KAKO RAZUMETI GRKE – VODIČ KROZ SVAKODNEVNE GRČKE IZRAZE 18+

by Sanja
6 Komentari

kako

Kako razumeti Grke? Paaaaa….Većina će reći da je potrebno naučiti jezik i onda je sve lakše. Međutim, kao i kod nas, nije uvek jednostavno razumeti šta je pesnik hteo da kaže. Kao što će se svaki stranac kod nas začuditi zašto nas boli uvo (da ne spominjemo neku drugu stvar), a on je pitao da li vas je briga kako se recimo on oseća tu, tako i Grci imaju svoje “boli me uvo”.Odmah da napomenemo da tekst nije za one sa osetljivim ušima, a i za one koji kažu da “ne koriste” ovakve izraze nikada (misimo da ne postoje, ali ‘ajde da se pravimo da postoje). Dakle, nije za previše fine i ljude na note.

GRČKE UZREČICE I PSOVKE

Grci su poznati kao narod kod kojih je seksualnost jako bitna, pa tako je provlače i uvlače u sve što mogu. Tako se obrela i u svakodnevnom govoru (kao uostalom i kod nas), pa da ne bi ste tražili po rečniku određeni izraz (jer ga nećete naći sigurno), rešili smo da vas “prosvetlimo” i objasnimo neke svakodnevne grčke izraze, malo manje kulturne, ali nikako manje zastupljene.

Gužva je…

Pošli ste sa Grkom ili Grkinjom recimo u večenji izlazak. I dok ste tako veseli usput ćaskali o tome kako ćete se lepo provesti u prepunom baru, diskoteci, taverni, vašem grčkom društvu je zazvonio telefon, a sa druge strane žice ga prijatelj obaveštava da u pomenutom baru “ginete tis putanas“.

I dok vi prebirate po glavi i sklapate na srpskom ono što ste čuli pokušavajući da svoje znanje jezika primenite na ono što ste upravo čuli, posle par pokušaja shvatate da ne možete da izađete na kraj. Elem, ovaj izraz ćete čuti uvek kada je ili gužva ili neka frka. Nema Helena koji je ne izgovara, ma koliko bio fin. A prevod? Paaaa…I da prevedemo nema smisla, ali ajde…”dešava se k..va”. Kakve veze ova dama koja se bavi najstarijim zanatom ima sa gužvom nismo još uspele da saznamo.

Briga me…

Većina nas će reći “boli me uvo”, neki hrabriji će upotrebiti i razne varijacije reči koje koristimo za muški polni organ, ali Grci….E oni će reći “Hestika“. Iako se ovaj izraz koristi i kada se baš uplaše nečega, više je zastupljen u kontekstu “baš me briga”. Tako da kada čujete ovo znajte da brat pravoslavac nije obavljao veliku nuždu već ga baš briga za ono što pričate ili radite.

GRCI – NAROD KOJI VOLI DA SE DERE

Smaraš…

Mlađa populacija odavno zna ovaj izraz, mada i mi matori uz njih ne zaostajemo. Ako Grke neko gnjavi, smara, uznemirava ili je jednostavno dosadan, upotrebiće “mu eprikse ta arhidia”. Da budemo fine, rećićemo da je kokošiji proizvod, dakle jaje, stegnuto….Ako nas razumete. 🙂

Ostavi nas na miru…

Ako vidite ljutog Grka nemojte ga dirati. Nećete dobiti batine, ali možete biti počašćeni frazom “de mas gamas?“. Elem, ono što bi kod nas rekli odj…i, kod Grka je u povratnom smeru.


Naopačke…

Brat pravoslavac kada napravi haos recimo u kući, ispretura sve jednom rečju, kazaće “to kaname burdelo“. Dakle, napravili su bordel, ili ti javnu kuću. Niđe veze, ali i kod nas ima mnogo nelogičnih izraza tako da nismo iznenađeni.

Dođavola…

Kada su mnogo nervozni i kada naprave sra..e, nećete čuti fini izraz u zemlji masline. Na sve strane odzvanja “gamo ti putana mu“. Odjenom svaki Grk, pa i Grkinja, imaju svoju ličnu damu koja se bavi najstarijim zanatom sa kojom u tom trenutku vode ljubav…

KALA STEFANA – JOŠ JEDAN GRČKI ČUDAN IZRAZ

Ovo su samo neki od svakodnevnih grčkih psovki. Možda ih i ne možemo nazvati psovke, ali žargonske uzrečice. Sve u svemu neizbežne su u svakodnevnom grčkom jeziku. Naravno, ne onom književnom. 🙂 Uskoro dopunjavamo ovaj spisak, a do tada se setite gde ste i kada čuli ove gore pomenute. 🙂 A jeste, garant!


You may also like

6 Komentari

Nenad 13/03/2019 - 13:01

Malaka:)

Odgovor
Milana Rogan-Mitrovic 28/10/2018 - 08:22

Način na koji je napisano je genijalan, bravo!

Odgovor
Sladjana 23/10/2018 - 00:34

Tema koju ste obradili je veoma interesantna a Vas manir pisanja mi je ulepsao vece….Pozdrav i samo tako nastavite ☺

Odgovor
Aleksandra 24/06/2018 - 09:23

👏👏👏👄👄👄👄

Odgovor
Nikos 12/03/2018 - 16:38

ginete tis putanas to kangelo….To vam dođe da su svi navrli da vide …

Odgovor
Sanja 12/03/2018 - 20:14

Hahahaha…..To u sledećem tekstu. Biće nastavka sigurno….Svakako hvala na dopuni!

Odgovor

Ostavi komentar

three × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići