GRČKI FRIŽIDER – ŠTA ĆETE UVEK NAĆI U NJEMU?

by Sanja
0 Komentar

 

Grčki način života u nekim trenucima nekima je neshvatljiv (čitaj nama)…Kao narod koji je navikao obilno da doručkuje, dodavanje sitnica kao što je slanina, kajmak, nešto suhomesnato ili tome slični proizvodi, u grčki frižider zaprepastiće vaše grčke ukućane.

Osnovni “sastojci” grčkog frižidera neće vam dati previše mogućnosti za neki raznovrstan doručak. Možda tek da nešto čalabrcnete iako će vam se možda na početku činiti da je sasvim dovoljno to što on sadrži. Posle par dana ćete hvatiti da nije….Pa da krenemo!

Tost hleb

Pre nego što ga prebace u frižider, stoji u “magacinu”. Kada kažemo magacin mislimo na deo kuhinje gde su zalihe, u našem narodu poznat kao špajz. U magacinu ćete naći tone tost hlebova, ne daj Bože da nestane, od različitih vrsta brašna i sa dodacima kojekakvih semenki. 🙂 Elem, čim se pakovanje otvori zauzima počasno mesto u frižideru, tik do sledeće namirnice (pogledaj dole) bez koje i nema svrhu.

TOP 10 GRČKIH POSLASTICA

Tiri ja tost (Τύρι για τόστ)

Ili ti u prevodu sir za tost. Tačnije kačkavalj…onaj koji mi zovemo GAUDA, grci ga zovu GUDA. Kao neko malo prasence. A tako i u njegovom ukusu uživaju, kao kad mi jedemo pečenje. I obavezno isečen na tanke listove, veličine parčeta tost hleba jer se drugačije ne uklapa u celinu. Dakle, tost hleb i jedan “list” kačkavalja i to je to. Svaki dan, noć, veče…sve jedno. Tost je uvek u trendu.

Možda vam se dopadne

grčki

Gazirani napitak

E tu ima više vrsta…Da krenemo od crnog, tačnije koka kole ili pepsija. U raznim ambalažama počev od flaše od 2 l do limenke 0,33l. Ako je na sniženju neki drugi crni napitak tj. verzija prethodno pomenuta dva (Vikos kola, Lux kola, Green kola…) zauzeće celu policu u frižideru. Pored crnih mesto zauzimaju i napici drugih boja, a i bezbojni, pa ćete tako naći i fantu (vrsta koja je bila na sniženju), sodu, 7 up, Sprite i druga šumeća slatka pića.

Voda

Da, verovatno ste čuli da se voda sa česme ne pije jer je otrovna. Lažu dušmani, nije…Mi je pijemo i nije nam ništa. Još uvek 🙂 Šalimo se malo. Zašto nalivati sa česme ako može da se kupi (i bace pare džabe) na flaširanu vodu koja ponosno stoji u vratima frižidera razbijajući čudesan kolorit raznih flaša i napitaka. Dakle voda između Fante i Koka kole je idealno mesto.

UZO JE ZA GRKE MNOGO VIŠE OD PIĆA

Mleko

Ovaj beli napitak mora u kafu ili da se umaču “friganjes”, čuvene prepečene kriške hleba koje stoje u već pomenutom magacinu. Naravno u većim količinama. Da li ćete isprobavati čvrstinu vaše zubne gleđi grickajući ih pa zaliti mlekom ili ćete ih jednostavno umakati u isto, sve jedno je. Najčešće je mleko u konzervama koje se razblažuje sa vodom, ali može se naći i dugotrajno u tetrapaku.

grčki

Vitam

U grčkom frižideru teško da čete naći bilo koji drugi margarin…Vitam je jedan jedini, najbolji, najukusniji…žuti puterasti namaz koji će upotpuniti ukus “friganjes” kriški. Ne na tost hleb, nikako…da ne bi ste dobili najčudniji pogled u svom životu. Možete ga “združiti” sa medom, ali opet uz neizbežne “friganjes”.

Pa da rezimiramo…Ako dodate slaninu u tost niste u fazonu. Bilo koji drugi dodatak će izazvati blagi šok na licu vašeg grčkog prijatelja, saradnika, rođaka, kuma ili supružnika. Ako ste navikli na obilan doručak, frižider u zemlji masline mora pretrpeti promene iz korena. “Magacin” iliti špajz ima više izbora, ali o njemu neki drugi put. Dok popunimo frižider 🙂

You may also like

Ostavi komentar

10 − eight =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići