ELAFONISOS I MAGIČNA PLAŽA SIMOS

by Tijana
0 Komentar

ElafonisosProđe leto, a Boga mi i jesen jos malo… A meni Grčka i Elafonisos u mislima. Pade i kiša iznenada i ničim izazvana u sred novembra, pričalo se Bo’me i po srpskoj čarsiji o tome… ali nekako mene sve to manje tangira… Ja sam mislima i dalje u julu, nisam baš siguran u kom, da li u ovom iz 2017. ili onom što će nam tek doći, 2018. godine.
Vidite, u julu, sad već nekako po tradiciji (dugoj čitave dve godine), ja provedem jedan vikend na Elafonisosu. Za one koji su bili na Kritu, odmah da napomenem, nije u pitanju Elafonisi.

NAFPLIO – TURISTIČKI DIJAMANT PELOPONEZA

Elafonisos je malo ostrvo, udaljeno od Peloponeza samo 10min voznje trajektom, praktično možete da preplivate (samo pazite jer trajekt ne gleda kuda ide, pa može lako da vas pokupi). Ostrvo samo po sebi nije ništa posebno, centralno selo gde staje trajekt, gomila taverni u istom, i to je to… možda nešto i ima sa druge strane ostrva, ali mislim da tamo niko nikad, osim koza i onih koji su tu rođeni, nije išao ni da baci pogled. Koliko je celo ostrvo u senci plaže koja je zaštitni znak i jedini razlog zbog kojeg bilo ko u opšte ide kroz vrleti Peloponeza i napada 300 rupa na putu kroz Spartu, ne bi li došao do trajekta koji vodi ka ovom rajskom mestu, govori činjenica da ako potražite slike Elafonisosa na guglu, necete naci gotovo ni jednu na kojoj nije plaza Simos.
Simos… plaža nema neku preteranu vegetaciju, ogromna je, ja lično volim male zavucene plaže, ali kada stanete na taj fini pesak, koji imam osecaj može u pore da vam uđe koliko je sitan, kada dođete do vode, vode koja ima svetlo plavu boju, koju samo na slici sa Maldiva ili Kariba možete videti… sve ostalo je nebitno. Te nijanse plave koje vam pogled vode sve do horizonta i dalje u nebo su zaista nešto specijalno, koje ovo mesto, bar za mene, čini posebnim. Kada plivate voda je toliko prozirna i čista da jednostavno nemate osećaj dubine. Plivali u 1.5m ili 10m dno se vidi podjednako jasno i deluje kao da vam je na dohvat ruke.

Elafonisos

Simos plaža bez filtera 🙂

Međutim, ono što je na dohvat ruke na Simosu su zvezde… Noću, nebo ih je prepuno. Ostrvo je malo i udaljeno od prvog velikog naseljenog mesta, tako da ne postoji tzv. svetlosno zagadjenje, barem ne dovoljnoj meri da sakrije lepotu galaksije koja nas okružuje. Ako imate sreće da provedete i noć na plaži, imaćete priliku da uživate u prekrasnom nebu punom zvezda, a uz malo sreće videćete i obrise mlečnog puta.

Možda vam se dopadne

ELAFONISOS – KARIBI NA PELOPONEZU
Sve ovo, naravno ima i svoju cenu, a ona se ogleda u vremenu koje vam je potrebno da bi stigli do Elafonisosa. Ostrvo nije blizu velikih turističkih centara, udaljeno je dobrih 4-5 sati vožnje od Atine i nije baš lako odlučiti se na ovo putešetvije ako se ne nalazite u južnom delu Grčke. Ipak ako se rešite na ovaj korak, obećavam vam da se nećete pokajati, ipak je ovo jedna od najlepših plaža u Evropi.

Uostalom pogledajte video i uverite se i sami u lepotu ove plaže.

Ovo je još jedna priča našeg dragog Nemanje Jovanovića, a ako vas je inspirisala na vašu grčku priču onda je brzo otkucajte i pošaljite nam je, jer mi jedva čekamo da je pročitamo i objavimo.


You may also like

Ostavi komentar

fourteen − eleven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići