ENA FRAPE PARAKALO!

by Ivana
2 Komentari
frape

Grci možda nisu poznati po kafi kao Italijani, ali kafa zauzima veoma važno mesto u njihovom životu. Više vole hladnu nego toplu, što je i razumljivo, pa je ponuda leti raznovrsnija, a uživanje pravo grčko. Na suncu, po mogućstvu negde pored mora, obično posle nekog ukusnog mediteranskog ručka, sa obaveznim naočarima za sunce. I kafom, koja se podrazumeva.

Evo nekoliko interesantnih stvari koje treba da znate o Grcima i kafi.

Grci uživaju u dobroj kafi

Dobra kafa se obično kupuje. Čak i ako je imaju kod kuće ili na poslu, Grci će pre da skoknu do obližnje pekare ili kafića da je kupe, nego što će da je naprave sami.

kafa

Svoju grčku kafu mlađe generacije baš i ne konzumiraju

Grci imaju grčku kafu (ono što mi zovemo turskom). Ipak, retko kad je imaju kod kuće ili naručuju. Ovo se naročito odnosi na mlađe generacije, stariji ipak drže do tradicije. Možda zato što je topla? Ili je mala? Ili nije fancy?

Frape bez leda? Nemoguće!

Grci još jednu kafu smatraju svojom – popularni frape (Frappe odnosno naša nes kafa). Zna se koji sastojci su obavezni i od toga se ne odustaje. Ako želite bez mleka, ok, to će i nekako da oproste. Ali ako kažete da hoćete frape bez leda, e tu ćete ih već uvrediti. Frape bez leda? Ko to još pije?

Budite u trendu! Naručite fredo kapućino!

Neprevaziđeni frape sa pijedestala polako „skida“ – fredo. Ova crna kafa sa penom (ili kremom) napravljenom od mleka na vrhu, sa dosta leda, postala je veoma popularna. U kafiću gotovo da nećete videti sto na kome se ova kafa ne nalazi. Jača je od frapea, služi se u lepim trapezoidnim čašama, sa malim i tankim cevčicama.

Postoji u varijanti espreso (Freddo Espresso) i kapućino (Freddo Cappuccino).   Ukoliko želite da se na odmoru osećate lokalno i pijete kafu kao Grci, ovog leta je obavezno naručite!  

Popularnost kafe za poneti u Grčkoj

Osim što u njoj uživaju, Grci nigde ne idu bez kafe! Popularnost kafe za poneti je ogromna. Ujutro na putu za posao, videćete većinu Grka kako u kancelariju prristižu sa plastičnom čašom punom omiljene  kafe u ruci.

Ovakva slika viđa se svuda – ako ste roditelj biće spas u parku, ako odmarate uvek ćete je nositi na plažu, ili će vam praviti društvo u popodnevnoj šetnji. Kafu za poneti možete pronaći na svakom ćošku, a obično bude 2 ili 3 puta jeftinija od one u kafiću.

You may also like

2 Komentari

Yossarian 18/09/2018 - 15:24

Zato što nije fensi 😉
Mala nije, sve više je ponuda “diplo” varijante, a ukusnija je i lepša od svih srpskih brendova.

Odgovor
Ivana 24/02/2020 - 10:58

U pravu ste, ništa bez diplo :).

Odgovor

Ostavi komentar

8 − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići