KALAMATA – ŠTA POSETITI U GRADU NA JUGU PELOPONEZA?

by Sanja
0 Komentar

Kalamata, drugi po veličini grad na Peloponezu posle Patre, nalazi se između mora i planina, u podnožju veličanstvenog i impresivnog planinskog venca Tajgetos. Savršena destinacija za one koji žele da istraže region Mesinije, na Peloponezu. Sigurno ste upoznati sa Kalamata maslinama, koje potiču sa ovih prostora, ali u gradu ima mnogo više od maslina.

Stari grad

https://www.instagram.com/p/CFHl5OiJZxK/?utm_source=ig_web_copy_link

Baš kao i mnogi drugi gradovi u Grčkoj, Kalamata se može pohvaliti zadivljujućom istorijskom četvrti, u kojoj ćete voleti da lutate uskim uličicama. Smešten u severnom delu grada, odmah ispod zamka, Stari grad Kalamata je dom nekoliko crkava koje bi trebalo da vidite, uključujući vizantijsku crkvu Svetih Apostola i katedralu Ipapantis, nekoliko muzeja i obilje malih prodavnica koje prodaju lokalne proizvode i originalne suvenire.

Arheološki muzej Mesinije

https://www.instagram.com/p/Bxu6iK7if0t/?utm_source=ig_web_copy_link

Smešten u istorijskom srcu Kalamate, gde se nekada nalazila stara pijaca, Arheološki muzej Mesinije je dom široke kolekcije arheoloških otkrića koja datiraju iz praistorijskih vremena. Podeljena je na četiri geografske oblasti, koje predstavljaju četiri provincije Mesinije.

Kalamata zamak

Smešten na severnoj periferiji primorskog grada, dvorac se nalazi na samo nekoliko koraka od starog istorijskog centra Kalamate.

https://www.instagram.com/p/CJEGzbaJHM1/?utm_source=ig_web_copy_link

Nalazi se na vrhu brda koje otkriva prelep panoramski pogled na grad i more. Ugnežđena pod senkom drveća, nalazi se mala i prelepa stara kamena crkva.

Možda vam se dopadne

Posetite Polimnio vodopad

Mnogi opisuju vodopad Polimnio kao jedan od najlepših u Grčkoj i nesumnjivo najimpresivniji na Peloponezu. Ovo divno mesto nalazi se u živopisnom i šumovitom kanjonu, oko 25 kilometara zapadno od Kalamate. Vodopadi čine nekoliko malih tirkiznih jezera sa vodom koja podsećaju na prirodne bazene.

Muzej tradicionalnih grčkih kostima Viktorija Karelija

Muzej tradicionalnih grčkih kostima “Viktorija Karelija” je najvažnije mesto za posetu ako želite da se informišete o  kulturi lokalnog stanovništva. Često opisivan kao jedan od najboljih muzeja na Peloponezu, nudi bliži pogled na grčko nasleđe i tradiciju.

Muzej “Viktorija Karelija” ponosan je na svoju ogromnu kolekciju tradicionalne folklorne odeće I ukrasa. Ovo divno mesto naći ćete u starom istorijskom centru, u ulici Stadiou 64.

Paraglajding

Kalamata privlači mnoge ljubitelje paraglajdinga, naročito tokom letnjih meseci. Možemo slobodno reći da je Kalamata jedna od paraglajding prestonica u Grčkoj. Ono što privlači mnoge ljubitelje ekstremnih sportova je nesumnjivo živopisna lokacija grada.

Železnički park

Ukoliko tražite priliku da provedete mirno i opuštajuće popodne, trebalo bi da posetite Opštinski železnički park Kalamata.

Ovde, na samo minut hoda pešice od obale, okruženi zelenom travom, drvećem i cvećem, moći ćete da uživate u svežem vazduhu, dok ćete šetati između autentičnih vozova iz različitih vremenskih perioda.

Noćni život

Postoji mnogo restorana, barova i klubova koji ostaju otvoreni do zore ali samo tokom letnje sezone. Bez obzira kakav je vaš ukus za muziku, definitivno ćete pronaći mesto koje ispunjava vaše potrebe.

Tradicionalna grčka muzika, rok muzika iz različitih vremenskih perioda, pop i drugi žanrovi zabavljaju posetioce do jutra.

Navarino

Zaliv Navarino je divno mesto, koje se nalazi na jugozapadnoj obali Peloponeza. Potrebno je oko sat vremena vožnje da bi se tamo došlo, ali iskustvo je zaista vredno toga. Navarino nudi prilično širok izbor mogućnosti za provod na otvorenom.

kalamata

Kako se radi o prirodnoj luci, glavno je mesto za vožnju morskim kajakom. U severnom delu zaliva pronaći ćete zaista fantastične plaže koje su odlične za sunčanje i kupanje. Jedna od najboljih se zove Pahja Glosa Smešten ispod priobalnih litica, nudi beli pesak i azurne vode. S obzirom na to da je voda u zalivu veoma čista, mesto takođe privlači ljubitelje ronjenja.

Posetite čuvenu Voidokilia plažu

Smeštena na zapadnoj obali Peloponeskog poluostrva, Voidokilia je jedna od najboljih i najpopularnijih plaža u Grčkoj. Nudi dobro očuvano prirodno okruženje u kombinaciji sa veoma laganim finim peskom i kristalno čistim tirkiznim vodama.

Zapravo, ono što je sačuvalo Voidokiliju od masovnog turizma je upravo njena izolovana i udaljena lokacija u retko naseljenoj oblasti. Plaža je oko sat vremena vožnje zapadno od Kalamate, ali putovanje je definitivno vredno toga.

You may also like

Ostavi komentar

three × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići