GRČKA NIJE SAMO MORE – IDEMO U PLANINE

by Sanja
0 Komentar

grčka

Pošto Grčka nije samo more rešili smo malo da vas vodimo u planine. Ako se još razmišljate da li da se usudite i uputite u Grčku u sred zime, možda vam ovaj tekst pomogne da konačno odlučite i zimske, hladne dane provedete u zemlji masline.

Ako ste mislili da Grci ne vole zimu pevarili ste se. Osim što su dobri plivači, odlični su i skijaši. Da osetite pravi duh grčke zime evo gde da se zaputite.

ZIMA U GRČKOJ – NARAVNO DA MOŽE

Kalavrita

Živopisni trgovi, popločane kamene ulice i predivne kućice idealne su romantične duše. Da upotpunite doživljaj provozajte se atrakcijom Kalavrite, vozom Odontotos koji će vas provozati kroz jedne od najlepšig predela Peloponeza. Voz saobraća do mesta Diakofto, udaljeno oko 22 km od Kalavrite.

Ono što je svakako značajno posetiti jeste muzej, koji je smešten u staroj školi koja je funkcionisala za vreme II svetskog rata. Kalavrita ima i tragičnu istoriju, a vezana je baš za II svetski rat. Naime 1943 godine, nemačke trupe su upale u ovo mesto odvodeći svo muško stanovništvo starije od 14 godina na streljanje. Svedok tome je i spomenik na samom rubu grada koji svedoči o tom krvavom decembru.Ski centar Kalavrita je jedan od glavnih razloga da posetite ovo mesto zimi, a ako ste zainteresovani i da radite u istom možete se prijaviti ovde.

Arahova

Na obroncima planine Parnasos smestilo se ovo prelepo mesto koje je svake godine prepuno Grka. Ako niste vični u skijanju i nemate želje da naučite, možete voziti biciklu ili planinariti.

Čistog vazduha svakako neće nedostajati. Na 8 km od Arahove nalaze se Delfi, pa eto još jednog razloga da odsednete ovde.

A POSLE SKIJANJA KUPANJE NA OTVORENOM

Kako važi za jedno od najposećenijih zimskih centara, ne manjka joj ni noćnog života koji je vrlo bogat. Dok šetate popločanim ulicama i uživate u jedinstvenoj arhitekturi, probajte u nekoj od mnogobrojnih taverni domaće vino. Zbog blizine prestonici, Arahova je glavna destinacija Atinjana.

 

Kosmas

Da se vratimo na Peloponez. Ovoga puta u pitanju je Arkadija i nadaleko čuveno mesto Kosmas. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1100 metara i jedno je od najslikovitijih predela. Guste šume, mnogobrojni planinski izvori i kuće obložene kamenom, samo su deo lepote ovog mesta.Zbog svog položaja zovu ga i Terasa Kinurije (oblast na Peloponezu) i ima nverovatan pogled na Argosaronski zaliv. A ako je atmosfera čista mogu se čak videti i ostrva Speces i Idra.

ARAHOVA JE RAZLOG ZAŠTO I ZIMI VOLIMO GRČKU

Na putu ka Kosmasu iz mesta Leonidio, obavezno svratište je manastir Eleona. Sam pogled na manastir daje utisak da je utisnut u stenu ili u najboljem slučaju “okačen”. Svakog 15 avgusta more ljudi poseti ovo svetilište. I vredi, verujte nam.

Mecovo

Oni koji su putovali na Krf, verovatno su se malo smrzavali ranom zorom na Mecovu. 🙂 Šalu na stranu, ovo je takođe jedno od čestih destinacija zimi.
Tradicionalno grčko planinsko selo smešteno na planini Pindos zanimljivo je, kako leti tako i zimi.

Postoji tri ski centra u okolini Mecova, Policies, Karakoli i Zigos.

Postoje mnoga nagađanja kako je ovomesto dobilo ime, a jedno nama sigurno zanimljivo je to da je ime nastalo od reči “mečka” (ilikako bi je Grci izgovorili Mecka). Dakle medveđe selo. S obzirom da se nalazi u takvom okruženju gde sigurno ima medveda, onda nas ni ne čudi takvo poređenje. Odakle god da je ime nastalo, Mecovo je svakako mesto koje treba obavezno posetiti.


You may also like

Ostavi komentar

20 + two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići