ŽIVELI – GEIA MAS

by Tijana
1 Komentar

grcka alkoholna picaSvi mi volimo da uživamo u najjužnijoj balkanskoj zemlji uz po koju čašicu nekog prepoznatljivog grčkog alkoholnog napitka. Zbog toga ćemo vam nabrojati one koje nikako ne bi trebali da propustite dok boravite u zemlji na tri mora ( neke od navedenih možete kupiti i kod nas pa da ih konzumirate dok mislite kako bi bilo lepo da ste sad na plaži).

Bilo slatko, bilo slano, cimet je uvek tu

Grčka vina

Poslednjih godina grčka vina se nalaze među najboljima u Evropi. Skoro da nema mesta u najjužnijoj balkanskoj zemlji da nema svoje vinarije, tako da ćete, gde god se nalazili, uspeti da nađete i lokalno vino. Neka od vina koje turisti obožavaju su klasično belo Assyrtiko (Asirtiko), slatko Vinsanto sa prelepog Santorinija, lokalna vina sa ostrva Kefalonija, Rodos, Lezbosa, Limnosa i drugih. Takođe, teško da ćete piti išta lepše dok se prisećate grčke obale od belog vina Moschofilero (Moshofilero) ili dobrog crvenog Xinomavro (Ksinomavro). Naravno, ne treba da izostavimo na dobru staru grčku Recinu.

Rakija se ne pravi samo kod nas

Verovali ili ne i braća Grci prave rakiju. Ruku na srce ne jaku kao i mi, ali je to opet rakija. Svim velikim fanovima našeg domaćeg višenamenskog napitka (što za uživanje, što za lećenje raznovrsnih boljki) grčka raki ili cipuro  će biti nešto kao „sirup“ ili “nežan” aperitiv. Najpoznatija je lozovača s Krita. Tu je i grčka medovača koja se zove rakomelo i svaka žena će je obožavati.

Uzo

Naravno, stari dobar uzo je već dugogodišnji prijatelj s juga skoro svakog Srbina. Ima više brendova ovog grčkog pića, a skoro svi su vam znani iz super marketa mnogih letovališta. Najpoznatiji primerak ovog pića dolazi s ostrva Lezbos. Najpoznatiji brendovi su Barbayanni, Plomariou, Ouzo 12 i Babadzim. Pisali smo vam već da je uzo za Grke mnogo više od pića.

Likeri

Ne treba da zaboravimo ni razne likere koji ćete pronaći u svakom grčkom domu. Naime, grčke domaćice vole da ga prave od raznog voća. Najčešći su oni od limuna i nara. Međutim, ovde nikako ne treba da zaboravimo i najpoznatiji grčki liker od mastike koja je inače jedna od najvećih blaga Grčke, a dolazi s ostrva Hios. Više o mastiki koja dolazi iz najsučanije zemlje Evrope pročitajte OVDE.

Metaksa

Ovo piće je rođeno u Grčkoj 1888. godine u luci Pirej. Pravi se od grozdža i dobro je znano našim turistima.  I ako ste mislili da je uzo najpoznatije grčko piće na svetu, onda ste se prevarili jer to počasno mesto pripada grčkom konjaku odnosno Metaksi.

Piva

Grci su kao i mi veliki ljubitelji piva. Iako, baš kao i kod nas, svetska poznata piva “ubijaju” domaće pivare, grčko piće od hmelja se “žestoko bori” za svoj opstanak. Pored poznatog Mythosa, jedan stari grčki brend koji se izgubio s pojavom stranih, uspeo je da “vaskrsne” pre par godina. Reć je o pivu Fix. Proizvodi sve vrste ovog osvežavajućeg alkoholnog pića tako da će svako naći šta mu odgovara. Pored njih tu su i Alfa, Vergina, Volkano i druga.

 

You may also like

1 Komentar

Darko 11/03/2018 - 08:56

Uz pobrojana grčka piva, dodao bih i manje poznata a veoma dobra lokalna piva, kao sto su “Septem” sa o. Evia i “Mamos” sa Peloponeza. Vrhunski ukus pšeničnog piva kojeg nećete naći u prodavnicama! 😉

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići