GRCI I JA

by Tijana
2 Komentari

grci

Grci su odlični pecaroši. Sa vekovnim iskustvom. Ako žele nešto da upecaju, upecaće. Jako je popularan talas blogova sa temom Kako upecati Grka (jedan od njih je Happy Chez Moi -Biti udata za Grka koji je ujedno jako duhovit i lepo sažet blog). Ovde, doduše, nećete pronaći recepte tipa kako upecati Grka, jer je Grka jednostavno nemoguće upecati. Izuzetak su letovanja, kada bilo koja strankinja, po mogućstvu malo vitkija i lepuškasta, uspeva da upeca Grka tipa “zlatna ribica”, kojeg čim joj budu tri želje ispunjene mora i da baci nazad u vodu. Jedini način da se udate za Grka je da vas isti upeca.

Iako odavno udata za Grka, nikada nisam primećivala nikakvu razliku. Čini mi se isto je biti udata za Grka, Kineza, Amerikanca ili Italijana. Možda vama nije, ali verujte mi na reč, Grk je čovek kao i svi ostali. Možda jede malo drukčije nego Srbin, ali to bi bilo sve.

Poslovni put u Grčku je pravi užitak

Tema ovog bloga neće biti pecanje Grka, već ako ste već uspeli da upecate oradu, da naučimo da se na grčkom zove cipura, kao i kako da je spremimo same. Kad smo već kod ribe, ulazeći u bilo koji riblji restoran mogu bez greške da vas prepoznam i da ukapiram da niste iz Grčke, već iz Srbije ili bilo koje druge van-Grčke zemlje, zbog toga šta naručujete.

Nećete često sresti Grke da jedu ribu u restoranu. Ne zato što je preskupa, a jeste, već zbog toga što Grci cipuru ili bilo koju drugu ribu jedu kod kuće. U ribljem restoranu, u Beogradu, Srbi jedu riblje čorbe. Ovde, na stolu Grka videćete sve vrste školjki, hobotnice, sipe, rakove, lignje, pola vegetacije Sredozemnog mora, prženi sir, salate i vino χυμα (tj.vino domaće koje se služi u bokalima,neflaširano). Stranci će, pre svega piti flaširano vino ili pivo i jesti ribu. Grčki stolovi biće bučni, stranjski fini i tihi.

Ovaj blog se bavi grčkim običajima i jezikom. Kad ste ga već upecani u mrežu, da naučimo štogod o moru oko nje. Ovo su običaji grčke kuhinje, kada se šta jede, kako se šta pravi, običaji grčkog jezika, stvari koje sam naučila tek pošto sam poživela ovde desetak godina, a koje ni jedan rečnik nije umeo da objasni.

Jedno leto i jedan Panos

Studirala sam grčki jezik i književnost. Mada, književnost samo na papiru, jer je više književnih dela pročitala moja ćerka do četvrtog razreda, nego što je sadržao program književnosti na katedri fakulteta. Nadam se da se do sada to promenilo, ja sam ipak bila prva generacija studenata grčckog jezika u Srbiji. Nemojte da pomislite da se pravim nešto pametna, ni najmanje mi to nije cilj, ali sam malo pametnija nego tada dok sam studirala. Posle završene treće godine fakulteta, pošto smo dobile stipendije za usavršavanje grčkog jezika na Rodosu, kročile smo na grčko tlo moja koleginica, i jos uvek dobra drugarica Vesna, i ja. Odmah smo uše u taki i doživele prvi blam u korišćenju grčkog jezika, pošto sam taksistu pitala gde se nalazi kolos (zadnjica) ,umesto Kolosos. Toliko o mom tadašnjem znanju. Sreća što sam na usavršavanju već godinama.

Bilo nam je jako smešno što rečenice započinju sa λοιπόν, a kada ne znaju sta da nam odgovore završavaju sa μάλιστα. Eto, to ni jedan udžbenik na svetu nema. Vesni je ζειμπέκικο, ples koji izvodi jedan Grk sam dok su okolo njega u krugu ostli koji mu tapšu, uvek izgledao kao μπερδεύτικο. Naš naziv za ovaj ples sa koracima jako nejasnim, radi ko šta hoće, plete kako zna i ume. Iako je free style dance, ja se nisam usudila ni jednom u zivotu da ga odigram, ni na svadbama, ni pijana ni trezna,ni sama u kući, ma nigde.

Grčka milinologija

Ovaj tekst je preuzet s bloga Grčka i ja koji piše Sanja Ristić. Rodjena je u Obrenovcu 1976 godine. Studirala je grčki jezik u srpskoj prestonici, a potom ju je put odveo na sam jug Balkana. Udala se na Halkidi (naravno za Grka) i ponosna je majka tri deteta. U slobodno vreme prevodi, piše, gaji paradajz, vodi brigu o ćerkinom psu kojeg inače smatra četvrtim detetom. 🙂

Ako i vi imate sličnu ili pak totalno različitu priču od Sanjine, mi jedva čekamo da je pročitamo i podelimo sa ostalim pratiocima našeg bloga. Grčki kutak voli vaše grčke priče.

 

Naslovna fotografija: Pixabay/ThePixalman

You may also like

2 Komentari

Армандо 05/03/2018 - 11:46

Како до брака са гркињом ? Постоје ли агенције неке?

Odgovor
Sanja 05/03/2018 - 12:21

Ne znamo za agencije, ali svakako možete doći na odmor pa pokušati osvojiti neku lepu Grkinju. 🙂 Dalje sve zavisi od Vas isključivo. I nje, naravno.

Odgovor

Ostavi komentar

one × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići