KALO PODARIKO – JOŠ JEDAN NOVOGODIŠNJI OBIČAJ

by Tijana
0 Komentar

kalo podarakiKalo podariko ili u prevodu Srećna noga je još jedan neizbežan grčki običaj tokom novogodišnje noći. Veoma je sličan našem božićnom položajniku. Pročitajte u daljem tekstu o čemu je reč.

Kartanje za doček Nove godine

Pored toga što igraju karte za doček i razbiijaju nar, Grci praktikuju i običaj kalo podariko. Naime, kod Grka je veoma bitno ko će prvi kročiti u njihov dom posle dočeka Nove godine. Zašto? Zato što će ta osoba odrediti sreću vašem domaćinstvu.Veruje se da kalo podariko treba da bude osoba čistog srca i puno ljubavi ne bi li vam u tekućoj godini sve išlo kao saliveno. Baš zbog toga domaćini često odrede da to bude dete iz komšiluka ili uže/šire familije, jer su njihove duše nevine i čiste.

Nar – voće bez kojeg Nova godina ne može da prođe

Veoma je bitno da kalo podariko (mislimo na osobu koja će vam učiniti tu čast da kroči u vaš dom) uđe desnom nogom, a ne levom baksuznom. Nekada je kalo podariko i uski član domaćinstva, pa će u tom slučaju isti razbiti i nar.Ovaj stari grčki običaj se ne praktikuje samo za domaćinstva, već i za poslovne prostore. Tako da će trgovci prvog radnog dana u novoj godini sa nestrpljenjem čkati  koji će im biti prvi kupac i naravno pri ulasku će ga odmah “upozoriti” da je on/ona njihov kalo podariko.

Grci po tradiciji ne kite jelku, već…

Treba da znate da su Grci veoma tradicionalni i da, ako im slučajano kalo podariko bude osoba za koju smatraju da je tužna ili nesrećna, su uvereni da će im sve u tekućoj godini iči loše. Isto važi i ako nemaju baš neku sreću na poslovnom putu u novoj godini – to je tako jer je taj i taj prvi kročio u njihov lokal.

Pogledajte dole video klip grčkih Amerikanaca i vidite kako se praktikuje ovak običaj na delu.

 

Fotografija: Pixabay/stevepb

You may also like

Ostavi komentar

3 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići