svoje otadžbine i time prenoseći nezaboravne izvorne i etno melodije, kao i srpski identitet kojisu dotakli svakog slušaoca. Solunom se viorila srpska zastava uz pažnju i oduševljenje grčkog naroda.

Hor je nastupio na svečanom otvaranju predstavivši se sa tri pesme koje su podigle sve prisutne na noge, zatim u nedelju 23. aprila u Amfiteatru Univerziteta u Solunu sa planiranim festivalskim numerama u okviru oficijalnog nastupa.

članovi hora

Horom rukovodi Aleksandra Garunović koja je i predsednica Udruženja, ali svakako treba pomenuti i pevače, kao i instrumentaliste Milana Panića i Igora Španovića, koji su dokazali da misija Udruženja ima kompletan smisao. Mitrovčani su dobili ponude za gostovanja u drugim državama, a neki horovi su izrazili želju da gostuju u Sremskoj Mitrovici.

“Irida” doslovno čuva i neguje prijateljstvo naših dveju zemalja, a svojom muzikom šire ruke čitavom svetu. Osim gostovanja na Festivalu, članovi hora su posetili i dva, nama značajna mesta u Solunu, Hram Svetog Velikomučenika Dimitrija i vojno groblje Zejtinlik.

Pogledajte jedan od nastupa Iride i budite ponosni na njih! Mi jesmo!

You may also like

Ostavi komentar

one + fourteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići