KAVALA GRČKA – MALI MONTE KARLO

by Grčki kutak
0 Komentar

kavala

Piše: Aleksandra Blažević

Drugi grad po veličini u severnom delu Grčke je Kavala, koja je ujedno i glavni grad istoimene prefekture u oblasti  Makedonija.Kako pokazuju istorijski podaci, grad je osnovan još tokom VI veka pre naše ere i to od strane stanovnika ostrva Tasos, koje je smešteno praktično nasuprot Kavale. Zanimljivo je reći da je prvobitan naziv bio Neapolis, što se slobodno prevodi kao Novi grad. Postoje tvrdnje da je upravo taj grad bio poznat kao Daton, u kome su se nalazili brojni rudnici zlata. Zahvaljujući činjenici da je tadašnji Neapolis posedovao i luku, korišćen je kao glavna saobraćajna veza stanovnika obližnjeg grada Filipi, koji je zvanično bio prestonica Makedonije.

Od VIII veka pre nove ere grad menja naziv u Hristupolis, a od 1500. godine pre Hrista je nazivan Kavala, što ostaje i do današnjih dana.

kavala

Kavala Grčka

Pored toga što je glavni grad istoimene prefekture, Kavala je ujedno i administrativni, obrazovni i kulturni centar celog okruga, ali je i mesto koje često posećuju turisti, makar kada odlaze na letovanje u neko od brojnih mesta na obližnjem Tasosu. Mada se mora priznati da ovaj izuzetno zanimljiv grad svakako treba obići i posvetiti mu dovoljno pažnje, jer je sasvim sigurno zaslužuje.Mali Monte Karlo, kako se četo Kavala Grčka naziva, ima mnogo da ponudi svojim posetiocima. Pored brojnih prodavnica, u kojima se prodaje najmodernija roba različite vrste, u njoj se mogu pronaći i suvenirnice, ali i supermarket, pekare i mesare, te apoteke,  prodavnice začina i ostalih potrepština.

kavala

Od glavnog grada grčke Makedonije je udaljena nešto više od 160 kilometara, dok je od Atine deli oko 680 kilometara. Pored redovnih linija za ostrvo Tasos, iz luke u Kavali polaze i trajekti za ostrva Samos, Lezbos i Hios.

Planina Pangej, kao i brda Lekani nadvisuju grad, a sam centar se nalazi na poluostrvu Panagija. Obavezno treba posetiti i tvrđavu, koja datira iz perioda kada je Kavala bila pod upravom Vizantije.Izuzetno je zanimljiv podatak da je Kavala od strane stanovnika slovenskog porekla, koji su naseljavali njenu okolinu u određenom periodu, bila nazivana Morunac, a pretpostavka je da je naziv izveden od imenice more.

kavala

Budući da je čak pet vekova bila pod upravom Osmanlijskog carstva, Kavala naročit procvat beleži u doba vladavine Ibrahim paše, koji je bio poreklom Grk, te je u to doba bio izgrađen i čuveni  akvadukt, koji je i danas jedan od gradskih simbola, a sam grad je u to doba počeo da se širi.

Takođe je interesantan podatak da je upravo Kavala Grčka prvi evropski grad, čiji su stanovnici prihvatili hrišćanstvo. A postoji verovanje da se to desilo kada je apostol Petar, na putu prema obližnjem gradu Filipi, u kome je zvanično prva hrišćanska zajednica i osnovana.

Iako u gradu postoji mnogo atrakcija, svakako je preporuka da posetite tvrđavu, sa koje se pruža gotovo nverovatan pogled na ceo grad i njegovu bližu okolinu. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje, a 5 evra je iznosila cena karte prethodne godine.

kavala

Kavala plaže

Mada se turisti radije odlučuju za posetu obližnjem ostrvu Tasos, činjenica je da kada je u pitanju Kavala, plaže predstavljaju još jednu od njenih lepota. Pored kristalno čiste vode, u prilog tome ide i činjenica da je veliki broj plaža koje teritorijalno pripadaju ovom gradu nosilac “Plave zastave” Evropske Unije.Pored plaže Kalamica, u neposrednoj blizini grada su i brojne druge, naročito lepo uređene plaže, poput recimo Batis, Sarakina i Palio, ali i mnoge druge.

kavala

Jednostavno rečeno, za koju god god da se odlučite, znajte da su gotovo sve plaže u Kavali i njenoj okolini lepo uređene, te se na njima nalaze i delovi sa ležaljkama i suncobranima, ali i oni na kojima se možete opustiti bez potrebe da plaćate piće.

Do brojnih plaža se može stići i gradskim autobuskim linijama, a ulaz na njih je mahom besplatan. Svakako se korišćenje suncobrana i ležalji naplaćuje prema istom principu kao i u celoj zemlji, te je neophodno naručiti obično dva pića da biste ih mogli koristiti.

kavala

Kavala apartmani

Rekli smo već da turisti iz naše zemlje uglavnom biraju za letovanje ostrvo Tasos, ali ima i onih koji se odlučuju da se smeste upravo u ovom gradu, pa da istražuju njegovu okolinu.

Ono što je važno naglasiti svima koje interesuje Kavala Grčka, smeštaj je vrlo bogat, te ne manjka ni apartmana, a ni hotela. Zahvaljujući brojnim sajtovima, koji se bave upravo pronalaženjem smeštaja, ne sumnjamo da ćete pronaći ono što vam odgovara u potpunosti. Ukoliko vas interesuju povoljne cene apartmana u Kavali i u ostalim delovima Grčke, pritisnite OVDE.

kavala

Kavala hoteli

Kako se radi o glavnom gradu čitave oblasti, odnosno prefekture, a ujedno i o jednom od najvećih u celoj Makedoniji,  jasno je da su brojni i hoteli na raspolaganju posetiocima.

Svakako se radi o smeštajnim objektima različite kategorizacije, tako da svako može izabrati baš onaj hotel u Kavali koji ispunjava u potpunosti njegove zahteve, a što se tiče i kvaliteta i cene.


You may also like

Ostavi komentar

nine − seven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići