DESET ATRAKCIJA SOLUNA KOJE MORATE POSETITI

by Tijana
0 Komentar


Solun, na grčkom Tesaloniki, vekovima nosi prokletstvo “večitog drugog grada”. Naime, u Vizantijskoj imperiji je baš kao i u modernoj Grčkoj bio drugi grad. Zovu ga još severnom prestonicom, a ime je dobio po sestri Aleksandra VelikogTesaloniki. Grad je izgrađen u obliku amfiteatra u samom srcu Termajskog (Solunskog) zaliva.Naši turisti vole da posećuju Solun, pa smo samo za vas izdvojili deset atrakcija koje bi trebalo da posetite tokom boravka u ovom lepom gradu.

1. Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

solun
 

Srpsko vojničko groblje je neprocenjivi istorijski spomenik pre svega za našu nacionalnu istoriju, pa ako ga do sada niste posetili obavezno to učinite ove godine. Dok budete stajali na tlu gde su sahranjeni naši pradedovi ili njihovi saborci, koji su život dali za oslobođenje od okupatora u Prvom svetskom ratu, obuzeće vas osećaj tuge i ponosa. Pored naših, ovde su sahranjeni još i francuski, italijanski, engleski i ruski vojnici.

 
Kada smo već kod nacionalne istorije treba da napomenemo da je deo luke grada Soluna, tačnije njenih 94.000 kvadratnih metara, 1924. godine dato na 50 godina korišćenja Kraljevini SHS od strane tadašnje Kraljevine Grčke.

 
 

2. Crkva Svetog Dimitrija

solun

Crkva Svetog Dimitrija, zaštitnika grada Soluna, predstavlja veoma vredan spomenik iz perioda ranog hrišćanstva. Podignuta je tokom Vizantijskog carstva, 413. godine, na mestu rimskog kupatila. Baš u tom kupatilu je bio zatočen i ubijen sveti Dimitrije. Danas pomenuto mesto predstavlja kriptu unutar crkve. Mošti ovog velikog svetitelja se takođe nalaze tu.

 

3. Bela kula i spomenik Aleksandru Makedonskom

solun

Ova dva spomenika ćete pronaći na istočnom delu šetališta pored mora. Bela kula je izgrađena tokom XV veka ne bi li čuvala zidine grada, ali je posle od nje napravljen zatvor za muslimanske vojnike. Zbog toga je jedno vreme nosila naziv Krvava kula.  Danas je muzej umetnosti i istorije, a ćelije su i dalje tu ne bi li turisti mogli da sagledju kakav je to zatvor bio.

 
Odmah pored Bele Kule nalazi se spomenik jednom od najvećih junaka grčke istorije – Aleksandru Velikom. Ovo ne treba ni malo da nas čudi, jer je Solun glavni grad Makedonske oblasti u Grčkoj.

 
 

4. Aristotelov trg

 

Nalazi se u samom centru grada i okružen je prelepim zgradama. Jedan je od najvećih trgova grada Soluna i uvek je prepun omladine. Pun je kafića i restorana, a kad sednete da pojedete ili popijete nešto možete uživati u pogledu na more jer se nalazi tik uz obalu.

 

Ovde se nalazi i kafić-restoran Garcon čiji je vlasnik naš košarkaški as Predrag Pedja Stojaković. Ako tu sednete da odmorite, velike je verovatnoća da ćete videti nekadašnju NBA zvezdu.

 
 

5. Galerijeva palata i Kamara

Palata se nalazi u samom srcu Soluna, na Navarino trgu. Izgrađena je 300. godine i neprocenjivi je spomenik iz rimskog doba. Kao deo kompleksa ove palate je i Kamara iliti Glaverijev slavoluk. Posvećen je pobedi imperotara Gaja Velerija Galerija Maksimilijana u Aziji, a podignut je 300. godine. Tu se takođe nalaze i manji, vidljivi deo ostataka hipodroma, dok se veći nalazi ispod kuća na pomenutom trgu.

 
 

6. Rotonda

Foto: George Groutas
 
 

Rotonda je jedinstvena kružna  građavina u Grčkoj i najstariji spomenik glavnog grada severne Grčke. Ni danas se ne zna koja je tačno bila njena namena. Neki je smatraju mauzolejom imperatora Galerija, dok je drugi pak smatraju centralnim mestom za odžavanje ceremonija u drevnim vremenima. Interesantno je da je tokom vizantijskog perioda Rotonda preobražena u crkvu, da bi potom tokom vladavine Otomanske imperije postala džamija. Danas je ovaj spomenik crkva svetog Đorđa.

 
 

7. Ladadika

Što je za Beograd Skadarlija, to je za Solun Ladadika. Nekadašnja četvrt koju su naseljavali Jevreji danas nam pruža mogućnost da uvidimo kako je grad izgledao pre velikog požara iz 1917. godine. Ova oblast je prepuna kafića i restorana, pa ne treba da nas čudi što je centar noćnog života grada. Ovde ćete moći da probate grčka jela sa uplivom različitih kuhinja, na šta je uticaj imao ogroman broj doseljenika iz različitih oblasti Turske i Zapadne Evrope.

 
 

8. Latomski manastir – Osios David

monastery_of_latomou_01
Foto: Javno vlasništvo/autor nepoznat

Ovo prelepo zdanje sagrađeno je 500. godine u čast kćerke imperatora Galerija koja je krišom krštena dok je njen otac bio na bojištu. Kao i većina crkvi je tokom Otomanske imperije bila preimenovana u džamiju. Tada je zazidan zapadni ulaz i zbog toga se i danas ulazi sa južne strane u ovu velelepnu građavinu. Ovaj manastir je posebno zanimljiv ljubiteljima mozaika zbog jednog dela koji se nalazi na njegovoj kupoli.

 
 

9. Bej Hamam

 

Naziva se još i Kupatilom raja. Sagrađeno je 1444. godine za vreme vladavine sultana Murata II i ostao je u funkciji sve do 1968. godine. Danas se ovo tursko kupatilo koristi za razne kulturne manifestacije i izložbe. U okviru ovog istorijskog spomenika nalazi se i Fond arheoloških prihoda i prihoda od otuđivanja.

 
 

10. Muzeji

Možda vam se dopadne
 

Večito drugi grad je svojim građavinama sam po sebi jedan veliki muzej na otvorenom, ali bez obzira na to, mi ćemo vam nabrojati samo neke od muzeja koje vredi posetiti. To su:  Arheološki muzej, Muzej vizantijski kulture, Noesis – Naučni centar i muzej tehnologije, Muzej makedonske borbe, Ataturkov muzej, Jevrejski muzej i dr.
Pokušajte da posetite bar jedan od nabrojanih muzeja ne bi li bolje sagledali istoriju i kulturu života u ovom lepom gradu.

A kada se umorite od šetnje, posetite neku od mnogobrojnih plaža koje se nalaze u okolini Soluna.

Naslovna fotografija: Pogled na Solun iz aviona (Autor: Salonica84)
 

You may also like

Ostavi komentar

four × 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići