CVET MEDITERANSKE KUHINJE

by Tijana
0 Komentar

safran

Smatra se najdragocenijim začinom još iz vremena Antičke Grčke. Danas je jedan od najskupljih začina na svetu, a sorta iz Grčke smatra se najkvalitetnijom na svetu.Šafran iz opštine Kozani, zbog svog ukusa i lekovitog svojstva, smatra se najboljim na svetu. Pored ove opštine, koja se nalazi u severnoj Grčkoj, postoje samo još tri mesta na svetu gde se proizvodi najskuplji začin.

safran-mediteran

Grčki crveni šafran

Zadruga proizvođača šafrana u Kozaniju broji oko 2000 članova koji dolaze iz oko 40 sela koja se nalaze u okolini ovog planinskog mesta. U zavisnosti od vremenskih uslova, godišnja proizvodnja čistog šafrana sa ovih prostora kreće se od 6 do 12 tona i veći deo ove proizvodnje je organski.

Njegovo veličanstvo – Maslinovo ulje

Iako je poznato da se ovaj kralj među začinima proizvodio i u Antičkoj Grčkoj i u doba Vizantije, današnja proizvodnja ovog blaga iz Kozanija ne datira iz tog doba. Naime, cvet koji će proslaviti grad Kozani je uvezao jedan trgovac iz XVII veka iz Austrije.

Postoji i u ovakvom pakovanju

Na cenu ovog začina svakako utiče način njegove proizvodnje. Naime, sve se odvija bez upotrebe moderne tehnologije. Branje, odabir i obrada šafrana se i danas radi isto baš kao i u drevnim vremenima. Tako da ako želite da dobijete 1 kg najdragocenijeg začina potrebno vam je “samo” 150.000 ljubičastih cvetova ili površina od 2000 kvadratnih metara gde se gaji ovo cveće. Ako dodamo da cvet iz kojeg se dobija ovaj začin ima kratku sezonu cvetanja – tri nedelje godišnje, onda vam je jasno zašto se cena po gramu kreće od 4 – 14 evra.

Grčka je prva po proizvodnji i kvalitetu…

Baš kao i u Antičkom dobu i danas se šafran smatra simbolom mudrosti, ali i materijalnog i duhovnog bogastva. Ovaj kralj među začinima spominje se i u Bibliji, dok je starogrčki pesnik Homer opisao zoru kao “šal od šafrana”, boginja Kleopatra ga je koristila u kozmetičke svrhe, a Hipokrat je od njega pravio meleme, … Iz drevnih vremena, ostala je i freska u palati Knososa koja prikazuje devojčicu koja sakluplja lišće šafrana, ali i fragmenti crteža na zidovima lokaliteta Akrotiri na Santoriniju – na kojima možemo videti sakupljače šafrana kako nude ovo blago ženi u sedećem položaju ( koja se smatra boginjom).

safran-mediteran

Možete naći i razne čajeve koje sadrže crveni šafran

U najjužnijoj balkanskoj zemlji ovaj začin ima više imena: krokos (κρόκος), safrani (σαφράνι) i zafora (ζαφορά). Tako da ga obavezno potražite kada sledeći put budete odmarali kraj jednog od tri grčka mora.

Danas je Grčka najveći proizvođač prirodnog šafrana na svetu, a najveći izvoz ovog grčkog blaga je u Italiji, Španiji, SAD i Australiji.


 

Naslovna fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

two × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići