GRČKI JEZIK JE TEŽAK – MI KAŽEMO…

by Grčki kutak
0 Komentar

grčki

Piše: Aleksandra Blažević

Grčki jezik. Gotovo da ne postoji ljubitelj Grčke, koji nije poželeo da razume šta to njegovi domaćini tokom letovanja govore među sobom.

Činjenica je da se, u brojnim situacijama sve zadrži na onome „Καλημέρα… Γειά σας… Ευχαριστώ… Παρακαλώ… Πόσο κάνει…“ iliti Dobar dan… Zdravo… Hvala… Molim… Koliko košta’Takođe, ne treba zaboraviti ni to da u brojnim letovalištima postoje i oni Grci, koji se svojski trude da se sporazumeju sa turistima iz naše zemlje, pa uče naš jezik kako znaju i umeju. Značajno olakšava i podatak da su mnogi od njih oželjeni Srpkinjama, te su silom prilika naučili srpski, a ima i onih koji su studirali u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ako na nekoga od njih naiđete, mnogo će vam biti lakše da naučite i neke druge reči, a ne samo pomenute.

MESTO GDE GRČKI JEZIK POSTAJE MELODIJA

Ipak, sve to lepo zvuči, ali… često se može čuti da je grčki jezik težak, pa da Grci brzo govore, te da je izuzetno komplikovano naučiti grčki alfavito, odnosno naučiti da pišete sve te „komplikovane“ reči. Onda vas još oni „jezikoznalci“ upozoravaju da u grčkom postoji čak 5 načina pisanja slova I, a da ne postoji neko posebno pravilo o tome kada se koje od njih beleži, osim onda kada se označava ženski rod, odnosno množina.

Najtopliji savet glasi: ne slušajte takve, već se posvetite učenju ovog divnog i izuzetno zanimljivog jezika, koji će vam omogućiti da proširite jezički fond i svog maternjeg jezika. Inače, mnogi od vas već znaju brojne reči, koje slično zvuče i u grčkom, a možda toga nisu ni svesni. Ako nam ne verujete, ukucajte u pretraživač pojam „grecizmi“ (pozajmljenice iz grčkog jezika) i sami se uverite o koliko velikom broju reči se radi. Svakako imajte na umu da ih ima još dosta, a ustanovićete to kada naučite da čitate i govorite grčki, te ćete ih vrlo lako prepoznati.

Grčki jezik kurs

Dakle, ako želite da naučite grčki jezik, kurs je najbolja opcija. Međutim, postavlja se pitanje koji od mnogih odabrati.

Naravno da će se opet javiti oni, koji su „upućeni“ u sve što je vezano za učenje grčkog jezika, te će vam savetovati da upišete tu i tu školu. Naša je preoruka da izaberete najpre onu školu jezika, koja vam je najbliža i koja vam se na prvi pogled dopadne. Većina njih radi po, manje – više istom programu, jer se podrazumeva da mora biti postavljena osnova, da bi znanje ma kog, pa i grčkog jezika kasnije bilo nadograđivano. Zato ne bi trebalo mnogo vremena da gubite na traženje najbolje škole, jer većina osoba koja odluči da studira  baš ovaj jezik, to čini iz ljubavi prema Zemlji masline i njenoj bogatoj istoriji, pa će isto tako da se trudi i da prenese stečeno znanje.

Uz to, grčki jezik za početnike podrazumeva sticanje osnovnih znanja, tako da imate vremena da procenite sami da li vam princip rada uopšte odgovara ili ćete, ipak tražiti neku drugu školu jezika.Svakako se možete odlučiti i za drugu opciju… Časovi grčkog jezika, koje mahom drže studenti, ali i ostali koji smatraju da imaju dovoljno znanja, te da ga mogu preneti drugima, su dobra varijanta za ljude sa manjkom slobodnog vremena. Primarno zato što se sa predavačem možete dogovoriti da dolazi i kod vas kući, tako da nećete morati da vi idete do škole.

DA LI JE GRČKA DOBRA DESTINACIJA ZA ŽIVOT

Uvek je otvorena varijanta i za učenje grčkog online, za sve one kojima takav princip rada najviše odgovara.

Podrazumeva se da sve ima i svoje prednosti i mane, ali o tome ćemo drugi put…

Da li je grčki jezik težak?

Za kraj ćemo pokušati da odgovorimo na ovo pitanje, bez ikakve filozofije, već jednostavno iz našeg iskustva… A pre nego što to učinimo, moramo da napomenemo da kada je u pitanju grčki jezik, učenje traje doveka… to se ne odnosi isključivo na strance koji žele da ga nauče, nego i na izvorne govornike, jer se radi o živom jeziku, koji se neprekidno menja, a uz to je i izuzetno bogat. Zato ako čujete nekoga da kaže da je „vrlo brzo naučio sve reči grčkog“ nemojte mu verovati, jer je to zaista nemoguće. No, dobro, svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje…

Dakle, ako bismo morali da pružimo odgovor na pitanje da li je grčki jezik težak, on bi glasio: Kako za koga. Bez lažne skromnosti i želje da se hvalimo, moramo reći da se grčki jezik mora učiti temeljno, ali da je od izuzetnog značaja za njegovo relativno brzo savladavanje kontakt sa jezikom. Takođe je posebno važno poznavati gramatiku svog jezika, jer jedino tako može da se uči bilo koji strani jezik.Verovatno ste pomislili da je nama lako da govorimo grčki, jer u toj zemlji živimo i htele to ili ne, taj jezik slušamo svakodnevno. A vama je, tobože teško jer živite u Srbiji… Sve to naravno je istina, ali samo donekle, jer ako imate volje, sigurno ćete pronaći i način da budete u kontaktu sa jezikom, čak i ako ne živite u toj zemlji. Slušajte grčki, a ne srpski radio svakodnevno… gledajte spotove…  komunicirajte sa Grcima preko društvenih mreža… kupite neki osnovni priručnik za učenje grčkog jezika… naučite sva slova grčkog alfavita i obavezno vežbajte pisanje… upišite kurs grčkog jezika…

Mi smo vam dali ideje, a na vama je da ih pretvorite u delo, te da se već tokom sledećeg leta sporazumevate sa svojim domaćinima na njihovom maternjem jeziku.

You may also like

Ostavi komentar

13 − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići