kalo podarakiKalo podariko ili u prevodu Srećna noga je još jedan neizbežan grčki običaj tokom novogodišnje noći. Veoma je sličan našem božićnom položajniku. Pročitajte u daljem tekstu o čemu je reč.

Kartanje za doček Nove godine

Pored toga što igraju karte za doček i razbiijaju nar, Grci praktikuju i običaj kalo podariko. Naime, kod Grka je veoma bitno ko će prvi kročiti u njihov dom posle dočeka Nove godine. Zašto? Zato što će ta osoba odrediti sreću vašem domaćinstvu.Veruje se da kalo podariko treba da bude osoba čistog srca i puno ljubavi ne bi li vam u tekućoj godini sve išlo kao saliveno. Baš zbog toga domaćini često odrede da to bude dete iz komšiluka ili uže/šire familije, jer su njihove duše nevine i čiste.

Nar – voće bez kojeg Nova godina ne može da prođe

Veoma je bitno da kalo podariko (mislimo na osobu koja će vam učiniti tu čast da kroči u vaš dom) uđe desnom nogom, a ne levom baksuznom. Nekada je kalo podariko i uski član domaćinstva, pa će u tom slučaju isti razbiti i nar.Ovaj stari grčki običaj se ne praktikuje samo za domaćinstva, već i za poslovne prostore. Tako da će trgovci prvog radnog dana u novoj godini sa nestrpljenjem čkati  koji će im biti prvi kupac i naravno pri ulasku će ga odmah “upozoriti” da je on/ona njihov kalo podariko.

Grci po tradiciji ne kite jelku, već…

Treba da znate da su Grci veoma tradicionalni i da, ako im slučajano kalo podariko bude osoba za koju smatraju da je tužna ili nesrećna, su uvereni da će im sve u tekućoj godini iči loše. Isto važi i ako nemaju baš neku sreću na poslovnom putu u novoj godini – to je tako jer je taj i taj prvi kročio u njihov lokal.

Pogledajte dole video klip grčkih Amerikanaca i vidite kako se praktikuje ovak običaj na delu.

 

Fotografija: Pixabay/stevepb