SVETI JOVAN RUS I EVIJA – NERASKIDIVA VEZA

by Tijana
6 Komentari

sveti jovan rusMošti Svetog Jovana danas nalaze u velikoj crkvi, u impresivnoj građevini sa dva velika zvonika, u Nea Prokopi na ostrvu Evija, podno 1.236 metara visokog vrha Kandili planine.Zahvaljujući organizatru putovanja Đorđu Damčeviću početkom 2016.godine došli smo na Eviju.

Sveti Jovan je rođen na jugu Rusije, a kao vojnik, u ratu protiv Turaka, bio je zarobljen i prodat u roblje turskom Agi iz Prokopiona. Iako su mu sve oduzeli, veru nisu mogli, pa se Jovan još za života, svojim pravedničkim životom i za Turke neobjašnjivim čudima – preporučio za budućeg sveca.

Svoj život proveo je skromno, smerno, u stalnom podvizavanju. Za njegove mošti, vezana su nebrojena čuda, jer se svetac često javljao i odgovarao na molitve vernika. Kada uđete u crkvu sa leve strane je srebrni kivot okruženim buketima predivnog cveća i zatvoren staklenim poklopcem tako da možete videti Svetog Jovana Rusa u sjajnoj odori, dok mu lice i ruku delom prekriva zlatna maska (druga njegova ruka čuva se u manastiru Sveti Pantelejmon, na Svetoj Gori).

sveti jovan rus

Sveti Jovan je živi svetac, vi osetite pored njegovih moštiju Božansku energiju i njegovo prisustvo. Molitva pored kivota verovatno nikada i ne prestaje, jer je on jedan od najomiljenijih svetaca. Sveti Jovan Rus je jedinstven i po tome što njegova glava povremeno menja položaj, okrece glavu na desno ili levo.

Mi Srbi se molimo drugačije od Grka pored njegovih moštiju. Ostajemo duže u molitvama, obraćamo se Svecu i trazimo pomoć. Molimo se i pred njegovim ikonama sa kojih nas Svetac posmatra svojim divnim očima. Osećaj koji imate rečima je neopisiv. Kao da se duša ispuni nekim čudnim osecajem. Ja sam se nekoliko puta vraćala da celivam kivot i da mu još nešto kažem.Pošto se poklone svecu, vernici odlaze do kapelice pored crkve, gde se,stavljajući svetiteljevu kapu na glavu i pojas oko pasa i još jednom pomole. Obavezno kupite malu kutijicu u crkvenoj radnji u kojoj je ulje, voda i mali beli končić koji je dobar za čuvanje kuće od zlih sila.

sveti jovan rus

On je bio skroman mladi čovek, sada je Svetac čija energija obasjava crkvu. Za njega je vezano čudo koje se dogodilo 1999.godine. Crkvu na Eviji te godine u vreme NATO bombardovanja došla su dva čoveka iz različitih krajeva Grčke. Iako se nisu poznavali, oni su sveštenicima ovog svetog hrama ispričali gotovo istovetnu priču.

Sanjali su, nezavisno jedan od drugog, Svetog Jovana kako skida svetu odeždu u koju je bio odeven i oblači vojničku uniformu. Tada je rekao: “Idem u Srbiju, da pomognem našoj braći Srbima, jer se tamo progoni pravoslavlje”. Prestanak bombardovanja Srbije potpisan u Kumanovu, na dan kada se proslavlja Sveti Jovan Ruski, 9. juna.

Ovaj predivan tekst napisala nam je Ana Marija Bećirović.

Napomena: Sve fotografije su vlasništvo Goge Jelić


You may also like

6 Komentari

Svetlana Vojnović 02/09/2019 - 15:15

Не знам да ли је неко пдговорио горе у поруксма, Литургија недељом почиње у 8 ха.

Odgovor
Katarina 17/07/2019 - 20:14

Postovani, u koliko sati u manastiru je liturgija?

Odgovor
Nebojša 14/07/2019 - 00:27

Dodatno, crkva je kao i svaka naša crkva u Srbiji uvek otvorena, dakle gradska crkva. Mnogo je lepa, freskopisana iznutra, ima oslikan motiv seobe Grka iz Male Azije i prenos moštju Sv. Jovana, za mene je to bilo jako duboko, misleći o ljubavi meštana prema njihovom svetitelju. Gde oni idu tu i Sveti ide. Duboko i potresno. Liturgija se služi i subotom i nedeljom, mi smo bili u subotu na liturgiji. U toku sezone leta, često se može desiti da vikendom saslužuje na liturgiji i neki naš sveštenik.

Odgovor
Katarina 18/07/2019 - 07:43

Postovani Nebojsa, u koliko sati pocinje liturgija u Manastiru sv Jovana Rusa? Hvala

Odgovor
Tanja 24/07/2018 - 10:27

Da li su posete uvek organizovane preko agencija ili možemo i u sopstvenoj režiji? Da li postoje dani i vreme kada je otvorena crkva za obilazak?

Odgovor
Nebojša 14/07/2019 - 00:17

Poseta može da se organizuje i u svojoj režiji, naravno autom je dosta lako, gde god da ste na Eviji smešteni. Ukoliko ste u Pefkiju Bez auta, možete otići lokalnim autobusom koji ide za Halkidu. Autobus ide dosta rano izutra, ne secam se tačno, pola sedam ili slično, a čeka se na maloj stanici u samom Pefkiju. Put traje oko sat vremena, ima dosta krivina, ali bez brige. Autobus ulazi u sam Prokopi, staje pored crkve i svi putnici idu u crkvu da se poklone Sv. Jovanu, a zatim nastavljaju ka Halkidi. Pitajte vozača kada se autobus vraća iz Halkide. Mislim da je otprilike oko 14h, pola tri, u svakom slučaju morate biti strpljivi jer ume da kasni. Bitno, autobus se čeka izvan Prokopia, na magistrali oko 5 minuta peške od crkve. Valja se raspitati gde staje, mesto nije bas obelezeni, to je jedini termin autobusa za povratak u Pefki tako da bi valjalo ne promašiti ga. 🙂
Molitvama Sv. Jovana Rusa Gospod da daruje svima svako dobro!

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići