KNOSOS KAO IZ DREVNIH VREMENA (VIDEO)

by Tijana
0 Komentar

 

knososNa hiljade ljudi godišnje poseti najjužnije grčko ostrvo Krit. To čine pre svega ne bi li uživali u ostacima drevne minojske civilizacije iliti drevnom mestu Knosos i njegovoj palati. Moderna tehnologija nam je omogućila da u ovom izvanrednom istorijskom spomeniku uživamo punim plućima.

Svi smo se mi tokom školovanja susreli sa bar jednom fotografijom drevne palate iz Knοsosa u istorijskim udžbenicima. Neki od nas su uz pomoć istorijskih izvora pokušali da saznaju kako je ta palata nekad izgledala kada je minojska civilizacija bila na vrhuncu svoje moći. Danas, uz pomoć moderne tehnologije i 3D vido rekonstrukcije, ne moramo više da zamišljamo kako je palta izgledala, već možemo vizuelno da je u potpunosti doživimo.

Kada mit postane stvarnost – Kako je Atina dobila ime?

Pre nego što osetite svojim čulom vida jedno od remek dela starog veka, reći čemo vam da se Knosos palata prostirala na preko 20.000 kvadratnih metara, da je povezena sa mitovima o Minotauru, ali i o Dedalu i Ikru. Za otkrivanje palate i njeno iskopavanje u prvoj polovini XX veka “kriv” je britanski arheolog Artur Evans.

Možda vam se dopadne

A sada se “prošetajte” palatom Knososa. Uživajte…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=121&v=P3Ez8drCIvc

 

 

Naslovna fotografija: Piixabay/davestem

You may also like

Ostavi komentar

seventeen − seven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići