GRČKA TRADICIJA – “SVEMOGUĆA” NARUKVICA MARTIS

by Sanja
2 Komentari

Poslednjeg dana februara grčka tradicija nalaže da svaka kuća plete crveno-bele narukvice martis! Ne, ne navijaju svi za Olimpijakos. Čak i ljuti protivnici istog, mesec dana će nositi crveno-belo. Tako nalaže tradicija.


Grčka tradicija – šta je Martis ili Martia?

Ovaj običaj u Grka vuče korene još iz Antičke Grčke. Tačnije povezan je sa ceremonijom Elefsinske misterije koja se održavala u Elefsini među poklonicima kulta grčkih boginja Demetre i Persefone. Sveštenice hrama u Elefsini su narukvice nosile na desnoj ruci ili na članku leve noge. Tada je ova narukvica bila poznata kao Kroki.

Martis potiče od latinskog naziva Boga Marsa, a predstavlja prvi mesec Rimskog kalendara.

25. MART – GRČKI DAN DRŽAVNOSTI

Martis (Martia) – grčka tradicija koja se i danas održala

Prema grčkoj tradiciji ove narukvice se prave za decu kako bi ih zaštitile od prvog prolećnog sunca, da ne izgore. Nose se sve do kraja marta. Kada se skinu obično se kače na ružu, da bi deci obrazi bili rumeni kao ruže.

U drugim delovima zemlje grčka tradicija nalaže da ih kače ih na drvo ili granu koja je visoko, kako bi laste koje dolaze sa juga pomoću ogrlice učvrstile svoje gnezdo.

Veruje se da pored toga što štiti od prvog prolećnog sunca, ova crveno bela narukvica štiti i od komaraca, buva i uklanja bolesti i raznorazno zlo. Grčka tradicija je učinila svoje, pa se u ove stravi veruje i narukvice stavljaju kako odrasli tako i deca.

Na većini ćete videti i nazar iliti plavo oko koje ima zadatak da zajedno sa narukvicom štiti dete od urokljivih očiju.

grcka tradicija narukvica martis

Martis u drugim zemljama

Ne prave se samo u Grčkoj ove martovske narukvice. Ovaj običaj postoji i u Albaniji i zove se Verore, dok se kod naših bivših sunarodnika oko Skoplja ovaj običaj zove Martina. U Bugarskoj je Martenica, a u Rumuniji Marisor.

U ovim zemljama narukvicu vezuju za voćku kako bi cvetale, dok ih neki stavljaju ispod kamena i ako sledećeg dana na tom mestu nađu crva, veruju da će cela godina biti plodna.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Kako se pravi Martis?

Tradicionalna crveno bela narukvica prav se od tanke vunice. Poslednjih godina se, zbog praćenja mode i trendova, prave razne varijacije. Ali namena ostaje ista.  Ako želite i vi napraviti ovu narukvicu, pogeajte u videu kako se pravi tradicionalna Martia…

Kada se napravi nosi se na ruci, mada neki nose i kao prsten, dok po grčkoj tradiciji, postoji običaj da se nosi i na nožnom palcu. Kako god. Svrha je jedna, a to je zaštita. Tako da, ako se nađete kojim slučajem u Grčkoj u martu mesecu nemojte pomisliti da svi navijaju za Olimpijakos. To samo poštuju tradiciju!


Foto: Screenshoot/Youtube/ParisPapada

You may also like

2 Komentari

Negoslava 01/03/2018 - 00:08

Dobijam od prijateljice iz Bugarske Martenicu, uvek drugačije forme… stilizovane lutkice oba pola, narukvicu, ogrlicu, a osim srvene i bele sadrže i bugarske nacionalne boje. Počeli su da ih prave i od drugih materijala, uvek u crvenoj i beloj boji. Ispada da ih nemamo samo Rusi i mi.

Odgovor
Sanja 01/03/2018 - 00:13

Klasična se pravi samo u crvenoj i beloj boji, ali godinama unazad i u Grčkoj dodaju razne priveske i ostale džidžabidže da bi ih svi nosili. Nekako me podsećaju na naš “crven konac protiv uroka”…

Odgovor

Ostavi komentar

six + 11 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići