DA LI JE GRČKA DOBRA DESTINACIJA ZA ŽIVOT?

by Ivana
8 Komentari

atina

Iako Grčka poslednjih nekoliko godina nije baš poželjna destinacija za život, postoje oni koji bi voleli da se presele u ovu zemlju. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da brže donesete odluku i sagledate (trenutnu) situaciju.

Kriza

Poslednjih pet godina, Grčka se suočava sa krizom. To u nekim situacijama može da pomogne, a u nekim da odmogne. Ukoliko recimo tražite da kupite ili iznajmite stan, cene su sad mnogostruko niže nego što su bile u “zlatno” doba (od 2000. do 2009. godine).

Ipak, kriza se oseća svuda. Kupovna moć je generalno opala, prodavnice se zatvaraju, ali ćete i pored toga videti pune restorane, kafiće i tržne centre. Sada, za razliku od ranije, Grci neće popiti nekoliko pića već jedno i vodiće računa šta kupuju.

Generalno, naslušaćete se priča o tome kako nemaju. Kako se ranije dobro živelo, kako je sada teško, ali i pored toga od nekih stvari ne odustaju. Za vožnju automobilom, kafu za poneti, dobru hranu i cigarete se uvek ima.

Cene

Ukoliko odlučite da se preselite u Grčku sigurno će vas interesovati cene svakodnevnih potrepština, ali i kako se kreću cene u restoranima. Tekst o tome postoji OVDE.

Ipak, vaš život nije samo hrana. Cene nekretnina su opale, što znači da ćete stan moći da iznajmite mnogo povoljnije nego ranije. Ukoliko se vozite gradskim prevozom, karta će vas koštati 1.40 evra u Atini (90 minuta vožnje bilo kojim vidom transporta), a u Solunu 1.20. Start taksija je 1.50 evra u Atini što je povoljnije nego u Beogradu.

Ukoliko ste pušač to značajno može da utiče na budžet, jer su cigarete skupe. Cene cigareta možete pronaći OVDE.

Ukoliko biste da pojedete nešto slatko, cene u poslastičarnicama se kreću se od 3 do 6 evra. Kugla sladoleda je od 1.5 do 3 evra. Ovde treba napomenuti da je u najjužnijoj zemlji Balkana jedna kugla sladoleda toliko velika da će vam dve biti previše. Cene pića variraju, ali ukoliko izađete uveče i volite koktele, cena je od 8 do 12 evra. Ukoliko se odlučite za bioskop, koji je u Grčkoj veoma popularan vid zabave, cena karte je 7.5 evra.

Krenuli biste u teretanu? Cene su sad znatno povoljnije nego ranije, pa postoje i one teretane gde ćete moći da se godišnje rekreirate za samo 99 evra godišnje. Treba reći da teretane u Grčkoj tčesto imaju akcije, pa i ova cena od 99 evra može biti duplo manja, ali samo ako platite u određenom vremenskom roku članarinu. U ovu cenu su vam pored teretane uracunati i svi ostali programi vezbanja ( pilates, joga, …), pa vi sami birate koji dan šta želite.

Ukoliko ste više za bazen, raspitajte se da li postoji državni u vašoj okolini. Mesečna karta košta će vas oko 25 evra, za razliku od privatnog gde ćete, u doduše malo boljem ambijentu, uživati ali za to i platiti čak tri puta više.

Ukoliko studirate u Grčkoj, muzeje i ostale turističke znamenitosti moći ćete da obiđete besplatno ili uz snižene cene. Ukoliko niste, a voleli biste da recimo obiđete Akropolj cene možete da pronađete OVDE.

Ukoliko biste želeli da izgledate lepo, u Grčkoj to košta. Šišanje ili manikir će na početku za vas biti priličan izdatak (dok se malo ne naviknete i ne oporavite od početnog šoka), a cene možete pronaći OVDE.

Kao i svuda, za većinu navedenih stvari postoji i jeftinija i skuplja opcija. Na vama je da odlučite koja je više prilagođena vašem džepu.

Postoje kuponi pomoću kojih sve navedeno možete platiti znatno manje (kao naš sajt grupovina recimo). Sve ponude nalaze se na sajtu Ola Dealspa ukolko znate grčki i pronađete nešto povoljno u vašoj blizini, to može dosta da utiče na vaš izdatak (u pozitivnom smislu).

atina

Stanovi

Recimo da ste odlučili da se preselite u Atinu. Grčka prestonica je veliki grad i ima skoro 6 miliona stanovnika. Ovde se ne živi samo u centru. Struktura grada se razlikuje od recimo Beograda u dve stvari:

  • Grci beže iz centra i odlučuju se za život u predgrađima
  • Skoro svako predgrađe je kao grad za sebe – ima škole, prodavnice, barove…

To znači da do centra praktično i ne morate, osim ako vam u goste ne dođu prijatelji koji žele da poste Akropolj.

Ipak, oni koji dolaze u Atinu ili Solun obično za početak smeštaj traže u centru. Cene stanova variraju, ali nisu visoke koliko očekujete. Za oko 200 evra možete da pronađete stan koji će biti blizu metroa, ali i centar Atine. Najpopularniji sajt za traženje stanova je Spitogatos koji ima i englesku verziju. Postoji i nekoliko grupa na Facebook-u koje vam mogu biti od pomoći u pretrazi, kao što je recimo OVA.

Stanovi se u Grčkoj izdaju uglavnom nenamešteni, a sa vlasnikom stana sklapa se ugovor o izdavanju na najmanje godinu dana.

atina

Putovanje do/iz Srbije

 Putovanja u/iz Srbije sada su značajno povoljnija. Cene avio karta su poslednjih godina povoljnije, a ukoliko pratite promocije možete putovati i za manje od 100 evra.
Dve kompanije koje obavaljaju prevoz do Atine i Soluna su Aegean Airlines (Olympic Air) je deo kompanije Aegean, ali i na njihovom sajtu možete pronaći polaske za Grčku) i Air Serbia. Putovanje avionom do Atine traje 90 minuta, a do soluna negde oko 60 minuta.
Do Soluna iz Srbije možete i vozom, a tekst o tome možete pronaći OVDE. Pripremite se na dugo putovanje jer našim vozovima treba i do 18 sati da stignu do Soluna. Ukoliko nastavljate za Atinu, istu kilometražu preći ćete za mnogo manje vremena jer grčki vozovi, osim što su novi i mnogo bolje izgledaju od naših, mnogo brže i voze. U najboljem slučaju ste u Atini za 5 sati.

Između naše zemlje i Grčke postoji i autobuski prevoz. Najpoznatiji prevoznik je Siamos Tours. Prednost autobusa je što staje na nekoliko mesta, pa oni koji recimo žive u Kragujevcu ne moraju da dolaze do Beograda što bi avionski prevoz zahtevao. Takođe, ukoliko ne putujete do Soluna ili Atine, autobus staje i u nekoliko drugih mesta u Grčkoj.

Ipak, česta stajanja nekome mogu da se učine i kao mana, jer put onda jako dugo traje. U slučaju da putujete za Atinu i za to znate nekoliko nedelja unapred, avion je bolja opcija. Cene će se malo razlikovati, ali će se zato trajanje putovanja višestruko skratiti.

Za one koji bi da putuju svojim kolima, bliži gradovi Grčke mogu biti desetak sati vožnje daleko. Ipak, put do Atine je skoro pa još toliko, tako da bi dobra opcija bila da napravite pauzu recimo u Solunu.

Inače, treba da znate da kao turista u Grčkoj treba bi da imate međunarodnu vozačku dozvolu, a ukoliko se preselite u zemlju masline onda vas ovde čeka dodatni trošak. Naime, iz nejasnih razloga Grci ne priznaju našu vozačku dozvolu ljudima koji su dobili njihovu boravišnu dozvolu, pa ćete morati izaći ponovo na polaganje ne bi li dobili istu. Ukoliko imate dozvolu neke od zemlja EU, SAD, Australije ili Rusije, onda ne brinite jer vam ona važi i u Grčkoj.

Posao

Evo i pitanja koje sigurno interesuje one koji bi da se presele. Da biste radili u Grčkoj, potrebno je da imate radnu dozvolu. Ovu dozvolu možete da dobijete:

  • Ukoliko vam je obezbedi poslodavac, što se jako retko dešava, jer zbog nezaposlenosti nema potrebe za angažovanjem radnika iz drugih EU zemalja
  • Ukoliko se udate ili oženite

Ipak i ukoliko se venčate sa Grkom ili Grkinjom, čekanje na dozvolu zna da se oduži i do godinu dana. Plus, dozvolu koju dobijete za rad kao bračni drug Grka/Grkinje vam ne omogućava da radite sve poslove (npr. u policiji).

Što se tiče studenata tu se zakon stalno menja. Pa tako im je do skoro bilo dozvoljeno da mogu da rade pola radnog vremena do isteka trajanja vize za studiranje, ali po najnovijem zakonu im nije dozvoljeno da uopšte rade. Međutim, dobro je što se ovaj zakon već sutra može izmeniti.

Nezaposlenost u Grčkoj prelazi 20%, pa je i za Grke teško da se zaposle, a kamo li za one koji dolaze sa strane. Nekoliko opcija koje imamo mi iz zemalja koje nisu u EU su call centri koji rade za strane klijente i pokrivaju naš region, kao recimo Teleperformance ili Web Help.

Druga opcija su firme za koje poznavanje grčkog jezika nije obavezno, kao što su Upstream ili European Dynamic. Obe firme uglavnom traže programere ali i administrativno osoblje ili one koji se bave prodajom i marketingom.

Treća opcija je rad u nekom hotelu dok traje sezona ili takozvani rad na crno (žene koje održavaju kuću, čuvaju decu, pružaju kozmetičke usluge). Usluge se u Grčkoj generalno skupo plaćaju, pa se bilo koji zanat itekako isplati. I sve popularniji freelancing, odnosno rad preko interneta, može da bude opcija za materijalne prihode. Naravno, ovde imate problem boravišne dozvole pa ćete posle isteka tri meseca ipak morati da se vratite u Srbiju.

U većini firmi prisutnih na grčkom tržištu znanje grčkog jezika je neophodno. Ukoliko želite da se preselite, uložite novac u učenje jezika, jer će vam se ta investicija sigurno isplatiti. Bez dobrog znanja jezika i ako imate dobar CV teško da ćete naći neki solidan posao.

Generalno, postoji dosta sličnosti između grčkog i našeg mentaliteta, pa nećete pobeći i od čekanja u redovima u opštinama. Papirologija je isto zamorna. Kašnjenje prevoza, veze koje su potrebne da biste nešto jednostavno obavili i mnogo još toga je isto kao i kod nas.

Ipak, sunce i more, kao i sve ono što ova lepa zemlja ima da ponudi, nekako nedomešćuju sve nedostatke. Ukoliko ste rešili da učinite taj veliki korak i preselite se u Grčku, na kraju ipak nećete zažaliti!

 

You may also like

8 Komentari

Marko 31/08/2017 - 09:59

Cuo sam ako kupis nekretninu vrednu preko 200000 evra, dobijas njihove papire, a ako kupis stan, tipa neki prosecan oko 40000e dobijas samo boraviste, jer to tacno ili….

Odgovor
Tijana 01/09/2017 - 01:00

Uskoro cemo o ovome pisati u jednom od narednih tekstova…

Odgovor
Milena 28/08/2017 - 15:25

Potpisali naši sa Grcima da se vozačke priznaju

Odgovor
Tijana 30/08/2017 - 11:59

Ovo je stari tekst, koji je tokom odmora administratora serovan ponovo na nasoj stranici, pa zbog toga stoji zastarela informacija o vozackim dozvolama. Pozdrav

Odgovor
Bebina mama 06/10/2016 - 23:11

Odlična ideja i nema na čemu :).

Odgovor
Mary30 18/09/2016 - 12:52

Razmisljam veoma… ja sam penzioner… mislim da izdam stan ovde i rentiram tamo… negde pored mora naravno …korisne informacije… Hvala 🙂

Odgovor
Srb 13/12/2019 - 22:33

Grci su jako nezgodan narod. Kada letujete i ostavljate novac umeju da se nasmeju i pokazu malo ljubaznosti, kada se odlucite da kupite nekretninu i zivite u Grckoj situacija se menja, ljubomorni su i bezobrazni, tesko prihvataju strance, sem ako je interes u pitanju.

Odgovor
Ivana 21/02/2020 - 16:57

I jeste i niste u pravu. Ne treba generalizovati stvari, kao i svaki narod ima ih i ovakvih i onakvih. Naravno da svako, pa i Grci, vole novac, pa zašto ga ne bi uzeli i ako prodaju nekretninu. Sve zavisi na koga naletite, a kao stranac ste uvek više na udaru takvih koje ste opisali, zato se dobro raspitajte i sve proverite.

Odgovor

Ostavi komentar

four × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići