EVO ŠTA GRCI NAJČEŠĆE POKLANJAJU KAD IDU U GOSTE

by Tijana
0 Komentar

poklon

Dok je kod nas nepisano pravilo da kada krenete kod nekog u goste obavezno ponesete kafu, bombonjeru ili čokoladu ( u selima i kutiju kocke šećera), sve to upakujete naravno sa jednom flašom alkoholnog pića, kod braće Grka poklanja se…

GRCI – NAROD KOJI VOLI DA SE DERE

Bilo da ste pozvali neke drage prijatelje u goste da odgledate film ili na ručak/večeru, poklon je uglavnom isti. Naime, jedan od najstarijih naroda Evrope obožava da u goste nosi poklone iz poslastičarnice ili flašu kvalitetnog alkohola.
Kod njih na rafovima u super i mini marketima gotovo da i nema bombonjera, a ako nekom odnesete 100gr čokolade sigurno će vas čudno gledati. Oni obožavaju svoje poslastičarnice, koje ste mogli primetiti na svakom koraku ako ste ikada bili u zemlji masline.

poklon

Tako će Grci rado u goste kao poklon poneti tortu ili pak više sitnih kolača ili možda tepsiju baklava ili neke druge orijent poslastice. Nije strano ni da vam donesu čokaladice različitih ili istih ukusa, a ponekad i praline, koje su obavezno kupljene u poslastičarnici i lepo su upakovane. Ako ste pomislili da su ove čokolade ili praline iz fabrike nekih od poznatih grčkih brendova, prevarili ste se. To su isključivo čokolade koje su napravljene u poslastičarnici, baš kao i svi ostali slatkiši koje možete kupiti unutra.
Tokom letnjih dana često poklanjaju i kutije sa malim sladoledima. Naravno i oni su pravljeni i kupljeni u poslastičarnici.

IMENDAN – DAN VAŽNIJI OD ROĐENDANA

Tradicija nošenja gore navedenih poklona nije strana ni kada slavite rođendan ili imendan. Uglavnom ako neko ne zna šta volite ili ga prosto mrzi da vam traži poklon, doneće vam nešto od gore navedenog. Tako da ako ikada budete slavili rođendan u Grčkoj ili pak pozvali goste, dobro razmislite da li ima potrebe da pravite dezert, jer sigurno ćete bar jedan dobiti!

Foto: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

ten + four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići