LETOVANJE NA GRČKI NAČIN

by Ivana
2 Komentari

grci odmor

Traženje odmora na grčki način često se potpuno razlikuje od onoga o čemu mi razmišljamo kada planiramo letovanje. Grci odmor vide malo drugačije i evo šta im je najvažnije kada planiraju odmor.

Ok, Grci imaju more i iako postoji toliko lepih destinacija na svetu, većina njih svoj letnji odmor najčešće provodi u svojoj zemlji. Često vole da kažu da ni za jedan život ne mogu da obiđu sva ostrva koja ova zemlja ima i da se, naravno, sva ona razlikuju i imaju nešto svoje, pa im nikada nije dosadno. Grci odmor planiraju u poslednjem trenutku, ali zna se da je Grčka destinacija koju će da posete.

Grci “najsavršeniji” na svetu celom

Ok, ovo nam svima još i zvuči poznato.

Možda vam se dopadne

Verovali ili ne, prva stvar o kojoj Grci razmišljaju kada se odlučuju za mesto na kome žele da provedu odmor je – hrana! Dakle, ukoliko ne postoji dobra taverna u blizini, mesto odmah otpada! Iako sve taverne u Grčkoj, logično, imaju sva ona grčka jela koja možete pronaći bilo gde, Grci odmor vide kroz hranu i smatraju da se hrana na odmoru ipak razlikije, jer je u mestu blizu mora ona ukusnija, zdravija, bolja.

Raj za vozače – pakao za pešake

Za Grke se idealan odmor sastoji od ove tri stvari, ovim redom: hrana-spavanje-plaža. Što je mesto mirnije i manje pretrpano turistima, to će se bolje provesti. Zato ćete često čuti da oni letuju na nama potpuno nepoznatim ostrvima ili mestima, sa kojih se vraćaju puni utisaka. Prvo, naravno, pominju hranu i taverne, a negde na sredini, kada se umore, malo prokomentarisu i plaže. Isto tako, prvo pitanje koje ćete od Grka dobiti nakon odmora provedenog u ovoj zemlji je: “Kakva je bila hrana” ili “Gde ste i šta jeli”.

Ovo za nas često ume da bude malo iritirajuće jer mi na odmor idemo iz drugih razloga. Pre svega, važno nam je da mesto ili bar okolina imaju lepe plaže, šetalište gde možemo da prošetamo, znamenitosti koje možemo da obiđemo…Ok, hranu možemo da probamo, ali nam nije baš toliko značajna da se priča o odmoru svede samo na to. Često hranu sami spremamo u apartmanima i nije nam toliko važno šta smo toga dana jeli, da bismo svima pričali o tome.

O ovoj temi mogu da vam ispričam nebrojano anegdota. Od toga da nam je prošle godine na ostrvu Andros svakodnevno zvonio telefon, sa pitanjem familije da li smo posetili taj i taj restoran jer je hrana odlična. O plažama i kako se provodimo niko nas nije pitao, ali su se za restoran i šta smo jeli svakodnevno interesovali.

Buzuki – provod nad provodima

Ili, kada sam prijatelje Grke jednom prilikom pitala zašto im je toliko važno šta će na odmoru da jedu, i objasnila da je to nama skoro najmanje bitno samo su me čudno pogledali. Nastavila sam da mogu lepo da se zasite i ako pojedu jedan giros, a oni su u glas odgovorili: “A, ne, ne. Pa kakav bi to odmor bio. Bez taverne, hrane, nikako!”. Za spremanje hrane u apartmanu nisu ni odgovorili. To im je zvučalo kao skrnavljenje odmora.

Ili, kada smo isli na ostrvo Milos, zamolili smo prijateljicu Grkinju koja je sa tog ostrva, da nam da neke predloge sta da obiđemo. Na moje zaprepašćenje, prva strana bile su samo preporuke za to gde da jedemo za svaki obrok, sa detaljnim opisom restorana, gde se nalazi, kada ga je najbolje posetiti i da li su potrebne rezervacije?!?

O plažama je bila samo jedna rečenica na kraju.

Zanimljivo je da Grci imaju toliku opsesiju hranom da i kada putujete negde van zemlje brinu o tome. Naročito ako ta zemlja baš i nije poznata kao kulinarska destinacija.

“Aha, idete u Nemačku? Joj, a šta ćete tamo da jedete?”.

You may also like

2 Komentari

Ljiljana 13/07/2018 - 18:46

Cao! Dosta Grka drzi restorane u Njemackoj i jakoo puno zivi u istoj, rekla bih da Grci imaju visoko misljenje o Njemcima? Nekako ih cijene vise od ostalih EU gradjana ili se meni samo ucinilo🙄odlicne ste!!!! Nastavite samo

Odgovor
Ivana 24/07/2018 - 09:03

Jeste, ima ih u Nemačkoj dosta. Grci sve više odlaze u inostranstvo i sada, jer smatraju da će tamo moći da priušte bolji život. Čini mi se da su po tom pitanju slični nama – Nemačku krive za mnoge loše stvari koje su se njima desile, često ne mogu da ih razumeju jer kažu da su škrti. S druge strane, dosta dece uči nemački i ide u škole gde se govori i nemački, kako bi u budućnosti imali mogućnost da ukoliko žele tamo nastave život. Grcima se sviđa nemačka organizovanost, a kada su u Nemačkoj, kada žive tamo, naravno poštuju sve zakone, kao i svi, jer tamo moraju, a kod kuće ne :). Postanu veći Nemci od samih Nemaca :).

Odgovor

Ostavi komentar

four + 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići