GRČKO DRŽAVLJANSTVO – KAKO DOĆI DO FAMOZNOG PAPIRA

by Ivana
2 Komentari

Na veliku sreću, zakon dožvoljava da mi koji živimo u Grčkoj možemo da imamo grčko državljanstvo i srpsko državljanstvo. Naša zemlja kao i Grčka dozvoljavaju dvojno državljanstvo, tako da ničega ne morate da se odreknete da biste dobili ono drugo.

Ali, dobijanje grčkog državljanstva nije lako kao što izgleda.

Postoji procedura.

A procedura se razlikuje od slučaja do slučaja. I traje godinama.

Iskreno, nikada mi nije palo na pamet sa čime se sve susreću stranci kada žele da dobiju državljanstvo naše zemlje. Valjda kada imaš državljanstvo, takve stvari te ne interesuju. Do trenutka kada sam treba da se uputiš u tajne dolaska do famoznog papira.

Grčko državljanstvo – procedura

Grčko državljanstvo može da se dobije po nekoliko osnova i po tome se razlikuje procedura, papiri koji se podnose, vreme čekanja.

U mom slučaju, kategorija kojoj pripadam je brak sa grčkim državljaninom (grčko državljanstvo brakom). Dakle, 3 godine života u bračnoj zajednici ukoliko imamo dete ili 5 godina ukoliko nemamo (zakon se stalno menja), 10-ak papira, dolazak u opštinu sa svedokom i nekakav intervju na kraju procedure je bilo ono što je važilo 2018. godine, kada sam odlučila da krenem u proceduru. Imala sam mogućnost da uzmem advokata, ali su mi savetovali da to ne radim, jer sve papire svakako moram da skupim sama. Predaja papira je jedino gde advokat može da pomogne, ali kako predaja za grčko državljanstvo ne privlači ni približno veliki broj ljudi kao ona za obnavljanje boravišne dozvole. I tako, reših da u proceduru krenem sama.

Osim papirologije, postoji i naknada za grčko državljanstvo. Nekada je ona iznosila 1400 eura, te 2018. smanjena je na 550 eura.

Sećam se tačno dana kada je trebalo da predam papire. Spremila sam se za gužvu, krenula u 7h od kuće sa svim traženim papirima plus fasciklom sa svim mogućim dokumentima koja imam od kad sam se preselila u Grčku. Uzela sam, iskusno, i slobodan dan, za ne daj bože. Proceduru za grčko državljanstvo, odnosno prvi stadijum, predaju papira, sam završila za nepunih 10 minuta. Ljubazna sekretarica je uzela papire, stavila u fasciklu, dala mi jedan broj i rekla da – čekam.

Tri godine mi se niko nije obratio.

Grčko državljanstvo – test znanja

Niko me nije kontaktirao ni u trenutku kada je, po novom zakonu iz 2021. godine, došlo do promene procedure, po kojoj je za dobijanje grčkog državljansta trebalo da polažem ispit. Polaganje ispita za dobijanje grčkog državljanstva do tada nije postojalo i bilo je novina u sistemu dobijanja grčkog državljansta. Ispit sam morala da polažem kako bih dobila papir bez koga procedura za dobijanje državljanstva nije mogla da se nastavi.

Na sreću, o famoznom isputu saznajem iz medija. Zovem telefonom nadležnu instituciju, naoružam se svim mogućim brojevima registracije, predaje papira, protokola ali ništa nije bilo potrebno: na pitanja, kažu, odgovaraju samo svakog prvog ponedeljka u mesecu. Udahnem duboko i sačekam i taj ponedeljak. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja (telefon zvoni ali se niko ne javlja), gospodin sa druge stvare žice šturo odgovara: „Da, test mora“. Obećavam, napisaću uskoro i jedan tekst o tom famoznom testu koji se održava 2 puta godišnje i ima, boga mi, da se uči.

ŽIVOT U GRČKOJ-ŠTA SMO NAUČILE OD GRKINJA

„Ok, super, kakav sam baksuz“, pomislila sam, „sad još moram i da učim pod stare dane“. Istorija, geografija, kultura, politika, pisanje eseja, test slušanja, razgovor na grčkom i još nekoliko dodatnih stvari. Samo mi je još to trebalo u životu.

Ali, nema veze. Kad sam ušla u kolo, nema izlaska. Igranje za grčko državljanstvo se nastavlja.

I opet pismo, i opet papiri

Uredno svake godine u novembru dobijam pismo da ponovo u cilju dobijanja grčkog državljanstva podnesem oko 10 papira. Da sam još udata, da dete ide u predškolsko, da radim, da plaćam porez, zdravstveno, da učestvujem u društvenom životu i još nekoliko nebuloza. I onda šaljem pismo s papirima, i nemam pojma da li je to što traže, da li im treba još nešto, dokle je stigla procedura.

Na sve to još i test. Ok, što se mora, nije teško. Test sam položila 2022. godine. Od 100% imala sam 92% – razvalila! S ponosom štampam papir i kažem sebi: „To je to“. Niko se mesec dana ne javlja, da me uputi koji su dalji koraci. Ponovo zovem gospodina u nadležnoj instituciji. Neljubazna službenica mi kaže da papir moram da pošaljem poštom. „Ali, ištampala sam ga iz vašeg sistema, sigurno isto možete da uradite i vi“? Odgovor je, pogađate, bio ne.

I tada se zainatim da ću svakog prvog ponedeljka u mesecu da zovem famoznog gospodina. Ima da budem ono što nisam – dosadna. Neće moći da me otkači. Prvi put kada sam pozvala da se raspitam dokle se stiglo s papirima za grčko državljanstvo jer sam, sa svoje strane, uradila SVE što su tražili, rekao je da „ne zna kada će biti gotovo jer sada radi na slučajevima onih koji su predali 2014. godine“.

DRUŽITE LI SE S NAŠIMA VI SRBI U GRČKOJ?

Onda je muž uzeo stvar u svoje ruke i počeo da na „grčki način“ posećuje ustanovu. Grci ipak znaju kako se to radi, i za to im skidam kapu.

Zakletva – poslednji stadijum u procesu dobijanja grčkog državljanstva

Nakon godinu dana, dobila sam (pogađate) pismo! Da se javim i položim zakletvu. Značajna informacija jer znate da se procedura dobijanja grčkog državljanstva privodi kraju! Već sam se u međuvremenu raspitala šta se tada radi, tako da sam unapred znala šta me čeka.

Dakle, zakletva je onaj dan kada vas proglase grčkim državljaninom. Odlazi se u zgradu odeljenja pri ministrastvu zaduženog za opštinu kojoj pripadate, svi detalji, uključujući vreme i mesto, naznačeni su u pismu koje sam dobila. Na sam dan polaganja, s papirom u ruci, čekate u hodniku dok vas ne prozovu. Svi su svečano obućeni, dozvoljeno je i da sa vama pođe ko želi da prisustvuje događaju (najčešće uža porodica). Dok je muž parkirao kola, sve se završilo! Nakon prozivanja (u mojoj grupi nas je bilo 5-oro i ušli smo u prostoriju tačno na vreme) zaposleni podele fascikle sa svim papirima koje smo do tada predali u svrhu dobijanja grčkog državljanstva (moja je iz nekog razloga bila najdeblja), a zatim nas poziva da ustanemo i za njom ponovimo rečenicu zakletve. Sve ukupno ni 5 minuta!

I, taman kada sam pomislila, to je to, gotovo je, zaposlena je pred sam izlazak napomenula da moramo da sačekamo da nam stigne jedan papir, s kojim ćemo moći da budemo upisani u knjige državljana. Pogađate, papir je naravno poslat poštom i stigao nakon mesec dana!

Posle 3 godine,8 meseci i 27 dana, stizanje tog poslednjeg papira označilo je kraj procesa dobijanja grčkog državljanstva. Konačno!

Ali otvorilo je novi proces – grčko državljanstvo donosi i promenu svih podataka i vađenje novih papira.

O tome nekom drugom prilikom. Ono što je sigurno je da u narednim mesecima sigurno neće biti dosadno.

Tete i čike na grčim šalterima, pripremite se, dolaziiiiim!

You may also like

2 Komentari

Svetlana 19/08/2023 - 18:53

Pozdrav,

izuzetno zanimljivo i poučno štivo, hvala na informacijama.
U Grčkoj sam od 8.marta ove (2023.) godine.
Firma za koju radim se potrudila da dobijem sve potrebne papire.
Zabrinjavajuće je jedino da čekam već 5 meseci račun za struju, jer firma kojoj sam prijavila električno brojilo, ugovor o zakupljenom stanu nema pojma ko sam ja i gde da mi pošalju račun.
Takođe, razmišljam o tome da kupim neku nekretninu i započnem rad nezavisno od firme, ali čekam da me knjigovođa pozove i da krenem i u tu proceduru.
Dakle, potrebno je doooooosta strpljenja.
Ako li postoji neki blog/ tekst/ komentar/ link i na tu temu, bila bih vrlo zahvalna.
Lana

Odgovor
Ivana 20/09/2023 - 11:49

Pozdrav Svetlana, da, procedura traje. Najbolje je da vam knjigovodja prvo sve objasni, zakoni se brzo menjaju, oni su u toku i mogu da vam daju opcije. Nakon toga je najbolje da odete do neke agencije za nekretnine i raspitate se kako kao neko ko nije drzavljanin Grcke (tako smo bar mi razumele, da niste drzavljanin) mozete da kupite stan i kakva je procedura. Sto se rada nezavisno od firme tice, ako su vam oni pomogli oko papira i na osnovu rada kod njih dobijate dozvolu boravka, raspitajte se dobro na koji nacin mozete da ostanete u Grckoj bez njihove podrske. Ako imate drzavljanstvo Grcke ili EU onda je to druga prica.

Odgovor

Ostavi komentar

6 + six =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići