KAKO GRCI DELE GURMANE?

by Tijana
0 Komentar

testenina

Grci ne bi bili Grci da nisu u mnogim stvarima jedinstveni. Znamo svi da su veliki gurmani i obožavaoci kasnih večera. Vole bogatu trpezu i obavezno obrok “zaslade” s više začina. Međutim, sigurno vam ni na kraj pameti nije palo da imaju odredjene reči za ljude koji vole odredjenu hranu.

I dok se većina nas deli po ukusu na one koji više vole meso ili povrće, morske plodove ili roštilj, slatko ili slano, u najjužnijoj balkanskoj zemlji ima još jedna podela – na one koji više vole hleb ili makarone. I ne samo da postoji ovakva podela, već ovi “fanovi” imaju i svoje nazive.

Grci, narod koji voli da se dere

Naime, osoba koja više voli hleb je psomas, a ona koja više voli makarone je makaronas. Sasvim je normalno da vam neko tokom obroka kaže: Ime psomas/makaronas ( Ja sam psomas/makaronas). Tako da se nemojte začuditi ako vas braća Grci upitaju šta ste vi od gore navedenog.

Iako vam se ova podela čini čudnim, kada živite ovde ona vam tako ne deluje. Naime, grci slabo jedu kuvano, a skoro svako kuvano jelo se zove supa. Uglavnom jedu makarone ili meso na razne načine, a tu se uvek nađe i hlab. Postoji više vrsta hleba (mnogo više nego kod nas) i skoro svaki je preukusan.

Na kom prstenu Halkidija je Skiatos?

Zanimljivo je da Grci skoro nikada neće eksperimentisati sa vrstom makarona, već je svaka vrsta određena za samo neke specijalitete. Ako slučajno prekršite ovo pravilo, nemojte se začuditi ako vas brat ili sestra pravoslavac čudno pogledaju i “ljubazno” odbiju vaše jelo. Ovo se ne odnosi samo na makarone različitog ukusa, već samo oblika, kao što su npr. penes i špagete.

 

 

You may also like

Ostavi komentar

eighteen − fourteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići