KIMOLOS – OSTRVO GDE ĆETE UŽIVATI U MIRNOM ODMORU

by Sanja
0 Komentar

Kimolos skoro da dotiče severoistočni vrh Milosa. Samo pola sata vožnje trajektom od Milosa savršeno je za dnevni izlet, ali ako zaista želite da se totalno odmorite trebalo bi da ostanete još nekoliko dana uživajući u malom starom gradu, svetlucavim zalivima i netaknutim plažama.

Do ostrva Kimolos možete stići trajektom iz luke Pirej. Postoje redovni polasci (svakodnevno tokom leta) do Kimolosa, ali putovanje traje 7-8 sati. Kimolos je trajektom povezan i sa drugim ostrvima Kiklada, kao što su Milos, Serifos, Sifnos i Kitnos. Najbliže je trajektom sa obližnjeg Milosa, vožnja trajektom traje samo 30 min. Na ostrvu ne postoji aerodrom, ali avionom možete do aerodroma na Milosu iz Atine nekoliko puta tokom nedelje. Trajanje leta je samo 45 min. Aerodrom Milos se nalazi na 5 km od luke na ostrvu. Druga opcija tokom letnje sezone je da se upustite u avanturu katamaranom iz Pireja, a putovanje traje 4 sata. U drugim sezonama trajektna veza može biti prilično loša.

Iako se nalazi pored jednog od najpopularnijih grčkih ostrva, Kimolos je uspeo da zadrži svoj mir i netaknuti šarm. Mali Kimolos je kao iz drugog sveta sa neverovatnim plažama i kristalno čistim morem.

U arhipelagu kiklada, jedno je od najslikovitijih ostrva. Sa svojom mirnom atmosferom i zadivljujućim pejzažem, savršena je destinacija za opuštajuće dane daleko od turističkih, prometnijih ostrva.

Ηorio je jedino selo i glavni grad ostrva. Zbog toga je centar aktivnosti na istom. Ηorio je živopisno naselje koje se proteže oko luke Psathi. Ovde ćete naći većinu hotela, restorana, prodavnica i turističkih sadržaja.

kimolos

Opštini Kimolos pripadaju i nenaseljena okolna ostrva Poliegos, Agios Efstathios i Agios Georgios. Kimolos je mnogo manji od svog većeg suseda Milosa i pokriva površinu od samo 36 km2. Najviša tačka je planina Paleokastro sa 364 metra. Posebna prirodna atrakcija na ostrvu Kimolos je kamen Skiada, koji je ogromna stena u obliku pečurke.

Kimolos Plaže

Posetite neke od prelepih plaža oko ostrva. Ako volite ronjenje, možete videti “skriveni grad” ispred plaže Elinika. To su ruševine drevnih helenskih zgrada. Najslikovitiji deo mest je zamak u prestonici. Nekada je bio okružen jakim zidovima, a tik do njega možete prošetati starim uskim uličicama i diviti se neverovatno starim kućama.

Pomorski Muzej – naći ćete ga unutar starih zidina venecijanskog zamka (Kastro) u obnovljenoj vili. Izložena je lična kolekcija lokalnog doktora Manolisa Kristulaisa sa predmetima iz XVIII veka.

Arheološki muzej se takođe nalazi u Horiu. Izložena su drevna otkrića sa plaže Elinika, najpoznatije arheološke lokacije na Kimolosu. Videćete relikvije, lonce, zabavne poklone i druge predmete koji datiraju iz VIII veka.

Na Kimolosu ćete pronaći prelepe plaže u blizini luke, ali do nekih plaža možete stići pešice, skuterom ili čamcem. Osim lučke plaže Psathi koja je delimično organizovana, sve ostale plaže na ostrvu su neorganizovane. Najpopularnije plaže u Kimolosu su one u blizini Horia, glavnog sela ostrva i plaža Psati. Ukoliko uživate u pešačenju možete se upustiti u avanturu i posetiti ostale.

Plaža Prasa (Agios Georgios) – smeštena 5 km severoistočno od Horia sa dugom, peščanom deonicom i kristalno čistom vodom najbolja je plaža u Kimolosu. To je nudizam dozvoljen pa se nemojte iznenaditi. Plaža Kalamitsi je smeštena 3 km južno od Horia i duga je peščana plaža sa mirnom atmosferom. Aliki se nalazi 2 km južno od Horia i jedna od najpopularnijih na ostrvu Kimolos. Plaža Bonatsa je usamljena, šljunkovita plaža. Nalazi se na 3 kilometra južno od Horia.

kimolos

Na 5 km zapadno od Horia smestila se plaža Dekas koja je takođe i nudistička, kao i plaža i Elinika. Ako volite ronjenje onda je plaža Fikijada idealna za vas. Izolovana i okružena stenama savršena je za beg od svega. Mavrospilia i Karas su takođe divlje plaže idealne za one koji traže mir i privatnost.

Pored predivnih plaža tu je i pećina Mavrolimni. Do nje se može stići pešaka, brodićem ili na magarcu. Nekoliko povezanih pećina oduzimaju dah, a neke od njih su još uvek neistražene do kraja.

Sa Kimolosa možete i na obližnji Poliegos. Totalno nenaseljeno ostrvo nestvarne lepote. Šta god da odaberete, odmor na ovom ostrvu će vam ostati sigurno dugo u sećanju.

You may also like

Ostavi komentar

1 × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići