CRKVA NA PELOPONEZU IZGRAĐENA OD VINA I ZEMLJE

by Sanja
0 Komentar
crkva
Foto: Screenshoot YouTube/UpDrones

Crkva na Peloponezu i u Grčkoj je itekako poštovana. Svedoci smo mnoštva crkava, manastira, pa čak i malih crkvica duž puta nekog od omiljenih nam letovališta. Svaka od njih priča svoju priču.

Jedno takvo mesto koje priča svoju priču je na Peloponezu blizu Porosa, na poluostrvcetu Metana (Μέθανα). Na obodima oštrih, tamnih stena koje zapljuskuju talasi, na zapadnom delu ovog divljeg predela, nalazi se mala crkva koju Grci zovu Krasopanagija.

Oko same crkve nema ničega sem dubokog plavog mora i oštrih, sivih visokih stena, pa sam pogled na ovu crkvu je sam po sebi veličanstven. Razne priče se vezuju za to kako se uopšte ona našla na ovako nepristupačnom predelu.

SPECES – OSTRVO SA STILOM

Jedna priča kaže da je pre mnogo godina mornar iz obližnjeg mesta krenuo put Pireja. Napunio je barku balonima vina sa namerom da ih proda. Međutim, na moru ga je uhvatilo jako nevreme. Kao i svaki pobožan Grk, molio se Bogorodici da ga spase i da stigne gde je naumio nepovređen, a on bi u zahvalnost sagradio crkvu od vina i zemlje.

crkva
Foto: Screenshoot YouTube/UpDrones

Kako je stigao u Pirej živ i zdrav, u povratku je ispunio svoje obećanje i sagradio ovu malu impozantnu crkvu. Za izgradnju je umesto vode koristio vino koje je mešao sa zemljom, pa otuda i naziv Krasopanagija (krasi/κρασί – vino, Panagija/Παναγία – Bogorodica).

Iako je na teško pristupačnom mestu, jedno je od glavnih turističkih atrakcija koje posećuju stranci diveći se, kako njenoj lepoti tako i priči koja se vezuje za istu. Najčešće se prilazi brodićem, mada za one hrabrije i ljubitelje pustolovina postoji staza koja vodi iz mesta Kameni Hora i dugačka je 3,8 kilometara. Zbog kamenitog terena, pešačenje ovom stazom je itekako zamarajuće, pa ako niste u kondiciji ipak se odlučite za brodić.

Crkva Krasopanagija čeka da vas počasti. Ne vinom, ali sigurno mirom. S obzirom da u okolini nema ničega, uživanje u apsolutnoj tišini koju narušavaju talasi koji zapljuskuju strme litice, je zagarantovano.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići