MLADI STE I DOLAZITE U ATINU? OVIH 10 STVARI TREBA DA ZNATE

by Tijana
2 Komentari

Atina, najlepši “cvet” Atike, svojom istorijom privlači desetine miliona turista svake godine. Pogledajte kojih to deset stvari treba da znate (a možda neke već znate) pre nego što posetite prestonicu najsunčanije evropske države.

Ako vas pute odvede u Atinu, ovo morate da znate 

 

1. Noćni život počinje kasno noću, odnosno ranom zorom

 

Počinje zaista kasno, odnosno ranim jutrom. Retko ćete u bilojoj kojoj drugoj prestonici zateći noćne klubove polu prazne u ponoć. Naime, najpuniju su od 2-5 ujutru. Dok ćete se na popularnom buzikuju zadržati i toliko da posle njega slobodno možete da odete na doručak u neki restoran, bar ili hotel.

 

2. Doručak posle izlaska

 

Nemojte da se iznenadite kada ujutru posle kluba vidite red ljudi ispred nekog od kioska brze hrane. To je ovde sasvim normalno. Znam da će mnogi reći da ima to i kod nas, ali valjda veći grad, pa veći i red. Zaista ćete retko negde kod nas videti baš toliki red.

 

3. Taksisti ko taksisti

 

Cena taksi vožnje u Atini je slična kao u Beogradu, ali nije to jedina sličnost između taksija u njivoj i našoj prestonici. Baš kao što i naši taksiste uglavnom kruže gradom kada im sedne neki stranac ili “nesrećnik” iz provincije, isto rade i ovde. Tako budite pametni, pa otvorite na telefonu mapu ne bi li znali da li vas vozi okolo ili ne. I jos nesto, ako vas je npr. dvoje u taksiju nije čudno da taksista smesti u automobil još nekog ko ide u istom pravcu kao i vi (do duše, ovo su retke pojave i uglavnom se dešavaju posle izlaska).

 

4. Izlazak na ručak ili večeru nije samo zbog hrane

 

Naime, već i ptice na grani znaju da su Grci veliki gurmani. Shodno tome oni u kulturi življenja imaju pravilo da se obavezno bar par puta mesečno jede negde van  kuće (najčešće u nekoj taverni). Birajte lokal u kome je manje turista, a više Grka jer ćete doživeti jedinstveno iskustvo koje će ispuniti sva vaša čula. Smejaćete se, pevaćete, plesaćete…

 

5. Bakšiš

 

Baš kao kod nas, ni u Grčkoj bakšiš nije uključen u cenu ugostiteljskih usluga. Tako da je izbor na vama da li ćete dati nekom napojnicu ili ne. Nema nikakvog pravila oko procenta koji bi trebali da ostavite, ako ste zadovoljni uslugom.

 

6. Proverite dobro radno vreme muzeja i arheoloških lokaliteta

 

Nažalost, svi već znamo da su štrajkovi skoro pa postali grčka svakodnevnica. Zbog toga je dobro da bar jedan dan ranije proverite da li su muzeji i lokaliteti koje želite da posetite otvoreni.

 

7. Bioskop i pozorište na otvorenom

 

Tokom leta Atina, ali i ostala mesta u Grčkoj, vrve od bioskopa i pozorišta na otvorenom. Zanimljivo je da neke opštine ni ne plaćuju ulaz, tako da se lepo možete provesti bez potrošenog ijednog evra.

 

8. Lokacija za hotel

 

Iako je centar Atine udaljen od mora, najbolji je ipak za lokaciju vašeg hotela. Naime, baš tu se dešava najviše letnjih manifestacija tako da će vam svako veče biti lepo ispunjeno.

 

9. Ekskurzije na ostrva

 

Bilo bi stvarno ludo da ne iskoristite posetu Atini, a da ne posetite neko obližnje ostrvo. Ogroman broj agencija širom grčke prestonice prodaje ovakve jednodnevne izlete.

 

10. Demonstracije

 

Iako su Grci miroljubiv narod ipak vas savetujemo da izbegavate područja gde su demonstracije, ako se slučajno dešavaju dok ste vi na vašem odmoru. Najčešće mesto okupljanja demostranata je Sintagma trg, tako da je najbolje da ga u slučaju istih izbegavate.

 

Kada mit postane stvarnost – Kako je Atina dobila ime?

 

Fotografije: Pixabay/Dias12

You may also like

2 Komentari

Radex 01/10/2017 - 09:19

Vrli cesto sam u Atini i treba zaobici Omoniju jer je to sada naj ne ezbednjji deo grada.
Treba obici Piraeus jer je to u Atini a stoji na turistickoj mapi i prelep deo grada uz more.

Odgovor
Radex 01/10/2017 - 09:23

Vrlo cesto sam u Atini i treba zaobici Omoniju jer je to sada najnebezbedniji deo grada. Treba obi Piraeus jer je to u Atini a stoji na turistickoj mapi i prelep je deo grada uz more.

Odgovor

Ostavi komentar

6 − six =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići